Bursit – slemsäcksinflammation

Slemsäckar har man på många ställen i kroppen runt leder och senor. De är små vätskefyllda påsar som har till uppgift att skydda lederna och underlätta rörelserna. De kan bli irriterade om en led eller sena överbelastas eller utsätts för ett långvarigt tryck. Då bildas mer vätska i slemsäcken som blir större och kan ömma.

Slemsäcksinflammation kallas också för bursit och är vanligast i knän, axlar och armbågar. Du kan också få inflammationer i slemsäckarna om du har en reumatisk sjukdom.

Symtom

Om du har en inflammation i en slemsäck är det vanligt att den

  • är svullen i eller kring en led
  • ömmar om du trycker mot svullnaden
  • gör ont när du anstränger leden eller senan

Behandling

Du bör försöka undvika allt tryck på slemsäcken om orsaken till besvären är ett långvarigt tryck. Om orsaken är överbelastning bör du minska belastningen på leden eller senan. Men det är bra att fortsätta röra på leden. Om du har mycket ont kan du ta receptfria smärtstillande läkemedel.

Är besvären långvariga kan du behöva få behandling med fysioterapi. Du kan också få läkemedel mot inflammation eller en kortisonspruta.

När ska jag söka vård?

De allra flesta som får en slemsäcksinflammation behöver ingen behandling eftersom den ofta läker av sig själv på ett par veckor.

Om du har mycket ont eller besvären inte går över på ett par veckor kontakta en vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Senast uppdaterad:
2015-11-30
Redaktör:

Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Rikard Viberg, specialist i allmänmedicin, Stockholm

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden