Så kan du undvika vinterkräksjukan

Magsjuka kommer snabbt och utan närmare förvarning men oftast är du frisk redan efter ett par dagar. Här får du tips på hur du kan klara dig från vinterkräksjukan.

Vad är vinterkräksjuka?

Vinterkräksjukan är en typ av magsjuka som orsakas av ett calicivirus. Att drabbas av magsjuka är en besvärlig upplevelse, men om kroppen får vila och dricka ordentligt, går vinterkräksjuka oftast över inom tre dygn. Du kan drabbas av viruset året om, men allra vanligast att få magsjukan är mellan november och april. Det är därför den kallas vinterkräksjukan.

Vanliga symtom på vinterkräksjukan

Har du väl blivit sjuk, kommer symtomen snabbt. Här är vanliga symtom på vinterkräksjukan:

  • Illamående
  • Kräkningar
  • Diarrér
  • Magont
  • Huvudvärk
  • Feber
  • Värk i kroppen

För barn med vinterkräksjuka är kräkningar oftast det vanligaste första symtomet, medan vuxna oftare får diarrér om de blivit magsjuka.

Hur smittar vinterkräksjukan?

Vinterkräksjukan kan smitta lätt. Det är vanligast att bli sjuk efter att ha:

  • Haft kontakt med någon som är smittad
  • Tagit i ett smittat föremål och fått in viruset i munnen.
  • Fått i sig mat eller dryck som hanterats av en smittad person
  • Druckit smutsigt vatten eller ha ätit mat som sköljts i förorenat vatten och sedan inte kokats. Tänk på att frysta grönsaker och bär bör kokas innan de äts. Frysta, importerade hallon är speciellt känsliga.

OBS! Caliciviruset dör vid 70 grader, men överlever infrysning.

Hur länge smittar vinterkräksjukan?

Smittar vinterkräksjukan innan den brutit ut? Hur länge smittar vinterkräksjukan? Det är två vanliga frågor. Nej, vinterkräksjukan smittar inte innan den brutit ut. Däremot är den väldigt smittsam när de första symtomen kommer. Det tar ofta mellan 12 och 48 timmar från det att du blivit smittad, tills dess att de första symtomen dyker upp.

Det är svårt att veta hur länge vinterkräksjukan kan smitta, men för att undvika smittspridning bör du stanna hemma från arbete eller skola i minst 48 timmar efter sista symtomet. Magsjukevirus kan finnas kvar i avföringen efter fler än två dygn, tänk på att vara fortsatt noga med handtvätt.

Viruset kan också överleva cirka ett dygn på exempelvis golv eller leksaker.

Hur förebygger jag att vinterkräksjuka sprids i familjen?

Det finns vissa knep för att undvika att hela familjen drabbas av den besvärliga vinterkräksjukan.

Tvätta händerna ofta och med tvål

Man kan lätt förebygga smittspridning genom att ta för vana att alltid tvätta händerna när man kommer hem utifrån. Miljön på dagis och i skola samt ledstänger på bussar och handtag på matvagnar, är platser där bakterier och virus frodas och sprids.

Många smittämnen sprids på grund av dålig handhygien. Därför är det viktigt att tvätta händerna med tvål i samband med toalettbesök och blöjbyten, före matlagning och före måltid. Den som är smittad bör inte hantera mat som ska ätas av någon annan.

Använd flytande tvål och låt varje familjemedlem ha en egen handduk. Tvätta lakan, handdukar och kläder som det har kommit kräk eller diarré på så snart som möjligt, i minst 60 grader i tvättmaskin. Om äldre barn eller vuxna i familjen är smittade är det viktigt att hålla tvättställ, kranar, toalettsits och spolknopp rena med desinfektionsmedel.

Om du har ett smittat blöjbarn ska du slänga använda blöjor i soptunnan på en gång, efter att du först lagt dem i en plastpåse som du knutit igen. Tvätta händerna med tvål och tvätta av skötbordet med papper som du har dränkt in i desinfektionsmedel, till exempel klorhexidinsprit eller handdesinfektionsmedel som du kan köpa på apoteket.

Rengör leksakerna

Koka eller rengör även leksaker med desinfektionsmedel, speciellt om du har småbarn som gärna stoppar dem i munnen, dagligen så länge någon i familjen är sjuk. För att inte behöva rengöra så många leksaker kan man bara låta en del vara framme under sjukdomstiden.

Källa: 1177.se
Linda Ahlqvist, Sjuksköterska, samordnare Fråga Sjukvårdsrådgivningen

Referenser: https://www.barnakuten.nu/magsjuka-eller-vinterkraksjuka-hos-barn-smitta-inkubationstid/

Lär dig förebygga och behandla kroppsliga besvär

Kroppen är fantastisk, men det är också vanligt att den drabbas av olika besvär. Här kan du läsa mer om hur du kan göra för att undvika kroppsliga besvär och få ut så mycket som möjligt av livet.

Fler artiklar om kroppsliga besvär: