Undvik vinterkräksjukan

Magsjuka kommer snabbt och utan närmare förvarning men oftast är du frisk redan efter ett par dagar. Här får du tips på hur du kan klara dig från vinterkräksjukan.

Hur förebygger jag att vinterkräksjuka sprids i familjen?

Det är lite oklart exakt hur länge vinterkräksjukans virus smittar då det kan sitta på till exempel golvet eller på en leksak, men ett dygn kan man nog räkna med att det överlever.

Efter att man blivit smittad tar det cirka ett till två dygn innan sjukdomen bryter ut. Man kan smitta en annan person innan man själv vet om att man är smittad. Risken att smitta någon är mycket större efter att sjukdomen brutit ut.

Tvätta händerna ofta och med tvål

Man kan lätt förebygga smittspridning genom att ta för vana att alltid tvätta händerna när man kommer hem utifrån. Miljön på dagis och i skola samt ledstänger på bussar och handtag på matvagnar, är platser där bakterier och virus frodas och sprids.

Många smittämnen sprids på grund av dålig handhygien. Därför är det viktigt att tvätta händerna med tvål i samband med toalettbesök och blöjbyten, före matlagning och före måltid. Den som är smittad bör inte hantera mat som ska ätas av någon annan.

Använd flytande tvål och låt varje familjemedlem ha en egen handduk. Tvätta lakan, handdukar och kläder som det har kommit kräk eller diarré på så snart som möjligt, i minst 60 grader i tvättmaskin. Om äldre barn eller vuxna i familjen är smittade är det viktigt att hålla tvättställ, kranar, toalettsits och spolknopp rena med desinfektionsmedel.

Om du har ett smittat blöjbarn ska du slänga använda blöjor i soptunnan på en gång, efter att du först lagt dem i en plastpåse som du knutit igen. Tvätta händerna med tvål och tvätta av skötbordet med papper som du har dränkt in i desinfektionsmedel, till exempel klorhexidinsprit eller handdesinfektionsmedel som du kan köpa på apoteket.

Rengör leksakerna

Koka eller rengör även leksaker med desinfektionsmedel, speciellt om du har småbarn som gärna stoppar dem i munnen, dagligen så länge någon i familjen är sjuk. För att inte behöva rengöra så många leksaker kan man bara låta en del vara framme under sjukdomstiden.

Källa: 1177.se
Linda Ahlqvist, Sjuksköterska, samordnare Fråga Sjukvårdsrådgivningen