Vems uppgift är det att förklara mens?
Det viktigaste är inte vem som pratar om mens med barn, det viktigaste är att någon förklarar mens för barn. Någon som barnet har förtroende för, som komplement till den information som når barnet på andra sätt, via skolan, sociala medier etc. I synnerhet för unga tjejer, som står inför att själva få mens en dag, kan upplevelsen av första mensen påverkas mycket av hur väl de blivit informerade innan.
Det finns någon traditionsenlig tanke om att det är mamman som skall stå för denna information, men det är inget som säger att bara för att du själv haft eller har mens, är du den enda rätta att prata om mens för barn. Tvärtom kan det understödja det faktum att mens är den naturligaste sak i världen – och inget vi ska smussla om – om även pappa/partner eller andra i barnens närhet kan prata obekymrat om mens med såväl flickor som pojkar.
När ska man berätta om mens?
Det enkla men svåra svaret på den frågan är helt enkelt att det sällan finns någon "rätt" eller "fel" tidpunkt att förklara mens för barn. Har man tur så är barnet själv nyfiket och frågar, de bör då få svar, oavsett ålder.
Det finns nämligen inget som heter "för tidigt" i sammanhanget. Däremot får du som förälder uppskatta och anpassa mängden information i förhållande till barnets ålder. Kanske är du bekväm med att barnen själva ser bindor och tamponger i toalettsituationer och förklarar där och då? Det kan räcka med ett "De flesta kvinnor blöder ibland ur snippan, det är helt naturligt och jag har inte gjort mig illa eller så. Jag har små blöjor som kallas bindor så att jag inte ska få blod på kläderna.", i alla fall som förklaring till små barn.
Var lyhörd. I takt med att barnen blir äldre, kanske de inte vill prata om personliga saker som mens, det kan kännas pinsamt och långt borta, något som tillhör vuxenvärlden. I synnerhet inte i samma stund som du har lust att prata om det. Då är det viktigt att låta saken bero för en stund, det kan räcka långt med ett "Du vet var jag finns om du vill prata om det".
Hur vet man att barnet är redo?
Steg ett är att ta reda på hur det ligger till! Känner du dig osäker på hur du ska förklara mens för barn, kanske det beror på att du själv känner att du har dålig koll? I så fall är det läge att plugga på lite. Även många kvinnor som själva har eller har haft mens, kan brista i kunskaper om vad som faktiskt händer i kroppen.
Det viktigaste när man förklarar mens för barn är att undvika det Stora Samtalet. De tenderar att bli alltför informativa och konstlade. Ha ambitionen att det ska kännas naturligt och passa istället på att prata mens när ni ändå pratar om annat, hellre lite då och då än vid ett, stort tillfälle. Kanske kan du lägga med det som en del i hur du själv mår eller hur din dag har varit, om du själv har mens? Fråga vad barnet känner till om mens, om de har lärt sig något om det i skolan eller om kompisarna pratat om det. På det viset kan du reda ut eventuella missförstånd och samtidigt få ett hum om kunskapsnivån.
Barn är inte mer "barn" än vuxna är "vuxna". Vi är alla olika och har olika lätt för att prata om, ta del av och fråga om personliga saker. Det är du som känner barnet bäst som måste avgöra om mensprat kanske bäst avhandlas när ni är ensamma eller om det är något som ni kan prata om runt matbordet.
Vad ska man säga?
Har du själv haft eller har mens – berätta om dina egna erfarenheter. Dina upplevelser av första mensen, pinsamheter som hänt genom åren eller praktiska råd om olika mensskydd. Om du har en dotter, se till att ha mensskydd hemma så att det finns, den dagen mensen kommer. Visa dem var de finns och fråga om hon vill veta hur de funkar.
Tycker du fortfarande att det känns superjobbigt att prata om eller stängs dörren framför näsan på dig varje gång du försöker? Skriv ut vår pdf "Mens för nybörjare", ditt barn kanske inte är redo/vill prata om det just nu eller föredrar att läsa sig till informationen på egen hand helt eller delvis. Det måste också få vara okej.
Oavsett om ert mensprat blir en succé eller pinsamt kryptiskt – bra gjort! Det viktigaste är att vi pratar om det, slutar smussla helt enkelt.
Hur berättar man att man har fått mens
Hur berättar man att man har fått mens? Du måste inte berätta för någon om du inte vill. Men vill du berätta eller har frågor så spelar det ingen roll om det är mamma, pappa, ett syskon eller skolans sjuksköterska, prata med den som det känns bäst med. Ingen har rätt att veta om du har fått mens eller inte, det är din egna information som du bestämmer helt själv över. Dock kan det vara svårt att dölja om du delar hur håll med en hel familj. Kika på vår sida om Första mensen för tips!
Mer läsning om mens: