Underarmsbrott
Sammanfattning
Ett underarmsbrott kan vara allt ifrån en spricka i skelettet till att både strålbenet och underarmsbenet bryts samtidigt, vilket kan skada blodcirkulationen.
Du kan skada dig när du till exempel åker snowboard eller rullskridskor. Risken att du skadar dig ökar när du blir äldre, eftersom skelettet blir skörare med tiden.
Läs även om bruten underarm hos barn och handledsbrott.
Symtom
Följande symtom är vanliga när du har brutit underarmen:
- Du har ont.
- Du blir svullen på underarmen.
- Du får svårt att använda armen.
När och var ska jag söka vård?
Du kan kontakta en vårdcentral om du har fallit och gjort illa underarmen. Du ska söka vård direkt på en akutmottagning om du tror att du har fått ett brott på underarmen.
Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var du kan söka vård.
Här kan du hitta vård. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.
Undersökning
Du kan få göra en röntgenundersökning för att läkaren ska kunna se om underarmen är bruten.
Behandling
Det är bra att försöka hålla armen högt eftersom det minskar svullnaden och smärtan. Om du har mycket ont kan det hjälpa att ta receptfria värktabletter.
Underarmen brukar gipsas om röntgenundersökningen visar att det trasiga benet ligger rätt. När det bara rör sig om en spricka kan det räcka med att du får en elastisk binda. Du kan behöva opereras om skadan är mer komplicerad, eller om underarmens båda ben går av. Benbitarna läggs då till rätta och låses fast med skruvar, plattor eller ett metallstöd.
Gipset eller den elastiska bindan sitter vanligtvis på i ungefär en månad. Du blir röntgad igen en vecka efter att gipset har satts på. Det görs för att läkaren ska kunna kontrollera att underarmen läker som den ska.
När du är gipsad får du göra övningar för att du snabbare ska kunna använda armen. Du får också fortsätta göra övningar när gipset har tagits av.
Påverka och delta i din vård
Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.
Du ska förstå informationen
För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen.
Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.
Om du behöver hjälpmedel ska du få information om vad som finns och hur du får det.
- Senast uppdaterad:
- 2018-03-27
- Redaktör:
Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden
- Granskare:
Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm
Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
Synpunkter på innehållet? Tyck till
Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se