Springmask

Kliar det i stjärten? Är det svårt att ligga stilla och sova på grund av klåda? Kan man se vita små saker i avföringen? Då kan man ha drabbats av mask.

Både vuxna och barn kan få mask men det är vanligast hos barn. Vanligaste symtomet är att det kliar i stjärten, men vissa kan ha mask utan några symtom.

Vad är springmask?

Springmasken är vit, tunn som en sytråd och ca 6-8 mm lång. Ibland, men inte alltid, kan man se dem i avföringen eller runt ändtarmsöppningen. Både springmasken och deras ägg sprids via sängkläder, underkläder, via damm och exempelvis genom handkontakt med barn som kliat sig i stjärten. Genom munnen eller näsan kommer smittan in i kroppen och nya maskar utvecklas i tarmen. Ofta ger masken klåda om natten, då de lägger sina ägg i ändtarmen runt ändtarmsöppningen. Springmask är helt ofarligt, även om det kan kännas obehagligt.

Springmask är vanligast hos barn eftersom de oftare stoppar fingrarna i munnen och biter, suger på leksaker.

Det är ofarligt att ha en springmaskinfektion men man vill ofta behandla så snart som möjligt eftersom klådan kan vara ganska intensiv.

Hur vet man om det är springmask?

 • Klåda i stjärten nattetid. Små barn sover ofta dåligt och har svårt att ligga stilla.
 • Ibland kan man se de vita maskarna i avföringen.
 • Eftersom maskarna är mest aktiva på kvällen och natten är det lättast att upptäcka dem om man tittar försiktigt kring ändtarmsöppningen. På barn kan man gärna göra det när de somnat.

Hur behandlar man springmask?

Om man upptäcker springmask kan man köpa Vanquin receptfritt på apoteket. Det är viktigt att man gör behandlingen två gånger eftersom läkemedlet tar död på larver och maskar men inte äggen. Därför upprepar man behandlingen efter två veckor så att äggen, som finns vid den första behandlingen, har hunnit kläckas. Vanquin finns som tabletter. Om barn som är under två år ska behandlas kan sköterska eller läkare skriva ut en flytande medicin som heter Vermox. Den finns både som mixtur och tabletter.

Vanquin

Vanquin innehåller ett ämne som heter pyrvin och som dödar springmasken och dess larver och avbryter därmed att fler smittsamma ägg produceras.

Bra att veta: Vanquin innehåller ett rött färgämne som färgar avföringen röd!

Vermox

Vermox förhindrar maskens ämnesomsättning vilket leder till att masken dör. Vermox hämmar också utvecklingen av maskägg. Godkänt från 2 års ålder.

Man behandlar i första hand den som har fått springmask, men om man delar sovrum är risken stor för smitta och i dessa fall rekommenderas att även de övriga behandlas samtidigt.

Om man har behandlat två gånger, men maskarna är fortfarande kvar

Om man inte blir av med springmasken kan det bero på att någon smittbärare inte vet om att han eller hon är smittad och då rekommenderas att alla i familjen gör en behandling samtidigt.

Går barnet på förskola bör man berätta att man upptäckt springmask så att alla kan kontrollera sina barn, för att undvika återinfektion.

Hur sprids springmask?

Den sprids från människa till människa. Äggen följer med inandningsluften in i näsan och munnen och kommer ner till magen när man sväljer. Nere i tarmen utvecklas de snabbt till nya maskar. De vandrar sen ner till ändtarmen där de lägger sina ägg.

Hygien

En god hygien är A och O för att minska smittspridningen. Eftersom äggen kan leva i damm och finnas i kläder, mattor och på leksaker är det viktigt med god hygien för att förhindra vidare spridning. Äggen kan leva utanför kroppen i över två veckor och det finns risk för återinfektion.

 • Tvätta händerna noga efter toalettbesök och före måltider.
 • Se till att ha egna handdukar.
 • Håll naglar kortklippta.
 • Byt underkläder dagligen.
 • Byt sängkläder regelbundet.
 • Tvätta alla underkläder och sängkläder så fort man bytt dem.
 • Tvätta barnens leksaker, gosedjur kan ofta tvättas i 30 grader.
 • Städa regelbundet – äggen trivs i damm, speciellt noga med golv i badrum och toaletter.

Kan barnet gå till förskolan/skolan?

Barnet behöver inte vara hemma från förskola eller skola. Ett allmänt hygienråd för barn i förskolan är att man bland annat klipper naglarna på sina barn, att barnen tvättar händerna noggrant och att barnen byter kläder när de kommer hem från förskolan.

När ska man söka sjukvård?

Om besvären inte försvinner trots behandling med receptfritt läkemedel, eller om det är svårt att få i barnet läkemedlet, bör man vända sig till vårdcentralen eller barnavårdscentralen för råd och hjälp. Klåda i ändtarmen kan ha andra orsaker än springmask.

Vi rekommenderar