Bruten tå

Sammanfattning

Du kan bryta benet i tån om du råkar slå foten mot något hårt eller tappar någonting tungt på den. En bruten tå läker oftast av sig själv.

Du kan gå och stå som vanligt när du brutit tån. Det förvärrar inte skadan, även om det kan göra ont.

Läs mer om benbrott i fot och tår hos barn.

Symtom

En bruten tå kan göra ont, bli svullen och blåfärgad. Du kan ha ont i några veckor, men svullnaden kan vara kvar under längre tid.

Vad kan du göra själv?

Brutna tår kräver nästan aldrig någon behandling. Du behöver därför inte uppsöka en läkare om tån gör ont eller blir svullen och blå efter en skada. Men du kan däremot behöva lindra smärtan med receptfria smärtstillande läkemedel om du har ont.

De första dagarna kan tån göra ont även när du vilar. När du sitter är det därför bra att ha foten högt placerad för att minska svullnaden och därmed även smärtan. Du kan placera foten högt med hjälp av till exempel en stol.

Det kan göra ont när du går och du bör använda rymliga skor, gärna med en hård sula. Den som går mycket i sitt arbete kan behöva vara sjukskriven några dagar.

När och var ska jag söka vård?

De allra flesta som bryter en tå behöver inte söka vård. Du bör kontakta en vårdcentral om du har mycket ont eller om tån pekar åt fel håll.

Det kan vara svårt att se om tån pekar snett om den är mycket svullen. Då kan du behöva undersökas.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var du kan söka vård.

Här kan du hitta vård. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

Om du behöver hjälpmedel ska du få information om vad som finns och hur du får det.

Senast uppdaterad:
2018-03-15
Redaktör:

Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Katrin Hint, läkare, specialist i allmänmedicin och kirurgi, Pysslingens skolor, Stockholm

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden

Här hittar du en mängd artiklar om rådgivning för olika tillstånd och sjukdomar. Förutom information från Apoteksgruppen hittar du även information från 1177 Vårdguiden. På grund av tekniska problem hämtas i nuläget inte 1177 Vårdguidens information om hälsa och vaccination.

Innehållet hämtas från: 1177 Vårdguiden