Kvinnohälsa

Är du intresserad av kvinnohälsa eller befinner du dig i klimakteriet? Då är detta en text för dig! Klimakteriet kan kännas påfrestande för vissa, läs mer för att få hjälp att ta dig igenom övergångsåldern och samtidigt bibehålla eller skaffa dig en god hälsa och fler skrattrynkor.

Klimakteriet

Klimakteriet är en naturlig del av kvinnohälsan och innebär att mensen upphör och kroppens hormonbalans förändras. Hur länge övergångsåldern pågår kan variera mycket från kvinna till kvinna, från något år till mer än tio år. Dock varierar det hur påtagligt klimakteriet är och vissa kan uppleva stora svårigheter medan andra knappt känner av det.

Vanliga symtom på klimakteriet är följande:

  • Värmevallningar, du blir plötsligt mycket varm
  • Plötsliga svettningar, ofta i samband med en värmevallning
  • Sömnproblem
  • Humöret kan skifta snabbt
  • Du känner dig nedstämd
  • Torra slemhinnor, detta gäller främst slidan men kan även påverka ögonen, näsan och i halsen. Torra slemhinnor kan göra att det kliar och svider.
  • Urinvägsbesvär, du får ofta symtom på urinvägsinfektion

Det som skapar symtom på klimakteriet är den minskade mängden östrogen i kroppen. Östrogen påverkar organ som livmodern, slidan, skelettet och hjärnan. Medicin mot klimakteriesymtom innehåller därför ofta östrogen.

Lindra dina besvär på egen hand

För att minska dina klimakteriebesvär finns det flera åtgärder som stärker din kvinnohälsa och som minskar dina klimakteriesymtom.

Fysisk Aktivitet

Att vara fysiskt aktiv har flera positiva effekter på din hälsa och inte minst på dina klimakterie besvär. Att röra på sig regelbundet har en positiv inverkan på humöret och minskar värmevallningar och svettningar. Vardagsmotion och fysisk aktivitet är även bra för blodkärlen och din blodcirkulation, ditt hjärtat och för ditt skelett. Tänk på att träna 3-4 gånger i veckan samt att få upp pulsen och bli svettig när du tränar.

Mindfulness

Att träna mindfulness och att göra avslappningsövningar kan minska besvär med värmevallningar och svettningar. Det kan även minska din stress och göra dig på bättre humör.

Kaffe, te och alkohol

Du behöver inte helt sluta konsumera kaffe, te och alkohol men det är till din fördel att minska din konsumtion av dom. Detta eftersom de kan öka risken för värmevallningar och svettningar.

Sluta röka

Rökning kan förvärra dina klimakteriesymtom och har en negativ påverkan på din allmänna hälsa. Ta hand om dig och prioritera ditt välmående genom att söka hjälp.

Ta hand om dina intim områden

Din slida kan bli torr och känslig under klimakteriet och det är därför viktigt att visa den extra mycket omtanke. Tänk på att inte tvätta slidan med tvål som torkar ut, utan köp oparfymerad badolja och använd om du känner dig ofräsch i underlivet.

Det kan vara som svårast att ta hand om sig själv när man har det tufft, men försökt att ta tillvara på din kvinnohälsa under övergångsåldern. Du har många fina och roliga år framför dig, stå inte i vägen för din egna hälsa och välmående. Om du lider av psykiska besvär i klimakteriet bör du söka hjälp. Behöver du tips och råd på produkter som kan lindra torra slemhinnor eller receptfri medicin som kan hjälpa dig med dina hormonbesvär är du alltid välkommen in till oss på Apoteksgruppen så hjälper vi dig.