Blåsor i munnen

Blåsor i munnen är något som de flesta har någon gång. En del blåsor i gommen eller munnen läker av sig själva eller efter behandling. Andra går det bara att lindra symtomen för. Vid blåsor i munnen kan det kännas besvärande och göra ont när du ska äta.

Olika typer av blåsor samt de vanligaste symtomen

Det finns olika typer av vätskefyllda blåsor i munnen. Här kan du lära dig att skilja mellan flera blåsor i munnen:

  • Afte är blåsor som ger smärtsamma sår i munnens slemhinna. Först bildas en liten vätskefylld blåsa som går sönder och blir till ett sår. Såret är ofta gulaktigt i mitten och rött i utkanten. Det är vanligare att blåsor i munnen uppkommer när man har ett nedsatt allmäntillstånd som exempelvis vid en infektion.
  • Munherpes börjar som vätskefyllda blåsor i munnen. Ofta är det rodnad och svullnad runt blåsorna.
  • Höstblåsor är en virusinfektion som ger blåsor i munnen och feber, särskilt hos barn upp till 10-årsåldern.

Hur kan man skilja på munherpes och afteblåsor?

Vätskefyllda blåsor i munnen är med största sannolikhet afte. Vid Afte är varje enskilt sår oftast större och mer avgränsat än herpesmunsår. Herpes på läppen består vanligen av en grupp av många mindre blåsor och sitter oftast på utsidan av munnen.

Blåsor i gommen

Det är inte ovanligt att afte ger blåsor i gommen. Blåsor i gommen gör ont, försök att undvika varm och stark mat, samt mat med hårda kanter.

Varför får man blåsor i munnen?

Infektioner är en vanligt anledning till varför man får blåsor i munnen. Afte, eller aftösa sår i munslemhinnan som de också kallas, brukar försvinna inom tio dagar.

Hur får man bort blåsor i munnen?

En vanlig fråga är hur man får bort blåsor i munnen. Har du problem med blåsor i gommen eller munnen kan du använda en tandkräm för känslig munslemhinna som inte innehåller SLS (natriumlaurylsulfat), som irriterar mindre och minskar risken för uppkomst av nya aftebesvär. Ett exempel på en sådan tandkräm är Zendium. Det finns även munskölj.

Det finns också medel som kan bidra till minskad smärta från afteblåsor genom att dra ut vätska från blåsorna och lägga sig som en skyddande hinna på såret. Det påskyndar på så sätt den naturliga läkningen. Andra lägger sig som ett plåster över det drabbade området och skyddar mot beröring.

Klorhexidinlösningar för munhålan kan lindra vid sveda. Kan användas av vuxna och barn från 12 års ålder.

Vid utbredd afte kan läkare ordinera smärtlindrande lösning att gurgla munnen med och antibiotika vid misstanke om samtidig infektion.

Vid herpes används läkemedel som lindrar symtomen vid virusinfektionen. Det kan vara svårt att äta viss mat och dryck när det gör ont av blåsor i munnen, då brukar det kännas skönt att äta sådan som är kallt, som till exempel glass.

När ska man söka vård för sitt barn?

  • Vid samtidig hög feber.
  • Om barnet har svårt att äta.

När ska man som vuxen söka vård?

  • Om man har svårt att äta.
  • Om besvären inte minskar inom två veckor eller om besvären är ofta återkommande. Här rekommenderas tandläkar- eller läkarkontakt.

Andra artiklar om munbesvär

Hur du mår i munnen påverkar hur du mår i övrigt. Det är en bra anledning att se till att ta hand om din mun. Här kan du läsa mer om hur du behandlar olika munbesvär.

Fler artiklar om munvård: