Hallux valgus - snedställd stortå

Sammanfattning

Hallux valgus innebär att stortån är sned och pekar mot de andra tårna. Ibland trycks också tåleden ut, vilket gör att det blir en knöl på sidan av foten. Det kan göra det svårt att hitta skor som passar och inte klämmer foten.

Nio av tio som får hallux valgus är kvinnor. Det vanligaste är att besvären börjar i medelåldern, även om du kan få besvär redan som tonåring.

Symtom

Bredare fot och ömma tår

Om du får hallux valgus börjar det med att fotvalvet mellan stortån och lilltån plattas ut. Den främre delen av foten blir lite bredare och du kan behöva större skor än tidigare.

När framfoten har plattats ut vinklas stortån och dras mot de andra tårna. Det kan medföra tryck och skav på andra tån. Ibland kan du också få sår.

Tåleden trycks ut

Om du har hallux valgus kan ibland tåleden tryckas ut från foten. Då kan det se ut som att en knöl har bildats där leden kommer åt skon. Det beror på att det under huden finns en liten slemsäck som lätt svullnar när den utsätts för tryck. Huden blir då ofta röd och irriterad. Den uttryckta leden kan göra det svårt att hitta skor som passar och inte klämmer foten.

Hammartå

Hallux valgus kan göra att tårna närmast stortån får ont om plats. Det kan leda till att tån intill stortån, men ibland också flera tår, kröks. Till följd av att framfoten faller ned kan tår dra mot det som kallas hammartåställning, eftersom de små lederna i tån är böjda så att tån liknar en hammare. Den tå som ligger över eller under hammartån kallas överridande eller underridande tå.

Läs mer om Förhårdnader och liktornar.

När ska jag söka vård?

Du behöver för det mesta ingen vård om du får hallux valgus, men om du behöver hjälp att lindra dina besvär kan du kontakta en vårdcentral. 

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Vad händer i kroppen?

Sned stortå och platt framfot

Hallux valgus är latin och betyder sned stortå. När hallux valgus utvecklas börjar det med att den främre delen av foten blir plattare och bredare. Sedan börjar stortån vinklas mot de andra tårna.

Ärftliga faktorer påverkar tårna

Sneda stortår är mycket vanligare hos kvinnor än bland män. Det är vanligast att besvären börjar i medelåldern, även om man kan få hallux valgus som tonåring. Om sneda stortår utvecklas när man är ung har besvären ofta ärftliga orsaker. Risken är större att man får hallux valgus om tån närmast bredvid stortån är lång. I västvärlden är hallux valgus mycket vanligt, medan sjukdomen inte förekommer lika mycket i länder där man inte använder skor så ofta. Det finns inga säkra belägg för att trånga och spetsiga skor skyndar på hallux valgus, däremot kan besvären förvärras.

Hur kan jag förebygga?

Lindra besvär av sneda tår

Du kan själv förebygga och lindra dina besvär av sneda stortår genom att använda en stadig sko med gott om plats för foten.

Det kan också vara bra att tänka igenom hur din dag kommer att se ut och välja skor därefter. En sko som passar för festen kan vara mindre lämplig för promenaden hem. Du kanske behöver ta med dig ett extra par skor.

Undersökning

En läkare brukar kunna fastställa att du har hallux valgus genom att titta och känna på fötterna. Några särskilda undersökningar utöver det behövs inte.

Behandling

Bra skor och inlägg

I de flesta fall behöver man inte söka hjälp hos läkare för hallux valgus, eftersom det brukar räcka med att använda bra skor med gott om utrymme för foten.

Det kan vara bra att komplettera med ett inlägg som lyfter fotvalvet mellan stortån och lilltån om du har hammartå. Ett sådant inlägg kallas ibland för främre pelott. Det finns också så kallade tryckavlastande ringar, mjuka ringar av skumgummi, som du kan lägga över ömma förhårdnader. Du kan köpa ringarna på apotek eller i affärer som specialiserat sig på fotvänliga skor.

Du kan också prova ut olika speciella bandage och hjälpmedel. Det kan du köpa till exempel hos en ortopedteknisk avdelning på sjukhuset, på apotek eller i sjukvårdsaffärer.

Ta hand om förhårdnader

Om du har hallux valgus kan fortvård lindra eventuell smärta. Du kan mjuka upp förhårdnader genom att ta ett fotbad i kroppsvarmt vatten i cirka 20 minuter. Sedan filar du försiktigt ner den hårda huden med en fotfil och avslutar med att smörja in fötterna med en mjukgörande kräm.

Om du själv har svårt att sköta om dina fötter kan en fotvårdsspecialist hjälpa till.

Bedömning för operation

Ibland kan sneda tår leda till så svåra problem att man behöver opereras. Har du sådana problem kan du kontakta vårdcentralen där läkaren gör en bedömning. Om du är i behov av en operation får du en remiss till en ortopedklinik.

Du får genomgå en röntgenundersökning för att ortopeden ska kunna komma fram till vilken operationsmetod som passar dig bäst. Det finns olika operationsmetoder för hallux valgus, men alla går ut på att minska bredden på mellanfoten.

Smalare fot efter operation

Den vanligaste metoden för att operera hallux valgus heter Chevronosteotomi. Syftet med operationen är att göra framfoten smalare och räta upp stortån.

Först opereras mellanfotsbenet så att stortån kan förskjutas mot lilltåsidan. Det gör att bredden på framfoten minskas. Sedan fixeras benet med hjälp av en skruv. Under ingreppet får du lokalbedövning eller blir sövd med narkos. Efter operationen fixerar läkaren stortån med tejp eller ett mjukt förband.

Du kan vanligtvis åka hem samma dag. Efter två veckor tas stygnen bort. Då får du ett nytt förband som du har kvar i ytterligare fyra veckor.

Man har ofta sneda tår på båda fötterna, men vanligtvis opereras en fot i taget när stortån ska rätas ut. Det kan vara svårt att ta sig fram om man har opererat bägge fötterna samtidigt och har ont i dem.

Bra att sluta röka

Om du röker är vinsterna många med att sluta inför en operation. Såren läker snabbare, blodcirkulationen och konditionen förbättras så att du återhämtar dig fortare. Det bästa är att sluta röka helt, men om det inte lyckas så är det bra om du kan avstå från rökning före operationen och även de första veckorna efteråt. Om du behöver hjälp att sluta röka kan din läkare berätta vilket stöd som finns att få.

Efter operationen

Du behöver vanligtvis vila de första dagarna efter operationen. Första dagarna efter operationen svullnar foten och det är därför bra att lägga upp foten högt när man sitter eller ligger.

Efter operationen kan du få en specialsko som du får använda i sex veckor. Med de skorna kan du belasta foten försiktigt och gå kortare sträcker redan första dagen efter ingreppet. Om du behöver kryckor kan du få låna dem.

Du kan ha ont de första dygnen efter operationen men sedan minskar värken. Smärtan kan lindras med olika värktabletter. I första hand bör receptfria värktabletter användas av typen paracetamol, till exempel Alvedon. Paracetamol använt i rätt dos ger få eller inga biverkningar.

Eftersom foten svullnar när den opereras kan det vara svårt att använda vanliga skor två till tre månader efter operationen. Ibland kan svullnaden sitta i upp till sex månader.

Hur länge du behöver vara sjukskriven beror på hur fysiskt tungt arbete du har och hur mycket du behöver röra dig på jobbet. Arbetar du vid skrivbord och sitter mycket kan det räcka med en veckas sjukskrivning, men om du står eller går mycket i ditt arbete kan det behövas upp till åtta veckor.

Senast uppdaterad:
2016-08-18
Redaktör:

Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bengt-Erik Larsson, överläkare, Ortopediska kliniken, Falun

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden

Här hittar du en mängd artiklar om rådgivning för olika tillstånd och sjukdomar. Förutom information från Apoteksgruppen hittar du även information från 1177 Vårdguiden. På grund av tekniska problem hämtas i nuläget inte 1177 Vårdguidens information om hälsa och vaccination.

Innehållet hämtas från: 1177 Vårdguiden