Make-up

Kosmetika och make-up tillhör den dagliga rutinen för många, vissa täcker finnar och påsar under ögonen medan andra piffar upp både hy och ansiktsdrag. Oavsett hur din rutin ser ut så är denna text om skönhet och hälsa något för dig. Här får du tips på make-up och information om ekologiskt smink, häng med!

Kosmetika

Olika former av smink och kosmetika har används genom alla tider. I forntida Egypten var det vanligt att kvinnorna använda kol som kajal som de applicerade runt sina ögon och ögonskugga gjort på pulveriserad grön koppar och bly. På läppar och kinder användes rouge av pulveriserad lera. På medeltiden var det vanligt här i norden att adliga använde potatis mjöl som puder och foundation. Precis som nu för tiden så kommer och går olika sminktrender i takt med att skönhetsideal förändrades.

Idag är det vanligt att både kvinnor och män använder kosmetika av olika slag och för många går en ansiktsrutin hand i hand med skönhet och hälsa.

Tips make-up

För att ha en lyckad sminkrutin är renlighet A & O. Detta innebär att du alltid tvättar ansiktet ordentligt innan du går och lägger dig, alltid har ren hy när du applicerar smink samt använder rena sminkborstar. Om du vet med dig att du är slarvig med detta kan du ta del av följande make-up tips:

  • Använd naturligt smink, som mineral make-up med certifieringar och få ingredienser. Detta gör att det är färre ingredienser som oftast är mer skonsamma mot huden.
  • Använd borstar istället för svampar. Sminkborstar är lättare att rengöra och samlar inte bakterier på samma sätt som sminksvampar.
  • Ha två uppsättningar med borstar, på så vis kan du tvätta dina borstar när du får infall och ändå ha ett rent och torrt sett redo att användas.
  • Anpassa smink efter hudtyp, på så vis behöver du inte bättra på ditt smink i samma utsträckning och det blir på så vis inte heller lika mycket smink som täpper dina porer.

Ekologiska kosmetika

När du letar efter smink som är gynnsamt för både ditt yttre och för naturen kanske du tittar efter ekologisk kosmetika. Dock finns det flera aktörer som använder sig av termer som "ekologiska" och "naturliga ingredienser" utan att ha några certifieringar, dessa bör du undvika. Om ekologisk kosmetik inte är märkt med en ekologiskt certifiering kan sminket innehålla olika typer av bekämpningsmedel. Det är även ett vanligt misstag att tro att mineral- och växtbaserat smink alltid är bättre än kemiskt framställt smink. Växter och mineraler kan innehålla kraftfulla toxiner och i vissa fall vara cancerframkallande.

Ta alltid en extra kik efter certifieringar på ditt smink eller hör med vår personal om du behöver hjälp att navigera i vårt sortiment.