Gasbesvär

Sammanfattning

Gas i magen och i tarmarna är något som alla har. Gasen består av luft som du sväljer eller som bildas i tjocktarmen när kroppen bryter ner mat. Att ha gaser kan göra att buken sväller och att du får ont, men är oftast inte farligt och beror sällan på en allvarlig sjukdom.

Symtom

Det är olika hur man upplever gas i magen och i tarmen. Samma mängd gas kan ge en person stora obehag, medan en annan inte alls känner av det. Om du har störande mycket gas i mag-tarmkanalen kan du till exempel

 • känna dig uppspänd och bullrig i magen
 • ha ont i magen och få magknip
 • rapa
 • prutta.

Det kan ibland samlas så mycket gas att magen blir större och att du behöver knäppa upp kläder som sitter åt.

Gas kan samlas var som helst i mag-tarmkanalen. Vanligast är att gas samlas där tjocktarmen kröker sig, till höger eller vänster överst i magen. Samlas gaserna på höger sida i tjocktarmen kan symtomen påminna om de symtom man kan få vid gallsten. Samlas gaserna på vänster sida kan symtomen påminna om de som kan uppstå vid hjärtbesvär.

Gasbesvär beror nästan aldrig på en sjukdom om symtomen bara består av att du har gas i magen, och om de lindras när du rapar eller pruttar.

När ska jag söka vård?

Du kan kontakta en vårdcentral om du

 • tycker att gasbesvären stör dig i vardagen
 • har besvär trots att du har prövat att behandla dig själv
 • är orolig för dina besvär.

Du bör kontakta en vårdcentral om

 • du är över 50 år, inte har haft besvär från magen tidigare och nu har gaser och en känsla av att magen är uppkörd och utspänd, under mer än två veckor
 • du snabbt har gått ner i vikt eller tappat aptiten
 • du har gasbesvär i mer än två veckor och dessutom behöver gå på toaletten på andra tider än du brukar, eller om konsistensen på bajset har ändrats.

Sök vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning om får mycket intensiv smärta i magen som inte går över på en halv till en timme. Du kan söka vård på vilken vårdcentral du vill

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177. 

Viktigt att förstå

För att kunna vara delaktig i vården och ta beslut är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår, eller be att få informationen utskriven för att kunna läsa den i lugn och ro.

Du har rätt att få tolkhjälp om du inte talar svenska. Du kan också ha rätt att få tolkhjälp om du har en hörselnedsättning.

Vad kan jag göra själv?

För att minska mängden gas i mag-tarmkanalen kan du försöka att påverka hur mycket luft du sväljer och mängden gas som bildas i tjocktarmen, eller släppa ut den gas som finns genom att rapa eller att prutta. Många tycker att det är pinsamt att rapa eller att prutta, men det är viktigt att låta gasen komma ut. Du kan få väldigt ont om det samlas stora mängder gas i magen. 

Minska mängden nedsvald luft

För att minska mängden luft du sväljer kan du exempel 

 • undvika att tugga tuggummi och att suga på hårda karameller
 • äta långsammare och tugga maten väl
 • dricka mindre mängder eller undvika kolsyrade drycker
 • försöka att lägga märke till om du sväljer mer luft i stressade situationer, och i sådana fall försöka att stressa mindre
 • sluta röka eller minska på rökningen om du röker.

En tandprotes som inte sitter bra i munnen kan också leda till att man sväljer mer luft. Kontakta en tandläkare om du har en tandprotes som inte sitter bra.

Äta mindre av viss mat

Mängden gas i mag-tarmkanalen ökar av mat som innehåller stora mängder fibrer eller svårsmälta kolhydrater. Exempel på svårsmälta kolhydrater är fruktos och sorbitol, ett sötningsmedel som används i lightprodukter. Samma sorts mat kan ge olika mängd gas och olika symtom hos olika personer. Försök därför att undvika eller äta mindre av de livsmedel som ger dig ökade besvär. Det kan till exempel vara

 • olika sorters kål som vitkål, brysselkål och blomkål
 • ärtor
 • vetekli
 • bönor
 • lök
 • produkter som är sötade med sötningsmedel
 • mjölk och grädde om du har överkänslighet mot mjölksocker, så kallad laktosintolerans

Du kan läsa mer om fibrer på Livsmedelsverkets hemsida

Rapa

Ofta lindras besvären när du rapar. Ibland kan man vilja rapa, men utan att det kommer något. Vissa kan då försöka att själva locka fram en rap genom att svälja luft. Men det brukar oftast inte vara så bra eftersom den mängd luft som kommer upp ofta inte är lika stor som den mängd som svalts. Det kan leda till att mängden luft i magen ökar, och därmed också besvären.

Även spädbarn behöver rapa efter att ha ätit. Det minskar risken att hen får ont i magen. 

Förändra dina vanor

Det finns också annat du kan göra för att minska mängden gas i mag-tarmkanalen:

 • Försök att bajsa regelbundet eftersom gaserna följer med när du bajsar.
 • Motionera. När du motionerar rör sig gaserna automatiskt framåt i tarmen.
 • Ät mindre mängd fett, eftersom fettet gör att magsäcken tömmer sig långsammare till tarmen.
 • Undvik läkemedel som kan orsaka förstoppning. Förstoppningen gör att gasen har svårare att passera i tarmen.
 • Prutta när du behöver. Att inte släppa ut gasen när det behövs kan öka besvären.

Behandling

Vilken behandling du får beror på varför du har ökad mängd gas i magen. Ofta kan du själv ta reda på orsaken, men om du inte kan det, eller om du har svårt att påverka den, kan du få läkemedel som minskar symtomen. Det finns inga läkemedel som gör att gasen i mag-tarmkanalen försvinner.

Läkemedel med dimetikon

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet dimetikon kan hjälpa mot den smärta du kan få av gaserna. Dimetikon eller Minifom är exempel på receptfria läkemedel med dimetikon som du kan köpa på apotek.

Dimetikon gör att gasbubblorna i tarmen går sönder och att det inte bildas lika mycket skum. Knipsmärtan orsakas av större gasbubblor, så när de försvinner minskar också knipsmärtan.

Dimetikon ger bäst effekt efter ett par dygns användning. 

Läkemedel med laktas om du har laktosintolerans

Läkemedel som innehåller enzymet laktas hjälpa om du har laktosintolerans och har ätit eller druckit något som innehållit laktos. Exempel på läkemedel som innehåller laktas är Kerulac, Kerutabs, Lactasin och Lactrase. De finns att köpa receptfritt på apotek.

Aktivt kol hjälper inte

Aktivt kol rekommenderas inte eftersom det inte gör någon nytta.

Vad händer i kroppen?

Den största delen av all gas i mag-tarmkanalen består av nedsvald luft. Varje gång du sväljer följer lite luft med ner. I genomsnitt sväljer man cirka 70 gånger per timme, så det kan bli en så pass stor mängd gas att det ger symtom. När du sover sväljer du nästan ingen luft alls.

Ofta sväljer du flera gånger utan att tänka på det när du är stressad. Att tugga tuggummi, suga på hårda karameller och att äta snabbt kan också göra att du sväljer flera gånger.

Kolsyrade drycker innehåller gas. Det gör att du får ökad mängd gas i magsäcken när du till exempel dricker kolsyrat vatten eller läsk.

Den gas du inte rapar upp stannar ett tag i magsäcken och töms sedan i mindre portioner till tunntarmen, där gasen passerar snabbt. Ibland kan en del gas bildas även i tunntarmen. I tjocktarmen samlas gasen i lite större mängder innan den släpps ut via ändtarmen. Gaserna ger alltså mest besvär från magsäcken och från tjocktarmen.

Blodet tar upp en liten del av gasen som finns i tarmarna. Gasen transporteras därefter till lungorna, och lämnar kroppen med utandningsluften.

Bakterier i tjocktarmen bildar gas

I tjocktarmen jäser bakterier den mat som inte bryts ner och då bildas gas. Exempel på mat som bildar mycket gas är olika sorters kål och bönor.

En del gas som produceras i tjocktarmen försvinner genom att den används av andra bakterier. Bakterierna är viktiga för att vi ska må bra. De bildar en del nyttiga ämnen, till exempel K-vitamin som behövs för att blodet ska kunna koagulera.

För det mesta är pruttar luktfria

Gasen som bildas vid jäsningen i tjocktarmen passerar alltid ut via ändtarmen. Oftast luktar den inte, det är endast en liten del av gasen som ger otrevlig lukt. Lukten orsakas av att gasen innehåller svavelföreningar. De flesta personer upplever att de har problem med pruttar om de behöver prutta mycket ofta, vid olämplig tidpunkt eller om pruttarna luktar illa.

Vanligen pruttar man upp till 20 gånger per dygn. Framför allt under natten släpper tarmen ut en hel del gas utan att du märker det. Det är därför magen ofta är mindre på morgonen.

Sura uppstötningar när du rapar

Ibland kan en del av magsaften följa med upp när du rapar, så kallad magsaftsreflux. Det kan leda till att du får halsbränna, sura uppstötningar och eventuellt inflammation i matstrupen. Då bildas mer saliv, som kan göra att du sväljer oftare. Det kan i sin tur göra att du får ökade besvär med rapning.

Du rapar oftare om du har en inflammation i magsäcken, så kallad gastrit. Det finns många orsaker till både akut och kronisk gastrit.

Uppsvälld efter en större måltid

Att man kan känna sig uppsvälld efter en större måltid beror på den totala mängden gas i hela mag-tarmkanalen. Även små mängder gas i tarmen kan ge upphov till kramp i tarmen, speciellt efter att man har ätit.

Andra orsaker till ökad mängd gas

Laktosintolerans eller glutenintolerans

Överkänslighet mot mjölksocker, så kallad laktosintolerans, och glutenintolerans kan ge ökad mängd gas i magen. Men då har du ofta även andra symtom, som exempelvis diarré.

Känslig tarm – IBS

Att ha känslig tarm, IBS, kan ge mer gas i magen. Andra symtom är vid IBS är magont och att ha diarré eller förstoppning. Du kan också uppleva att du har mer gas i magen, trots att mängden gas egentligen är densamma. Det beror på att tarmen kan bli känsligare vid IBS.

Dyspepsi – känslig mage

Ett symtom vid dyspepsi är att vara uppspänd i magen. Uppspändheten kan ibland förväxlas med gasbesvär. Ett annat namn för dyspepsi är känslig mage.

Stopp i tarmen

Svullnadskänslan i magen är nästan aldrig orsakad av en allvarlig sjukdom, men kan i sällsynta fall bero på ett stopp i tarmen, så kallat tarmvred. Men då har du också väldigt ont och känner dig mycket sjuk. 

Alla sjukdomar som gör att det blir stopp i tarmkanalen kan ge gasbesvär, men ett stopp ger även andra besvär. Vid Crohns sjukdom har man haft diarré och andra tarmbesvär innan man får gasbesvär. Även cancer kan orsaka ett stopp i tarmen, men då har man oftast fått ändrade avföringsvanor långt före gasbesvären. Cancer i tjocktarmen förekommer mycket sällan före 45 års ålder.

Läkemedel

Vissa läkemedel kan ha som biverkning att du blir förstoppad. Förstoppningen kan göra att gasen har svårare att passera genom tarmen. Fråga din läkare eller apotekspersonalen om du använder läkemedel och är osäker om läkemedlet kan ge förstoppning.

Graviditet

Att få mer symtom av gaser i mag-tarmkanalen är vanligt, speciellt under senare delen av graviditeten och några dagar efter förlossningen. Det kan bero på att fostret tar upp ett stort utrymme så att gasen ger mer symtom. Gasbesvär kan också bero på att tarmarna arbetar långsammare under en graviditet till följd av hormonförändringar.

Kontakta din barnmorska om du är gravid och har problem med gaser.

Undersökningar och utredningar

Det finns inga tester eller undersökningar som direkt kan peka ut varför du har ökad mängd gaser i mag-tarmkanalen. Däremot kan olika undersökningar hjälpa till att hitta orsaken till besvären eller för att läkaren ska kunna utesluta en sjukdom. Undersökningarna är

Senast uppdaterad:
2016-09-20
Redaktör:

Anna Bendt, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Lars Agréus, professor, läkare, specialist i allmänmedicin, Öregrunds Vårdcentral Praktikertjänst AB

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden

Här hittar du en mängd artiklar om rådgivning för olika tillstånd och sjukdomar. Förutom information från Apoteksgruppen hittar du även information från 1177 Vårdguiden. På grund av tekniska problem hämtas i nuläget inte 1177 Vårdguidens information om hälsa och vaccination.

Innehållet hämtas från: 1177 Vårdguiden