Mage

Vår mage är fantastisk, men ibland drabbas vi av magproblem av olika slag. Magproblem kan vara både smärtsamt och pinsamt då ljud och gaser kan uppfattas av vår omgivning. Behöver du hjälp med dina magbesvär? Läs vidare och ta del av tips och råd för en god maghälsa.

Magproblem

Om du ofta har magproblem i form av diarréer eller förstoppning kan det vara IBS (irritable bowel syndrome) eller att du har en känslig mage. Om du känner att du blir begränsad i din vardag på grund av dina magbesvär ska du söka hjälp. Du kan även testa att utesluta vissa livsmedel för att se om det påverkar din magkänsla.

Vanliga magproblem och tips på lösningar

Vi är allt för många som drabbas av magkramp, uppsvälld mage, diarrée, förstopning, gaser i magen med mer. Magproblem av stress har även blivit ett allt mer förekommande besvär. Som tur är magproblem generellt inte farligt, men kan orsaka mycket obehag. Det flera saker vi kan göra i vår vardag för att underlätta för våra stackars magar och samtidigt leva ett rikt liv fritt från magsmärtor.

Tips på vad du kan göra för att minska risken för magproblem:

Skriv matdagbok på så vis kan du enkelt spåra vilken mat det är som har orsakat dina magbesvär. Det tar generellt mellan 8-36 timmar för mat att gå igenom tarmen till toalettstolen, om du är osäker på vilken mat det är som orsakar dina besvär kan du lägga till majs och/eller rödbeta i vissa maträtter. Majs är svårt för magen att brytas ner och gör det enkelt för dig att se om det är din majsrätt som skapat obehag, eller rätten med rödbetor som gett dig rosa avföring.

Uteslut viss mat och dryck från din kost för att se om din mage reagerar det samma på mat som är skonsam och enkel att bryta ner. Mat som är gasbildande är bland annat kål, lök, paprika, bönor och light produkter. Lök, stark mat och halvfabrikat kan även vara svårt för magen att bryta ner och ge magsmärtor. Det rekommenderas även att man äter små portioner och ofta för att göra det enkelt för magen att ta hand om den mat vi äter. Om du gillar att äta stora portioner kan du blanda ut maten med rivna morötter, sallat eller annat "fluffigt" eftersom vi även äter med våra ögon.

Ät rätt typ av fibrer och en mängd som din mage klarar. Fiberrik mat kan vara bra om du har förstoppning, men den kan även skapa besvär. Tänk på att dricka mycket vatten om du äter fiberrik mat och försök att få i dig fibrer genom frukt och grönt istället för spannmål.

Var fysisk aktiv i din vardag för att minska magbesvär. Ta en promenad eller gör lite helkroppsövningar hemma efter en måltid, detta sätter igång tarmen och genom att stå upp får tarmen plats att jobba. Tänk på att inte träna i för tajta kläder, detta kan hämma magens möjlighet att expendare.

Magproblem stress

Vanliga magproblem går ofta hand i hand med de magbesvär som kan orsakas av stress. För att minska risken för magproblem av stress kan du testa att göra meditation inför uppgifter i vardagen som är negativt laddade eller som känns jobbiga. För att råda bot på vanliga magproblem kan du även testa att göra yoga på daglig basis. Genom att sträcka ut mage och tarm samt att ha mjuka otajta kläder ger magen plats att expandera i samband med måltider, vilket den behöver ha möjlighet att göra. När detta hämmas kan det ge negativa konsekvenser på din magkänsla och magens möjlighet att bearbeta maten.

Du kan även prata med oss på apoteksgruppen för att få hjälp att hitta receptfria läkemedel och probiotika som kan underlätta dina besvär.