Artroskopi

Sammanfattning

Artroskopi, även kallad titthålsoperation, innebär att en läkare undersöker eller opererar en led med hjälp av ett artroskop. Ett artroskop är ett tunt metallrör som förs in i leden genom ett litet hål och som överför bilder till en bildskärm, där läkaren kan följa arbetet.

Artroskopi används oftast för att behandla knä- och axelleder, till exempel menisk- eller korsbandsskador i knät eller om man råkat vrida axeln ur led. Metoden används även på andra leder, som till exempel höftleden.

Läs mer om knäledsartros, korsbandsskada och meniskskada.

Förberedelser

Du får vanligtvis inte äta, dricka, röka eller snusa natten före operationen. Du får tvätta dig med en speciell bakteriedödande tvål för att minska risken för infektion kvällen före och även på operationsdagens morgon. Tvålen köper du själv på ett apotek.

Hur går behandlingen till?

Du får antingen lokalbedövning, ryggbedövning eller blir sövd med narkos innan behandlingen. Läkaren gör centimeterlånga hål i huden och för in artroskopet. Leden undersöks och eventuella trasiga bitar tas bort eller sys ihop. Hålen sys eller tejpas ihop. Därefter läggs ett förband och du får också ett bandage över knät. Operationen tar vanligen mellan 20 minuter och en timme.

Om du får narkos eller ryggbedövning känner du ingenting. Om du får lokalbedövning kan du ibland känna att du blir opererad, men det gör inte ont. Du kan få lugnande läkemedel om du tycker att det är obehagligt.

Hur mår jag efteråt?

Du får prata med den läkare som opererat dig. Ofta får du också träffa en fysioterapeut för att gå igenom ett träningsprogram och få råd om hur du ska göra de närmaste dagarna. Du får oftast åka hem samma dag.

Du har vanligtvis inte ont efteråt, men du kan känna dig lite stel. Ibland får du ta smärtstillande och inflammationshämmande läkemedel. Det är viktigt att informera din läkare om du använder P-piller.

Vanligtvis behöver man byta förband efter tre till sex dagar när det bildats en sårskorpa och då kan man duscha med förbandet kvar. Sedan tar man bort det våta förbandet och tvättar benet med tvål och vatten. Därefter sätter man på ett nytt förband. Det är bra att fråga läkaren innan du lämnar sjukhuset om du är osäker på vad som gäller.

Det är sällsynt att man får komplikationer efter en artroskopi. Det finns en ökad risk för blodpropp om man är artrosopererad i knät eller i höften. I sällsynta fall kan man få en infektion. Tecken på att du fått en infektion kan vara att det bildas vätska i såren, att knät svullnar upp, blir varmt och att huden omkring såret rodnar. Samtidigt kan du få feber, värk och mer ont när du rör dig. Du ska alltid kontakta en vårdcentral eller sjukhuset där du opererades om du har sådana symtom.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Senast uppdaterad:
2016-06-03
Redaktör:

Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Leif Dahlberg, läkare, professor i ortopedi, Universitetssjukhuset, Malmö

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden

Här hittar du en mängd artiklar om rådgivning för olika tillstånd och sjukdomar. Förutom information från Apoteksgruppen hittar du även information från 1177 Vårdguiden. På grund av tekniska problem hämtas i nuläget inte 1177 Vårdguidens information om hälsa och vaccination.

Innehållet hämtas från: 1177 Vårdguiden