Illamående

Marken gungar under fötterna, du gäspar, blir blek och kallsvettig. Sedan kommer salivutsöndringen och illamåendet är ett faktum. De flesta drabbas ibland av illamående och anledningarna kan vara många, men för vissa är det vanligare än för andra. Och barn har lättare att bli åksjuka än vuxna. Här kommer lite tips för att undvika och lindra!

Varför blir man illamående?

Åksjuka, graviditet, matförgiftning, vinterkräksjuka, migrän, sjösjuka eller flygsjuka, stress och oro, biverkan till något läkemedel. Även sjukdomar i buken, liksom sjukdomar i hjärna, hjärta och lungor kan orsaka kräkningar. Hos barn kan också diabetes orsaka diarréer och kräkningar.

Anledningarna till illamående kan vara många, i de flesta fall är det tillfälligt och går i regel över fort. En vanlig magsjuka brukar komma överraskande snabbt och gå över inom ett par dagar. Är du orolig och inte förstår vad det är som orsakar ditt illamående bör du dock uppsöka läkare.

Illamående och kräkningar styrs via kräkningscentrum i hjärnan. När det aktiveras brukar salivproduktionen öka och vi mår illa. Trycket i magen stiger och den övre magmunnen och matstrupen utvidgas varpå innehållet i magsäcken pressas ut och vi kräks. Det är t ex vanligt att bli illamående vid gungande rörelser när balansorganen i innerörat retas, till exempel vid bil- och båtresor, och vissa är känsligare för detta än andra. Barn är generellt känsligare än vuxna, och åksjuka är vanligast bland barn i åldern 2-10.

Undvika illamående

Det är svårt att helt utesluta att må illa då och då av olika skäl, men genom god handhygien såsom regelbunden och noggrann handtvätt samt, i synnerhet i vinterkräksjuka-tider, även handsprit samt generellt god mathantering kan du undvika de största farorna.

Om du eller barnen lätt blir illamående vid bil- eller båtresor, kan det vara fördelaktigt att planera in bilresan lite senare på dagen, invänta lugn sjö, vara ordentligt utvilad samt aldrig åka på fastande mage. Vidare kan du med fördel ha bekväma kläder, sitta i färdriktningen samt undvika att läsa eller titta ned för film eller annat. Ta med fördel ett receptfritt läkemedel mot illamående, men tänk på att det bör tas ca 1 timme före resans start för att få bäst effekt.

Vad lindrar?

  • Frisk luft
  • Försök att hålla blicken mot horisonten eller på vägen.
  • Känner du av gravidillamående kan det underlätta att äta lite oftare (ca 2-3 tim mellanrum) och istället lite mindre portioner.
  • Undvik om möjligt obehagliga och starka dofter, som t ex cigarett- och grillrök, kaffe, parfymer eller rengöringsmedel.
  • Ingefära sägs ha en dämpande effekt på illamående, prova att lägga en bit färsk ingefära i ett glas med vatten, men också till exempel kardemumma och mineralvatten sägs lindra.
  • Försök att undvika stress och överbelastning i samband med illamående.
  • Undvik att dricka mycket kaffe och minska din köttkonsumtion.

Graviditetsillamående

Många gravida känner av graviditetsillamående, i synnerhet i början av graviditeten. Illamåendet kan skifta väldigt, vissa mår endast lite illa om morgonen medan andra mår ordentligt illa mer eller mindre konstant och kräks ofta. Det finns receptfria läkemedel mot illamående som kan hjälpa lite, till exempel Postafen, men också speciella armband som stimulerar ett särskilt akupunkturområde på handleden.

Mår du väldigt dåligt och har svårt att behålla maten, sök hjälp på din mödravårdscentral. Ibland kan man även behöva samtala med någon om man mått illa länge. Se till att ta det lugnt och tänk på att det är bättre att få i dig ensidig kost än ingen alls, ät det du är sugen på. Bebisen får den näring den behöver.

Behandling

Om du till exempel drabbats av magsjuka är det viktigt att återställa vätske- och saltbalansen i kroppen, särskilt viktigt är detta för barn, då de lättare än vuxna drabbas av uttorkning. Vid kräkningar och/eller diarré, påbörja alltid behandling med vätskeersättning. Vänta inte, men ge endast små doser åt gången, annars riskerar det att komma upp igen. För små barn kan det innebära ca 1 tsk var femte minut till en början. Det går att blanda egen vätskeersättning hemma, men var i så fall noga med måtten, annars kan det ge rakt motsatt effekt! Färdig pulverlösning hittar du på apoteket.

Misstänker du att du mår illa som en bieffekt av något läkemedel, ta upp detta med behandlande läkare. I många fall är det en övergående bieffekt, i andra fall kanske annan medicinering skall beaktas. Det är vanligt att bli illamående och kräkas till följd av t ex cancerbehandling, där sätts åtgärder ofta in redan innan problemen uppkommit.