Hammartå

Om du har hammartå är en eller flera tår bredvid stortån krökta. De små lederna i tån är böjda så att tån liknar en hammare. Eftersom det kan göra att skon skaver mot tåns ovansida, bildas ofta en ömmande förhårdnad där, en så kallad liktorn.

Hammartå kan du få om du har haft för trånga skor. Det är vanligt att samtidigt ha en sned stortå, så kallad hallux valgus. Ibland får man hammartå för att en tå är mycket längre än de andra och därför lätt kommer i kläm i skon och blir krökt.

Läs mer om förhårdnader och liktornar.

Symtom

När du har hammartå är en eller flera tår krökta och gör oftast ont. Ovanpå kan det finnas en förhårdnad som ömmar.

Behandling

Om du inte har så stora besvär kan det hjälpa med ett särskilt inlägg och skor som inte klämmer. Det kan kännas skönt om du badar fötterna i fotbad, smörjer dem med mjukgörande salva och filar ner förhårdnaderna. Ibland kan det vara bra att få hjälp av en fotterapeut.

Har du stora besvär kan du behöva opereras. Då tar läkaren bort en bit av benet i tån, och ibland också en bit av förhårdnaden. Du får lokalbedövning under operationen och får oftast åka hem direkt efteråt.

Efter operationen kan du få smärtstillande läkemedel i några dagar, eftersom tån kan vara ganska svullen och göra ont. Det kan vara bra att vila med foten högt så mycket som möjligt de första dagarna. Stygnen och förbandet brukar tas bort av en distriktssköterska efter cirka två veckor.

När ska du söka vård?

Du bör kontakta en vårdcentral om du har stora besvär av hammartå och det inte räcker att sköta dem själv eller ta hjälp av en fotterapeut.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Senast uppdaterad:
2015-04-10
Redaktör:

Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Christina Ledin, läkare, specialist i allmänmedicin, Karlstad

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden