Mens hos världens flickor

Vi samarbetar med FN-förbundets projekt Flicka som syftar till att synliggöra och stärka flickors rättigheter världen över. Genom projektet förhindras bland annat könsstympning och barnäktenskap. När du köper tampongerna Mens stöttar du världens flickor.

I länder som Etiopien, Indonesien, Egypten och Somalia kan kvinnlig könsstympning vara ett villkor för äktenskap. Infibulation eller faraonisk omskärelse är den allvarligaste och mest omfattande typen av könsstympning, då klitoris, inre blygdläppar och yttre blygdläppar helt avlägsnas. Huden sys sedan ihop och ett litet hål lämnas för att menstruationsblod och urin ska kunna passera. Stympningen chockar och traumatiserar och ger unga flickor svåra och inte sällan kroniska smärtor vid t ex urinering. Att ha mens när man är könsstympad kan leda till fruktansvärda komplikationer i form av blodförgiftning och långvariga blödningar.

För alla flickor

Vi samarbetar med FN-förbundets projekt Flicka som arbetar mot könsstympning och barnäktenskap.

  • FN beräknar att 200 miljoner flickor och kvinnor i världen har blivit könsstympade.
  • 47 000 flickor under 18 år gifts bort varje dag.
  • Barnäktenskap är en kränkning av de mänskliga rättigheterna. Det får också konsekvenser för hela livet. Många flickor som gifts bort måste sluta skolan, blir gravida tidigt och riskerar sin hälsa och sina liv.
  • Komplikationer till följd av graviditet och förlossning är den vanligaste dödsorsaken bland flickor mellan 15 och 19 år i utvecklingsländer. Varje dag dör ca 200 flickor på grund av graviditet.

Köp tampongerna Mens för 20:- så går 10:- till FN-förbundets projekt Flicka. Projektet stöttar världens flickor och arbetar mot könsstympning och barnäktenskap.

Tack för att du bidrar!

Tack vare dig får fler flickor möjlighet att vara barn, leva i trygghet och gå i skolan.

Vill du hjälpa fler?

Sms:a FLICKA till 72 909 så skänker du 50:-. Swisha valfritt belopp till 90 05 638 och ange Flicka. Eller ge ditt bidrag via PG 90 05 63-8 och ange Flicka.

Insamlade medel går till Svenska FN-förbundet och dess 90-konto.
Klicka här om du vill läsa mer om FN-förbundets projekt Flicka.

Dela Mens!

Stötta världens flickor genom att upplysa andra. Tipsa en kompis, en dotter, en förälder om att 10:– går till FN-förbundets projekt Flicka mot barnäktenskap och könsstympning.