Så kan du stoppa illamående

Marken gungar under fötterna, du gäspar, blir blek och kallsvettig. Sedan kommer salivutsöndringen och illamåendet är ett faktum. De flesta drabbas ibland av illamående och anledningarna kan vara många, men för vissa är det vanligare än för andra. Och barn har lättare att bli åksjuka än vuxna. Här kommer lite tips för att stoppa illamåendet.

Varför blir man illamående?

Åksjuka, graviditet, matförgiftning, vinterkräksjuka, migrän, sjösjuka eller flygsjuka, stress och oro, biverkan till något läkemedel. Även sjukdomar i buken, liksom sjukdomar i hjärna, hjärta och lungor kan orsaka kräkningar. Hos barn kan också diabetes orsaka diarréer och kräkningar.

Anledningarna till illamående kan vara många, i de flesta fall är det tillfälligt och går i regel över fort. En vanlig magsjuka brukar komma överraskande snabbt och gå över inom ett par dagar. Är du orolig och inte förstår vad det är som orsakar ditt illamående bör du dock uppsöka läkare.

Illamående och kräkningar styrs via kräkningscentrum i hjärnan. När det aktiveras brukar salivproduktionen öka och vi mår illa. Trycket i magen stiger och den övre magmunnen och matstrupen utvidgas varpå innehållet i magsäcken pressas ut och vi kräks.

Det är till exempel vanligt att bli illamående vid gungande rörelser när balansorganen i innerörat retas, till exempel vid bil- och båtresor, och vissa är känsligare för detta än andra. Barn är generellt känsligare än vuxna, och åksjuka är vanligast bland barn i åldern 2-10.

Graviditetsillamående

Många gravida känner av graviditetsillamående, i synnerhet i början av graviditeten. Illamåendet kan skifta väldigt, vissa mår endast lite illa om morgonen medan andra mår ordentligt illa mer eller mindre konstant och kräks ofta. Det finns receptfri medicin mot illamående som kan hjälpa lite, men också speciella armband som stimulerar ett särskilt akupunkturområde på handleden.

Mår du väldigt dåligt och har svårt att behålla maten, sök hjälp på din mödravårdscentral. Ibland kan man även behöva samtala med någon om man mått illa länge. Se till att ta det lugnt och tänk på att det är bättre att få i dig ensidig kost än ingen alls, ät det du är sugen på. Bebisen får den näring den behöver.

Medicin mot illamående

På apoteket finns receptfri medicin mot illamående. Viss medicin mot illamående, exempelvis Postafen, innehåller ett antihistamin som dämpar innerörats funktioner kopplade till balansen. Det gör att medicinen rekommenderas för alla typer av åksjuka och kan även lindra vid graviditetsillamående. Medicinen kan stoppa illamående i upp till 12 timmar.

Vill du bli av med illamående, men undvika medicin? På våra apotek kan du köpa speciella armband som stimulerar ett särskilt akupunkturområde på handleden. Det kan lindra illamåendet.

Har du frågor om läkemedel som kan stoppa illamående? Tveka inte att prata med den kunniga personalen på någon av våra apotek.

Undvik illamående

Det är svårt att helt utesluta att må illa då och då av olika skäl, men genom god handhygien såsom regelbunden och noggrann handtvätt samt, i synnerhet i när det finns risk för vinterkräksjukan, även handsprit samt generellt god mathantering kan du undvika de största farorna.

Om du eller barnen lätt blir illamående vid bil- eller båtresor, kan det vara fördelaktigt att planera in bilresan lite senare på dagen, invänta lugn sjö, vara ordentligt utvilad samt aldrig åka på fastande mage. Vidare kan du med fördel ha bekväma kläder, sitta i färdriktningen samt undvika att läsa eller titta ned för film eller annat. Ta med fördel ett receptfritt läkemedel för att stoppa illamående, men tänk på att det bör tas cirka 1 timme före resans start för att få bäst effekt.

Bli av med illamående ー vad lindrar?

Det kan vara svårt att bli av med illamående, men det finns saker du kan göra för att lindra känslan.

  • Se till att få frisk luft
  • Försök att hålla blicken mot horisonten eller på vägen.
  • Känner du av gravidillamående kan det underlätta att äta lite oftare (cirka 2-3 timmars mellanrum) och istället lite mindre portioner.
  • Undvik om möjligt obehagliga och starka dofter, som till exempel cigarett- och grillrök, kaffe, parfymer eller rengöringsmedel.
  • Ingefära sägs kunna hjälpa till om du vill bli av med illamående. Prova att lägga en bit färsk ingefära i ett glas med vatten, drick ingefärs-te eller tugga på ingefärsgodis. Även kardemumma och mineralvatten sägs lindra illamående.
  • Försök att undvika stress och överbelastning i samband med illamående.
  • Undvik att dricka mycket kaffe och minska din köttkonsumtion.

Behandling

Om du till exempel drabbats av magsjuka är det viktigt att återställa vätske- och saltbalansen i kroppen, särskilt viktigt är detta för barn, då de lättare än vuxna drabbas av uttorkning. Vid kräkningar och/eller diarré, påbörja alltid behandling med vätskeersättning. Vänta inte, men ge endast små doser åt gången, annars riskerar det att komma upp igen. För små barn kan det innebära cirka 1 tesked var femte minut till en början. Det går att blanda egen vätskeersättning hemma, men var i så fall noga med måtten, annars kan det ge rakt motsatt effekt! Färdig pulverlösning hittar du på apoteket.

Misstänker du att du mår illa som en bieffekt av något läkemedel, ta upp detta med behandlande läkare. I många fall är det en övergående bieffekt, i andra fall kanske annan medicinering skall beaktas. Det är vanligt att bli illamående och kräkas till följd av till exempel cancerbehandling, där sätts åtgärder ofta in redan innan problemen uppkommit.

Läs mer om att förebygga och behandla kroppsliga besvär

Kroppen är fantastisk, men det är också normalt att den drabbas av olika besvär i tid och otid. Här kan du lära dig mer om hur du kan göra för att förebygga kroppsliga problem och hur de bäst behandlas.

Fler artiklar om besvär som kan drabba kroppen: