Svamp i underlivet

Sammanfattning

Svamp i underlivet är ofarligt men kan vara besvärligt eftersom det brukar klia och svida. Det är vanligt att få svamp i slidan. Svamp på penisen är däremot ovanligt. I första hand kan du behandla dig själv med receptfria läkemedel.

Symtom på svamp i slidan

De vanligaste tecknen på svamp i slidan är att det kliar och svider kring slidöppningen och på blygdläpparna.

Ibland får du en vit, grynig flytning från slidan. Men flytningarna kan också vara tunna och ibland förändras inte flytningarna alls.

Slemhinnorna i slidan svullnar och blir sköra. Det kan svida i slidan när du kissar och ofta gör det ont i vid vaginala samlag. Blygdläpparna kan bli röda, svullna och sköra.

Du kan få en vit hinna i vecken mellan de inre och de yttre blygdläpparna. Hinnan brukar vara svårare att tvätta bort än smegma. Smegma är en sorts talg som finns mellan blygdläpparna för att skydda mot bakterier.

Symtom på svamp på penisen

De vanligaste tecknen på svamp på penisen är att ollonet på penisen är rött, torrt och fnasigt. Ibland kan också penisskaftet, pungen eller ljumskarna bli röda, torra och fnasiga.

Du kan få en vit hinna på eller runt ollonet, under förhuden om du har en sådan eller på penisskaftet. Hinnan brukar vara svårare att tvätta bort än smegma. Smegma är en sorts talg som finns under förhuden för att skydda mot bakterier.

Vad kan jag göra själv?

Svamp i slidan går ofta över av sig själv inom några dagar. Ibland går svampen inte över eller så kliar och svider det så mycket att du vill ha snabb lindring. Du kan använda receptfria läkemedel om allt det här stämmer in på dig:

 • Det kliar kraftigt i slidan.
 • Blygdläpparna är röda.
 • Flytningarna från slidan är vita och gryniga.

Symtomen på penisen behöver du oftast inte behandla.

Behandling med receptfria läkemedel

Det finns receptfria läkemedel mot svamp som används direkt i slidan. De brukar fungera bra. Du kan välja mellan följande läkemedel:

 • En kräm som sprutas in i slidan med en plastspruta.
 • Slidtabletter eller slidkapslar som du för in i slidan med hjälp av en införare.
 • Vagitorier som du för in i slidan med ett finger.

Läkemedlen smälter eller löses upp inne i slidan. Medlen kan ge kortvariga biverkningar som gör att det svider, kliar, blir rött och irriterat.

Du som är gravid bör rådgöra med din barnmorska eller en läkare.

Efter att du har fullföljt behandlingen med ett receptfritt läkemedel brukar symtomen försvinna. Om behandlingen inte hjälper är det viktigt att ta reda på om det verkligen är svamp du har. Det finns andra sjukdomar som gör att det kliar och svider i underlivet och som kräver andra typer av behandling.

Använd inte receptfria läkemedel mot svamp för ofta

Det är viktigt att du inte använder receptfria läkemedel mot svamp för ofta eller i onödan eftersom det kan göra det svårare att bli av med svampen, eller att den kommer tillbaka efter ett kort tag igen. Det kan också torka ut slemhinnorna i slidan och göra dem sköra. Sköra slemhinnor kan leda till att det gör ont och att du får små sår i slidan. Såren gör att bakterier och virus lättare fastnar och att du kan få en infektion.

Undvik sex när du har svamp i underlivet

Det kan göra ont att ha samlag eller andra typer av sex när du har en svampinfektion eftersom slemhinnorna i slidan eller på ollonet är irriterade. Därför bör du inte ha sex så länge du har infektionen och det gör ont eller på annat sätt känns obehagligt.

Det finns en risk att du kan få återkommande smärta vid vaginala samlag om du har samlag trots att det gör ont. Det kallas för vestibulit.

Dessutom är risken större att du får eller överför en könssjukdom om du har vaginala samlag samtidigt som du har svamp. Det beror på att du har små sprickor i slemhinnorna, och sprickorna gör att du lättare får eller överför infektioner.

Tvätta inte underlivet med tvål

Använd olja när du tvättar underlivet om du har svamp, eller om du ofta får svamp. Det minskar irritationen i slemhinnorna. Stryk på oljan och torka av den innan du duschar. Då blir du ren samtidigt som vattnet inte torkar ut slemhinnorna lika lätt.

Du kan prova exempelvis barnolja eller intimolja som finns att köpa på apotek. Även oljor som används vid matlagning, som olivolja eller solrosolja fungerar bra.

Oavsett om du har svamp eller inte räcker det att tvätta underlivet en gång om dagen med ljummet vatten. Du ska inte använda vanlig tvål i underlivet eftersom det torkar ut slemhinnorna i underlivet.

När ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du är osäker på om det är svamp du har.

Kontakta också en vårdcentral om något av följande stämmer in på dig:

 • Det hjälper inte med behandling med ett receptfritt läkemedel i slidan.
 • Du har svamp på penisen som inte går över av sig själv inom några dagar. 
 • Du får svamp i underlivet fler än två gånger under ett halvår. 

Du kan söka vård på vilken vårdcentral du vill i hela landet. Du kan också få hjälp på en hud- och könsmottagning eller på en gynekologisk mottagning. 

Du kan även få hjälp på en ungdomsmottagning av en barnmorska, gynekolog eller läkare. Hen kan avgöra om det är svamp du har och berätta hur du ska behandla den. Behöver du ett receptbelagt läkemedel kan det bara skrivas ut av en gynekolog eller annan läkare. 

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Hur kan jag förebygga svamp i underlivet?

Det är svårt att undvika svampinfektioner, eftersom det inte finns tillräckligt mycket kunskap om orsakerna till dem.

Socker, jäst och yoghurt påverkar inte svamp

Det finns många myter om vad som orsakar svamp i underlivet och vilka behandlingsmetoder som hjälper. Dessa myter har inget stöd av forskningsresultat, men kan förekomma i tidningar, hälsokostbutiker eller som tips från vänner.

Den forskning som gjorts gällande samband mellan socker och jästintag och svampinfektion har inte visat på något samband.

Du blir inte av med svamp om du smörjer underlivet med yoghurt. Däremot kan det kännas svalkande och därför lindra klådan.

Svampinfektioner smittar vanligtvis inte

En svampinfektion i underlivet överförs inte vid toalettbesök eller munsex. Det är ovanligt att en svampinfektion överförs vid sex från slida till penis, från slida till slida eller från penis till penis.

Vad händer i kroppen?

En svampinfektion i underlivet beror på en jästsvamp, oftast Candida albicans. Svampen finns vanligtvis i tarmen hos alla människor. Hos vissa finns jästsvampen även i slidan utan att ge besvär. Svampen kan ge symtom om den förökar sig och orsakar en inflammation i slemhinnan.

Det är vanligt att få svamp i slidan, men ovanligt att få det på penisen.

Olika faktorer ökar risken för en svampinfektion

Grundorsaken till att du kan få en svampinfektion i underlivet, och att den ger symtom, är okänd. Men det finns några faktorer som ökar risken för svampinfektioner:

 • En antibiotikabehandling kan döda de nyttiga mjölksyrebakterierna i slidan, vilket kan bidra till att du får en svampinfektion.
 • Svamp kan bero på att immunförsvaret är nedsatt av någon anledning. Till exempel om du håller på att bli sjuk eller har stressat mycket.
 • Hormonerna i kroppen påverkar slemhinnorna och därmed immunförsvaret i underlivet. Därför är det vanligt att få en svampinfektion strax före mens eller under en graviditet.
 • Ärftliga faktorer kan ha betydelse för om du har lättare för att få en svampinfektion.
 • En svampinfektion kan i vissa fall uppkomma när något har skavt mot underlivet, till exempel om du har haft vaginala samlag eller cyklat. Sannolikt stimuleras då den svamp som redan finns i slidan, men som inte ger några symtom i vanliga fall. Svampen får lättare fäste om det finns små sår eller sprickor.
Senast uppdaterad:
2017-05-31
Redaktör:

Idji Maciel, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Lena Marions, läkare, specialist i gynekologi, Södersjukhuset, Stockholm.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden

Här hittar du en mängd artiklar om rådgivning för olika tillstånd och sjukdomar. Förutom information från Apoteksgruppen hittar du även information från 1177 Vårdguiden. På grund av tekniska problem hämtas i nuläget inte 1177 Vårdguidens information om hälsa och vaccination.

Innehållet hämtas från: 1177 Vårdguiden