En vanlig definition på förstoppning är att man tömmer tarmen färre än tre gånger i veckan och att man har besvär av att avföringen är hård och torr. Ofta är orsaken att man dricker för lite och äter mat som innehåller för lite fibrer.
Variationen mellan olika personers avföringsvanor är dock stor.
Hur blir man av med en förstoppning?
Ofta går besvären över av sig själv, men ibland kan man behöva hjälp vid förstoppning. Att prova receptfria läkemedel med laxerande effekt eller preparat som ökar tarmrörelserna är några svar på hur man blir av med förstoppning.
Vad ska man göra om man är förstoppad?
Vad man ska göra om man är förstoppad är en vanlig fråga. Om du redan testat att dricka mer vatten, äta fiberrik mat och att gå långa promenader, kan du testa en receptfri produkt mot förstoppning.
Här är några exempel på produkter på vad ska man göra om man är förstoppad:
Laxermedel med snabb effekt:
Ett sätt att lösa upp en tillfällig förstoppning är att använda laxermedel som förs upp i ändtarmen, som stolpiller eller som lösning, så kallade mikrolavemang. Effekten kommer redan efter fem till femton minuter.
Ett mikrolavemang mjukar upp den hårda avföringen som ibland sitter som en propp i ändtarmen. Det efterliknar den normala tömningen som sker av sista delen av tjocktarmen.
Exempel på laxermedel som man för in i ändtarmen är Microlax lösning, Resulax och Relaxit stolpiller.
Tarmretande receptfria läkemedel:
Dessa fungerar genom att ge en retning till hela tarmen att tömma sig. Var medveten om att det kommer att ta flera dagar innan tarmen behöver tömmas igen. Den här typen av medel ska bara användas vid enstaka tillfällen. Hit hör till exempel Laxoberal droppar, Dulcolax tabletter eller stolpiller. Tabletter och droppar har effekt efter 6-12 timmar och stolpiller efter 10-30 minuter.
Behöver du ta dessa läkemedel under mer än en-två veckor bör du rådgöra med läkare. Du kan alltid rådgöra med vår apotekspersonal om vilka receptfria medel som är lämpliga just för dig.
Vad kan man göra om barn är förstoppat?
Barn som ammas blir väldigt sällan förstoppade. En del barn bajsar flera gånger varje dag och andra bajsar bara någon gång i veckan. Det är oftast först när man börjar ge mjölkersättning som problem kan uppstå. Som förälder ska man alltid vända sig till barnavårdscentralen för råd.
Då barnet blir mer än sex månader brukar man börja med smakprov på mat och barnet kan då få förstoppning. I första hand kan man prova att ge katrinplommon- eller päronpuré.
När barn börjar sitta på pottan eller när de börjar förskolan kan de ibland vilja undvika att gå på toaletten. Barnet kan då få ont i magen och det kan göra väldigt ont att gå på toaletten.
Låt barnet ta tid på sig och jäkta inte!
Vad kan orsaka förstoppning?
Vanliga orsaker till förstoppning är att du rör dig för lite, har dåliga matvanor, känner dig stressad och orolig eller att du måste äta vissa läkemedel.
Det är vanligare att kvinnor blir förstoppade än män.
I de flesta fall går besvären över av sig själv eller av att mat- och/eller rörelsevanor ändras.
Att man nyligen har ändrat matvanor eller bytt miljö
De flesta av oss blir förstoppade någon gång ibland. Ofta beror det på att du har ändrat dina matvanor eller bytt miljö till exempel vid en resa till ett varmare land. Vad ska man göra om man är förstoppad? Besvären går ofta över av sig själv och om de inte gör det finns bra tips och råd om hur man blir av med förstoppning.
Att man har en känslig tarm
Om du inte hittar någon specifik anledning till att du får ändrade toalettvanor och att du omväxlande får diarré och förstoppning kan orsaken vara en känslig och irriterad tjocktarm. Detta kallas även för IBS - irritable bowel syndrome. De flesta har samtidigt problem med gaser i magen. Det finns inget direkt botemedel mot detta utan du får försöka lindra besvären efter de symtom du har just för tillfället. Läs mer om att stoppa diarré här.
Att man äter något läkemedel
Det finns en hel del läkemedel som kan orsaka trög mage, exempelvis:
- Smärtstillande medel som innehåller kodein eller morfin.
- Järntabletter.
- Vissa mediciner mot psykiska sjukdomar.
- Vissa blodtryckssänkande mediciner, till exempel kalciumflödeshämmare såsom amlodipin, felodipin eller verapamil.
Fråga gärna vår apotekspersonal om ditt läkemedel kan vara orsak till besvären.
Vid längre tids användning eller svårare besvär bör du rådfråga sjukvården.
Att man är gravid, har mens eller är i klimakteriet
Kvinnor kan få förstoppning i samband med graviditet eller under den senare delen av menstruationscykeln. Det har förmodligen med hormonförändringar att göra. Detsamma kan uppkomma kring klimakteriet.
Att man rör sig för lite
Efter en operation eller sjukdom som gör att du inte kan vara fysiskt aktiv är det vanligt att få förstoppning. Även äldre personer blir oftare förstoppade beroende på att tarmen arbetar långsammare och då behåller kroppen mer vatten och avföringen blir hård.
Du kan besväras av sprickor eller småblödningar från ändtarmen vid förstoppning.
Sprickor eller småblödningar från ändtarmen i samband med förstoppning
Du kan få små, ytliga blödningar eller känna smärta i samband med toalettbesök. Förstoppningen kan också göra att du får hemorrojder, vilket betyder att blodkärlen i ändtarmen blir inflammerade och kan spricka. Det kan till exempel komma lite ljust blod på pappret när du torkar dig efter toalettbesök eller små blodstänk i toalettstolen. Blodet är ofta klart och ljust och inte blandat med avföringen
5 tips mot förstoppning
Har du ofta trög mage? Här är Apoteksgruppens bästa tips mot förstoppning:
- Försök äta på regelbundna tider och att inte stressa när du äter.
- Du bör tugga maten ordentligt. Försök äta fiberrik mat som ger magen något att jobba med och drick rikligt med vatten/vätska. Exempelvis grövre bröd, fullkornspasta, rotfrukter, grönsaker, vetekli i små portioner.
- Gör det till en god vana med regelbundna toalettvanor och jäkta inte! Det hjälper också om du kan motionera och röra på dig.
- Minska eller uteslut te, mjölkprodukter, vitt mjöl och bröd, pasta och pannkakor. Ett annat tips mot förstoppning är att äta mindre av bananer och äpple som är också är stoppande.
- Man kan regelbundet smörja ändtarmsöppningen med en oparfymerad mjukgörande salva för att undvika att få besvär av sprickor orsakade av hård avföring.
Laxermedel med förebyggande effekt:
Det finns också laxermedel som förbättrar konsistensen på avföringen och gör den mjukare, så kallade bulkmedel och osmotiskt aktiva läkemedel. Dessa kan du använda kontinuerligt under en längre tid för att minska risken för förstoppning. Du sväljer medlen, som brukar finnas i form av pulver, granulat eller lösning.
Bulkmedel innehåller fibrer. För att de ska fungera på ett bra sätt måste du ta dem tillsammans med mycket vätska. Full effekt fås efter några dagars användning. Hit hör till exempel Inolaxol och Vi-Siblin.
Osmotiskt aktiva läkemedel fungerar genom att öka vattenmängden till avföringen genom så kallad osmos och kräver inte att du dricker extra vatten. Dessa ger effekt inom något dygn. Hit hör till exempel Laktulos, Laxido och Maxalole.
När ska man söka vård?
Barn:
- Om besvären inte gått över efter en vecka bör man kontakta sjukvården.
- Sjukvården bör kontaktas om barnet har blod eller slem i avföringen, har mycket ont i magen eller har omväxlande diarré och förstoppning.
- Kontakta också sjukvården om barnet bara ammas och avföringen är mycket hård och formad som små kulor.
- Om ett barn som är yngre än sex månader äter modersmjölksersättning och får förstoppning bör man kontakta barnavårdscentralen för kostråd.
Vuxen:
- Förstoppning kan även vara symtom på andra sjukdomar. Om du får besvär med förstoppning för första gången när du är äldre än 45 år bör du kontakta vårdcentralen för att få en tid för läkarundersökning. Detsamma gäller om du har mycket besvär med din förstoppning, eller känner dig orolig.
- Om du har blod eller slem i avföringen eller minskar i vikt av oklar anledning bör du också söka läkare.
- Du ska kontakta en vårdcentral om förstoppningen inte har gått över efter en till två veckor.
Andra intressanta artiklar om kroppsliga besvär
Här på Apoteksgruppens webbplats har vi samlat råd och information kring olika besvär som är vanliga att drabbas av genom livet.
Fler artiklar om kroppsliga besvär: