Mat och recept för vardagen | Tips och råd

Hur får man ordning på vardagen med enkel mat och roliga recept? Här kommer lite mattips på hur du kan få dagen att gå ihop med alla de måltider som behövs för att du ska ha energi att vara den bästa versionen av dig själv.

Mattips

Dagen är lång och vi är många som inte har råd att köpa färdiga rätter när vi är på jobbet eller skolan. Här kommer lite mattips för dig som gillar att "meal-preppa" och för den som hatar att stå vid spisen.

Det enklaste sättet att lösa alla de måltider som dagen kräver är att göra storkok och preppa veckans måltider under helgen, på så vis blir det enkelt att äta nyttig mat när du är på språng. Det finns även enklare måltider som inte kräver flera timmar vid spisen.

Frukost

Den som vill preppa kan enkelt förbereda over night oat eller chia pudding, enkel och nyttig mat. Här kan du med fördel förberedas hela veckan frukostar genom att göra flera samtidigt och förvara dom i kylskåpet. Preppa i små matlådor med lock, så kan du till och med äta dom på jobbet eller medan du pendlar.

Den som inte vill anstränga sig kan även köpa färdig blåbärs- eller nyponsoppa att dricka varm eller kall till frukost. Köp på dig ett storpack nästa gång du handlar så har du frukost en tid framöver. Du kan även köpa på dig frukt att äta som frukost, blanda för variation.

Lunch

Den som vill preppa och som gillar mat och recept rekommenderas att hålla det enkelt. När du behöver göra storkok för att kunna göra flera matlådor kan det vara bra att tänka på maträtter med mycket vätska, dessa är enkla att göra i stora mängder utan att priset skenar iväg. Tips är att göra soppa eller grytor med ris eller quinoa som tillbehör för att få enkla maträtter som är energieffektiva.

Den som inte vill anstränga sig kan göra couscous genom att koka upp vatten i en vattenkokare och häll i en matlåda med upp måttad couscous. Sätt på locket och vänta 10 minuter (eller det som anvisas på förpackningen). Häll sedan i färdiga köttbullar, bönor eller vad som nu önskas att ha i. Släng i matgrädde eller krossade tomater och lite krydda. Skaka matlåda och voila, matlådan är komplett utan någon större ansträngning eller matlagning.

Mellis

Mellanmål är viktigt för att orka hålla humöret uppe på eftermiddagen. Här räcker det ofta med frukt eller energibar för att orka resten av dagen. Att ha ett jämt blodsocker är en viktig del av hållbara mat- och kostvanor, när blodsockret dippar är det enkelt att strunta i sina sunda val och välja mat som inte är lika nyttig för kroppen.

Middag

Den som vill preppa bör laga en annan rätt än vad som förbereds för lunch, detta så att du inte tröttnar på maten som du har förberett för veckan. Det finns flera goda och enkla maträtter som är enkla att göra stora mängder av. Om du har svårt att göra stora mängder mat med tillräcklig energinivå kan du alltid lägga till fröer och nötter för att få upp energiinnehållet, detta är även ett bra tips för dig som vill gå upp i vikt på ett hälsosamt sätt.

Den som inte vill anstränga sig och som inte vill leva på halvfabrikat kan testa att googla "one pot cooking", detta innebär att du har en gryta som du slänger ner ingredienser i och när allt har kokat upp är maten klar. Minimal ansträngning och knappt någon disk. Genom att laga allt i samma gryta eller på samma plåt kan du göra enkla maträtter som är nyttigare än halvfabrikat som kräver likvärdig ansträngning.

Vegetarisk mat

Gillar du vegetarisk mat och recept? Allt som är nämnt ovan går att göra som vegetarisk mat och det går alltid att göra om recept så att de passar den som vill äta växtbaserat. Vegetarisk mat är nästan lättare att göra enkla maträtter på eftersom det inte finns samma tillagning krav på växtbaserat som på animalisk mat. Du kan enkelt köpa färdiga bönor eller en god smaksatt tofu och ha i sallader, till pasta eller till de du bäst föredrar som tillbehör.

Oavsett vilken mat och kost du har idag kan du enkelt anpassa din vardagsrutin till den mat du föredrar. Tänk på att göra i stora mängder och ha åtminstone två olika matlådor förberedda, ingen gillar att gå hungrig eller att äta samma mat i en vecka.