Spinal stenos

Spinal stenos betyder trång ryggrad. Sjukdomen kan exempelvis bero på att diskarna mellan kotorna har sjunkit ihop så att nerverna som finns i ryggraden har kommit i kläm. Då kan du få ont i benen och svårt att gå.

Spinal stenos är ovanligt om man är under 50. Besvären brukar komma först när du fyllt 60 år och kan variera med bättre och sämre perioder. För en del går besvären över av sig själv.

Symtom

Om du får spinal stenos kan du få följande symtom:

  • Ont i benen.
  • Domningar i benen.
  • Sämre muskelkraft i benen.

Det typiska är att det gör mest ont i benen när du står eller går. Det gör mindre ont om du böjer dig framåt och mer om du böjer dig bakåt. Smärtan kan också sitta i ryggen.

Behandling

Du kan få smärtstillande läkemedel och ibland hjälper det med fysioterapi. Om du får så ont att du bara klarar av att gå en kort sträcka kan du bli opererad. Efter det kan smärtan och de andra besvären gå över ganska snabbt.

Fysisk aktivitet som till exempel att cykla är bra för de flesta och kan göra att smärtan minskar. Att gå med gåstöd och simma ryggsim fungerar också ofta bra.

När ska jag söka vård?

Om du misstänker att du har spinal stenos ska du kontakta en vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Senast uppdaterad:
2017-02-23
Redaktör:

Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden

Här hittar du en mängd artiklar om rådgivning för olika tillstånd och sjukdomar. Förutom information från Apoteksgruppen hittar du även information från 1177 Vårdguiden. På grund av tekniska problem hämtas i nuläget inte 1177 Vårdguidens information om hälsa och vaccination.

Innehållet hämtas från: 1177 Vårdguiden