Navelbråck

Navelbråck innebär att ett område på magens insida nära naveln har försvagats. En så kallad bråcksäck bildas under huden och det blir en rund utbuktning på magen. Navelbråck är vanligast hos barn och växer oftast bort.

Navelbråck är oftast medfött. Det är vanligast hos barn, men ungefär två av hundra vuxna har navelbråck. Navelbråck hos barn är oftast ungefär två till tre centimeter i diameter, hos vuxna kan det vara mer än dubbelt så stort. Hos barn växer navelbråck oftast bort av sig själv.

Om du får navelbråck som vuxen kan vävnad från magen, till exempel tarmen, pressas ut i bråcksäcken. Om inte utbuktningen trycks tillbaka kan vävnaden komma i kläm, svullna eller skadas och ett så kallat inklämt bråck kan bildas.

Symtom

För det mesta får du inte några besvär av ett navelbråck, men ibland kan det vara ömt.

Ett inklämt bråck är ofta hårt och ömt och kan göra att du mår illa och kräks. Det är inte farligt att försöka trycka tillbaka ett inklämt bråck in mot magen, men det kan göra ont.

Behandling

Barn under fyra år brukar inte opereras eftersom navelbråck under de första levnadsåren oftast försvinner utan behandling.

Vuxna som har navelbråck kan, om de upplever att bråcket ger besvär, försöka att föra tillbaka utbuktningen mot naveln genom att trycka lätt på den. Om bråcket ger mycket besvär kan det opereras. Inklämt bråck opereras alltid.

När ska jag söka vård?

Om du har en mjuk och oöm utbuktning på magen kan du kontakta en vårdcentral.

Du ska söka vård direkt på en akutmottagning eller en vårdcentral om utbuktningen vid naveln blir hård och öm och inte kan föras tillbaka in mot magen.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Senast uppdaterad:
2016-10-10
Redaktör:

Åsa Schelin, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Anders Hyltander, läkare, specialist i kirurgi, Östra Sjukhuset, Göteborg

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden

Här hittar du en mängd artiklar om rådgivning för olika tillstånd och sjukdomar. Förutom information från Apoteksgruppen hittar du även information från 1177 Vårdguiden. På grund av tekniska problem hämtas i nuläget inte 1177 Vårdguidens information om hälsa och vaccination.

Innehållet hämtas från: 1177 Vårdguiden