Vattenbråck hos pojkar

Vattenbråck hos pojkar är en utbuktning på pungen som innehåller vätska. Det ger inga besvär, är ofarligt och försvinner för det mesta när pojken blir äldre.

Bråck kan bildas om det som skyddar kroppens inre, till exempel muskler, bindväv och senor, har blivit svagt på ett ställe. Då kan kroppens mjuka vävnader eller vätska bukta ut och bilda en större eller mindre utbuktning, ett bråck. Bråcket kan innehålla tarm, fett eller vätska. Om barn får bråck är det oftast navelbråck, ljumskbråck och vattenbråck. Vid ljumskbråck och navelbråck är det oftast en bit tarm som kan bukta ut medan vattenbråck enbart innehåller vätska. Vattenbråck ger inga besvär.

Vattenbråck kallas inom vården även för hydrocele. Vattenbråck kallas även ibland för pungbråck, som är ett samlingsnamn för olika besvär som innebär att pungen är svullen.

Symtom

Vattenbråck finns oftast redan vid födseln, då pungen är svullen. Vattenbråcket kan antingen finnas runt den ena testikeln eller runt båda testiklarna. Det kan vara litet som en oliv eller stort som ett plommon. Läkaren undersöker pungen genom att lysa genom svullnaden med en ficklampa, för att se om bråcket syns som en ljusröd liten boll och testikeln syns som en mörk skugga i utkanten av denna.

Behandling

Vattenbråck är ofarligt och eftersom barnet inte har några besvär av vattenbråcket behöver barnet inte någon behandling. Vattenbråcket minskar efter hand under första levnadsåret för att slutligen helt försvinna. Det är mycket ovanligt att det inte försvinner, men om det inte gör det kan pojken ibland behöva opereras, oftast i 3-5-årsåldern.

När ska man söka vård

Man behöver inte söka vård om pungen är svullen från födseln och man har fått information om vad vattenbråck är. Om barnet inte har haft en svullnad i pungen från födseln bör man söka vård om den blir svullen. Man kan söka vård på vårdcentralen eller barnläkarmottagningen. Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen, telefon 1177 för att få råd.

Senast uppdaterad:
2014-03-10
Redaktör:

Jenny Magnusson Österberg, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Carl Lindgren, sakkunnig barnläkare, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden