Behandla springmask ー så gör du

Kliar det i stjärten? Är det svårt att ligga stilla och sova på grund av klåda? Finns vita, små trådar i avföringen? Då kan du ha drabbats av springmask. Masken är ofarlig, men det är viktigt att behandla springmask eftersom det är mycket smittsamt och lätt infekterar andra familjemedlemmar. Här ger vi råd kring behandling och hur du med springmask kan lindra din klåda.

Både vuxna och barn kan få mask, men det är vanligast hos barn. Vanligaste symtomet är att det kliar i stjärten, men vissa kan ha mask utan några symtom.

Vad är springmask?

Många har nog hört talas om mask i magen, men vet inte riktigt vad springmask är. Springmasken är en tarmparasit som är vit, tunn som en sytråd och cirka 6-8 mm lång. Ibland, men inte alltid, kan de ses i avföringen eller runt ändtarmsöppningen. Både springmasken och deras ägg sprids via sängkläder, underkläder, damm och exempelvis genom handkontakt med barn som kliat sig i stjärten.

Ofta ger masken klåda om natten, då de lägger sina ägg i ändtarmen runt ändtarmsöppningen. Springmask är helt ofarligt, även om det kan kännas obehagligt.
Springmask är vanligast hos barn eftersom de oftare stoppar fingrarna i munnen och biter, suger på leksaker.

Hur sprids springmask?

Den sprids från människa till människa. Äggen följer med inandningsluften in i näsan och munnen och kommer ner till magen när man sväljer. Nere i tarmen utvecklas de snabbt till nya maskar. De vandrar sen ner till ändtarmen där de lägger sina ägg.

Symtom på springmask?

Klåda i stjärten nattetid. Små barn sover ofta dåligt och har svårt att ligga stilla. De kan sparka hätigt med benen eller glida runt på stjärten för att försöka få bort klådan.
Ibland kan man se de vita maskarna i avföringen eller vid ändtarmsöppningen.
Eftersom maskarna är mest aktiva på kvällen och natten är det lättast att upptäcka dem om man tittar försiktigt kring ändtarmsöppningen. På barn kan man gärna göra det när de somnat.

OBS! Om du fått en lindrig infektion, är det inte säkert att du får några symtom.

Så lindrar du klåda vid springmask

Vid kvällen eller natten är maskarna som mest aktiva och lägger ägg vid ändtarmsöppningen. Det kan irritera huden och det blir ofta lite rött vid ändtarmsöppningen. Flickor och kvinnor kan även bli irriterade i slidöppningen om det kommer maskar dit.

Har du drabbats av springmask kan du lindra klåda genom att smörja in ändtarmsöppningen med en fet salva eller en smärtstillande gel innan behandling (kom ihåg att byta pyjamas eller underkläder efteråt). Det kan också lindra att duscha bort maskarna och äggen med ljummet vatten.

Hur behandlar man springmask?

Om du upptäcker maskar kan du köpa Vanquin receptfritt på apoteket för att behandla springmask. Det är viktigt att behandlingen görs två gånger eftersom läkemedlet tar död på larver och maskar, men inte äggen. Därför upprepas behandlingen efter två veckor så att äggen, som finns vid den första behandlingen, har hunnit kläckas. Vanquin finns som tabletter. Om barn som är under två år ska behandlas kan sköterska eller läkare skriva ut en flytande medicin som heter Vermox. Den finns både som mixtur och tabletter.

Vanquin

Vanquin innehåller ett ämne som heter pyrvin och som dödar springmasken och dess larver och avbryter därmed att fler smittsamma ägg produceras.
Bra att veta: Vanquin innehåller ett rött färgämne som färgar avföringen röd!

Vermox

Vermox förhindrar maskens ämnesomsättning vilket leder till att masken dör. Vermox hämmar också utvecklingen av maskägg. Godkänt från 2 års ålder.
Du behandlar i första hand den som har fått springmask, men eftersom risken för smitta är stor, rekommenderar vården att du ska behandla springmask även hos de andra i familjen.

Går barnet på förskola bör man berätta att man upptäckt springmask så att alla kan kontrollera sina barn, för att undvika återinfektion.

Vad händer om man inte behandlar springmask?

Funderar du över vad som händer om man inte behandlar springmask? Springmask är ofarligt, men det är viktigt att behandla infektionen eftersom springmask sprids lätt och äggen kan leva vidare i flera veckor utanför kroppen. Blir du inte av med springmask kan du bara lindra klåda i stjärten tillfälligt, men inte bli av med den intensiva klådan helt.

Hygien

En god hygien är A och O för att minska smittspridningen. Eftersom äggen kan leva i damm och finnas i kläder, mattor och på leksaker är det viktigt med god hygien för att förhindra vidare spridning. Äggen kan leva utanför kroppen i över två veckor och det finns risk för återinfektion.

  • Tvätta händerna noga efter toalettbesök och före måltider.
  • Se till att ha egna handdukar.
  • Håll naglar kortklippta.
  • Byt underkläder dagligen.
  • Byt sängkläder regelbundet.
  • Tvätta alla underkläder och sängkläder så fort man bytt dem.
  • Tvätta barnens leksaker, gosedjur kan ofta tvättas i 30 grader.
  • Städa regelbundet – äggen trivs i damm, speciellt noga med golv i badrum och toaletter.

Kan barnet gå till förskolan/skolan?

Barnet behöver inte vara hemma från förskola eller skola. Ett allmänt hygienråd för barn i förskolan är att man bland annat klipper naglarna på sina barn, att barnen tvättar händerna noggrant och att barnen byter kläder när de kommer hem från förskolan.

När ska man söka sjukvård?

Om besvären inte försvinner trots behandling med receptfritt läkemedel, eller om det är svårt att få i barnet läkemedlet, bör man vända sig till vårdcentralen eller barnavårdscentralen för råd och hjälp. Klåda i ändtarmen kan ha andra orsaker än springmask.

Ytterligare läsning om kroppsliga besvär

Springmask är en av de vanliga kroppsliga besvären som du kan råka ut för. Här kan du läsa mer om andra åkommor och hur du kan behandla med på bästa sätt.

Artiklar om vanliga besvär som kan drabba kroppen:

Vi rekommenderar