Blåsor i munnen

Blåsor i munnen är något som de flesta har någon gång. En del blåsor läker av sig själva eller efter behandling, medan det bara går att lindra symtomen för andra. Det kan kännas besvärande och göra ont när man ska äta.

Olika typer av blåsor samt de vanligaste symtomen

Afte är blåsor som ger smärtsamma sår i munnens slemhinna. Först bildas en liten vätskefylld blåsa som går sönder och blir till ett sår. Såret är ofta gulaktigt i mitten och rött i utkanten. Det är vanligare att blåsor uppkommer när man har ett nedsatt allmäntillstånd som exempelvis vid en infektion.

Munherpes börjar som vätskefyllda blåsor i munnen. Ofta är det rodnad och svullnad runt blåsorna.

Höstblåsor är en virusinfektion som ger blåsor i munnen och feber, särskilt hos barn upp till 10-årsåldern.

Hur kan man skilja på munherpes och afteblåsor?

Varje enskilt sår är oftast större och mer avgränsat när det gäller afte än med herpesmunsåren som består av en grupp av många mindre blåsor. Till skillnad från afte sitter munsår på grund av herpes normalt på utsidan av munnen.

Kan man behandla munblåsor själv?

Tandkrämer för känslig munslemhinna, som inte innehåller SLS (natriumlaurylsulfat) irriterar mindre och minskar risken för uppkomst av nya aftebesvär, t.ex. Zendium tandkräm. Det finns även som munskölj.

Det finns även medel som kan bidra till minskad smärta från afteblåsor genom att dra ut vätska från blåsorna och lägga sig som en skyddande hinna på såret. Det påskyndar på så sätt den naturliga läkningen. Andra lägger sig som ett plåster över det drabbade området och skyddar mot beröring.

Klorhexidinlösningar för munhålan kan lindra vid sveda. Kan användas av vuxna och barn från 12 års ålder.

Vid utbredd afte kan läkare ordinera smärtlindrande lösning att gurgla munnen med och antibiotika vid misstanke om samtidig infektion.

Vid herpes används läkemedel som lindrar symtomen vid virusinfektionen.

Det kan vara svårt att äta viss mat och dryck när det gör ont i munnen, då brukar det kännas skönt att äta sådan som är kallt, som t.ex. glass.

När ska man söka vård för sitt barn?

  • Vid samtidig hög feber.
  • Om barnet har svårt att äta.

När ska man som vuxen söka vård?

  • Om man har svårt att äta.
  • Om besvären inte minskar inom två veckor eller om besvären är ofta återkommande. Här rekommenderas tandläkar- eller läkarkontakt.