Vaginism

Sammanfattning

Vaginism betyder slidkramp. Det kan göra ont när du försöker föra in en penis eller någonting annat i slidan om du har vaginism. Du kan göra flera saker själv för att bli bättre och det finns även bra hjälp att få. De allra flesta blir bra efter en kortare eller längre tid.

Kvinnor i alla åldrar kan ha vaginism. Orsaken är inte helt känd, men du kan få vaginism om du tidigare varit med om sex som gjort ont av någon anledning, eller om du blivit skrämd eller rädd för att föra in något i slidan.

Det kan vara svårt att skilja mellan vaginism och smärta i slemhinnan vid slidöppningen. Till skillnad från slemhinnesmärta så beror vaginism på en kramp i slidan. Du kan ha både slemhinnesmärta och vaginism samtidigt.

Symtom

Det kan göra ont när du försöker föra in något i slidan och den kan kännas trång eller helt sluten trots att du är upphetsad.

Musklerna i slidan drar ihop sig när du försöker föra in något i slidan eller när du tänker på att göra det. Det kan vara till exempel en penis, ett finger eller en tampong. Det kan också vara svårt att för dig att göra en gynekologisk undersökning.

Vad händer i kroppen?

Din kropp påverkas av saker som du varit med om tidigare. Musklerna i slidan kan dra ihop sig, som ett skydd mot att något ska komma in i den, om du har varit med om att det har gjort ont vid tidigare tillfällen. Det kan hända även om du vill ha sex och är våt.

Det kan också leda till att du börjar tänka på sex som något som gör ont istället för något som är skönt.  

Vad kan jag göra själv?

Nästan alla som får kramp i slidan kan lära hitta sätt att undvika att få kramp. För bara in något i slidan när du känner att du vill det och det inte gör ont.

Här är några tips på saker du kan prova att göra själv:

 • Prova att smeka dig själv i lugn och ro, gärna med glidmedel eller olja.
 • Du kan till exempel prova att föra in ett finger om du tycker att det känns bra.
 • Träna på att knipa och på att slappna av i slidan. Det tränar musklerna i bäckenbotten och underlivet och gör att du lättare kan kontrollera dem och få dem att slappna av.
 • Knip hårt precis innan du slappnar av och för in till exempel ett finger.

Tips på vad du kan göra om du har sex med någon:

 • Prata med den du har sex med. Det är oftast bättre att prata om hur det känns istället för att låtsas att allt är bra.
 • Prova att ha munsex eller smeksex istället för att föra in något i slidan.
 • Vill du föra in en penis eller något annat i slidan kan du knipa rejält några gånger, och sedan föra in det du vill föra in en bit i taget.
 • Fortsätt inte att föra in något i slidan om det gör ont. 

Vad kan jag göra som partner till någon som har vaginism?

Om du är partner till någon som har vaginism finns det mycket du kan göra för att underlätta:

 • Tillfredsställ din partner utan att föra in någonting i slidan och hitta på andra sätt att själv bli tillfredsställd på.
 • Låt din partner bestämma hur ni ska ha sex, och avbryt alltid om det gör ont.
 • Stöd din partner och följ med på vårdbesök om din partner vill det.
 • Var med i de övningar ni fått av läkare, till exempel penetration med finger eller stav, om det är lämpligt och om det känns okej för dig.

När och var ska jag söka vård

De allra flesta som har vaginism behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv med hjälp av egenvård.

Kontakta en vårdcentral eller gynekologisk mottagning om du tror att du har vaginism och egenvårdsråden inte hjälper. Du kan kontakta många mottagningar genom att logga in.

Är du ung kan du kontakta en ungdomsmottagning. Åldersgränsen kan vara olika på olika ungdomsmottagningar.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var du kan söka vård.  

Undersökningar

En gynekolog kan försiktigt undersöka dig för att utesluta att det finns någon annan orsak som gör att du har ont. Till exempel kan en del kvinnor ha en extra medfödd flik av slemhinna vid slidans öppning. Fliken beror inte på vaginism och kan tas bort genom en enkel operation.

Vid undersökningen tittar gynekologen på slemhinnan, undersöker hur musklerna i bäckenbotten fungerar, om du kan knipa och slappna av och om det går att föra in något i slidan.

Du kan själv styra undersökningen genom att säga till när du är redo eller avbryta om det gör för ont.

Viktigt att förstå

För att kunna vara delaktig i din vård och ta beslut är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du kan också be att få informationen utskriven för att läsa den i lugn och ro.

Du har rätt att få tolkhjälp om du inte pratar svenska. Du kan även ha rätt att få tolkhjälp vid hörselnedsättning.

Behandling

På en vulvamottagning, sexologisk mottagning eller ungdomsmottagning kan du få behandling med samtal och övningar. Du kan till exempel få hjälp med att lära dig avslappning, prata om dina tankar och känslor och lära dig att föra in något i slidan utan att det gör ont och utan att du blir rädd för det. Om du har en partner kan hen följa med.

Du kan också få medicinsk behandling om det behövs.

De allra flesta som har vaginism blir bra men det kan variera hur lång tid det tar.

Senast uppdaterad:
2017-11-01
Redaktör:

Ida Friedmann, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Lene Chidekel, Gynekolog och förlossningsläkare, Göteborg

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden