Förstoppning

De flesta av oss blir förstoppade någon gång ibland. Ofta beror det på att man ändrat sina matvanor eller bytt miljö. Besvären går ofta över av sig själv, men ibland kan man behöva hjälp. I synnerhet om man gått med problemen länge.

En vanlig definition på förstoppning är att man tömmer tarmen färre än tre gånger i veckan och att man har besvär av att avföringen är hård och torr. Ofta är orsaken att man dricker för lite och äter mat som innehåller för lite fibrer.

Variationen mellan olika personers avföringsvanor är dock stor.

Vad kan orsaka förstoppning?

Vanliga orsaker till förstoppning är att man rör sig för lite, har dåliga matvanor, känner sig stressad och orolig eller att man måste äta vissa läkemedel.

Det är vanligare att kvinnor blir förstoppade än män.

I de flesta fall går besvären över av sig själv eller av att man ändrar sina mat- och/eller rörelsevanor.

Att man nyligen har ändrat matvanor eller bytt miljö

De flesta av oss blir förstoppade någon gång ibland. Ofta beror det på att man ändrat sina matvanor eller bytt miljö t.ex. när man åker till ett varmare land. Besvären går ofta över av sig själv.

Att man har en känslig tarm

Om man inte hittar någon specifik anledning till att man får ändrade toalettvanor och att man omväxlande får diarré och förstoppning kan orsaken vara en känslig och irriterad tjocktarm. Detta kallas även för IBS - irritable bowel syndrome. De flesta har samtidigt problem med gaser i magen. Det finns inget direkt botemedel mot detta utan man får försöka lindra besvären efter de symtom man har just för tillfället.

Att man äter något läkemedel

Det finns en hel del läkemedel som kan orsaka trög mage, exempelvis:

 • Smärtstillande medel som innehåller kodein eller morfin.
 • Järntabletter.
 • Vissa mediciner mot psykiska sjukdomar.
 • Vissa blodtryckssänkande mediciner, till exempel kalciumflödeshämmare såsom amlodipin, felodipin eller verapamil.

Fråga gärna vår apotekspersonal om ditt läkemedel kan vara orsak till besvären.

Vid längre tids användning eller svårare besvär bör man rådfråga sjukvården.

Att man är gravid, har mens eller är i klimakteriet

Kvinnor kan få förstoppning i samband med graviditet eller under den senare delen av menstruationscykeln. Det har förmodligen med hormonförändringar att göra. Detsamma kan uppkomma kring klimakteriet.

Att man rör sig för lite

Efter en operation eller sjukdom som gör att man inte kan vara fysiskt aktiv är det vanligt att man blir förstoppad. Även äldre personer blir oftare förstoppade beroende på att tarmen arbetar långsammare och då behåller kroppen mer vatten och avföringen blir hård.

Man kan besväras av sprickor eller småblödningar från ändtarmen vid förstoppning.

Sprickor eller småblödningar från ändtarmen i samband med förstoppning

Man kan få små, ytliga blödningar eller känna smärta i samband med toalettbesök. Förstoppningen kan också göra att man får hemorrojder, vilket betyder att blodkärlen i ändtarmen blir inflammerade och kan spricka. Det kan till exempel komma lite ljust blod på pappret när man torkar sig efter toalettbesök eller små blodstänk i toalettstolen. Blodet är ofta klart och ljust och inte blandat med avföringen

Det finns flera olika receptfria produkter mot förstoppning:

Laxermedel med snabb effekt:

Ett sätt att lösa upp en tillfällig förstoppning är att använda laxermedel som man för upp i ändtarmen, som stolpiller eller som lösning, så kallade mikrolavemang. Effekten kommer redan efter fem till femton minuter.

Ett mikrolavemang mjukar upp den hårda avföringen som ibland sitter som en propp i ändtarmen. Det efterliknar den normala tömningen som sker av sista delen av tjocktarmen.

Exempel på laxermedel som man för in i ändtarmen är Microlax lösning, Resulax och Relaxit stolpiller.

Laxermedel med förebyggande effekt:

Det finns också laxermedel som förbättrar konsistensen på avföringen och gör den mjukare, så kallade bulkmedel och osmotiskt aktiva läkemedel. Dessa kan man använda kontinuerligt under en längre tid för att minska risken för förstoppning. Man sväljer medlen, som brukar finnas i form av pulver, granulat eller lösning.

Bulkmedel innehåller fibrer. För att de ska fungera på ett bra sätt måste man ta dem tillsammans med mycket vätska. Full effekt fås efter några dagars användning. Hit hör t.ex. Inolaxol och Vi-Siblin.

Osmotiskt aktiva läkemedel fungerar genom att öka vattenmängden till avföringen genom så kallad osmos och kräver inte att man dricker extra vatten. Dessa ger effekt inom något dygn. Hit hör tex Laktulos, Laxido och Maxalole.

Tarmretande receptfria läkemedel:

Dessa fungerar genom att ge en retning till hela tarmen att tömma sig. Man bör vara medveten om att det kommer att ta flera dagar innan man sen behöver tömma tarmen igen. Den här typen av medel ska man bara använda vid enstaka tillfällen. Hit hör t.ex. Laxoberal droppar, Dulcolax tabletter eller stolpiller. Tabletter och droppar har effekt efter 6-12 timmar och stolpiller efter 10-30 minuter.

Behöver man ta dessa läkemedel under mer än en-två veckor bör man rådgöra med läkare. Man kan alltid rådgöra med vår apotekspersonal om vilka receptfria medel som är lämpliga just för dig.

Kan man göra något för att undvika förstoppning?

 • Försök äta på regelbundna tider och att inte stressa när man äter.
 • Man bör tugga maten ordentligt. Försök äta fiberrik mat som ger magen något att jobba med och drick rikligt med vatten/vätska. Exempelvis grövre bröd, fullkornspasta, rotfrukter, grönsaker, vetekli i små portioner.
 • Gör det till en god vana med regelbundna toalettvanor och jäkta inte! Det hjälper också om man kan motionera och röra på sig.
 • Minska eller uteslut te, mjölkprodukter, vitt mjöl och bröd, pasta och pannkakor.
 • Man kan regelbundet smörja ändtarmsöppningen med en oparfymerad mjukgörande salva för att undvika att få besvär av sprickor orsakade av hård avföring.

Vad kan man göra om barn är förstoppat?

Barn som ammas blir väldigt sällan förstoppade. En del barn bajsar flera gånger varje dag och andra bajsar bara någon gång i veckan. Det är oftast först när man börjar ge mjölkersättning som problem kan uppstå. Som förälder ska man alltid vända sig till barnavårdscentralen för råd.
Då barnet blir mer än sex månader brukar man börja med smakprov på mat och barnet kan då få förstoppning. I första hand kan man prova att ge katrinplommon- eller päronpuré.

När barn börjar sitta på pottan eller när de börjar förskolan kan de ibland vilja undvika att gå på toaletten. Barnet kan då få ont i magen och det kan göra väldigt ont att gå på toaletten.

Låt barnet ta tid på sig och jäkta inte!

När ska man söka vård?

Barn:

 • Om besvären inte gått över efter en vecka bör man kontakta sjukvården.
 • Sjukvården bör kontaktas om barnet har blod eller slem i avföringen, har mycket ont i magen eller har omväxlande diarré och förstoppning.
 • Kontakta också sjukvården om barnet bara ammas och avföringen är mycket hård och formad som små kulor.
 • Om ett barn som är yngre än sex månader äter modersmjölksersättning och får förstoppning bör man kontakta barnavårdscentralen för kostråd.

Vuxen:

 • Förstoppning kan även vara symtom på andra sjukdomar. Om man får besvär med förstoppning för första gången när man är äldre än 45 år bör man kontakta vårdcentralen för att få en tid för läkarundersökning. Detsamma gäller om man har mycket besvär med sin förstoppning, eller känner sig orolig.
 • Om man har blod eller slem i avföringen eller minskar i vikt av oklar anledning bör man också söka läkare.
 • Man ska kontakta en vårdcentral om förstoppningen inte har gått över efter en till två veckor.