Flytningar från underlivet hos barn

Insidan av slidan är täckt med ett sekret. När sekretet lämnar slidan kallas det för flytningar. Barn har inga flytningar från slidan förrän strax före första mensen. Men om det uppkommer flytningar, speciellt om de är missfärgade eller luktar illa är det bra att söka vård.

Olika typer av flytningar

Nyfödda barn kan ofta ha lite flytningar från slidan de första dagarna. De flytningarna kan ibland vara blodblandade. Det går över efter några dagar.

Flytningar från slidan hos barn orsakas oftast av bakterier som vanligtvis finns i halsen. Bakterierna kommer till slidan genom att barnet rör vid underlivet. Flytningar tillsammans med kraftig rodnad, sveda eller smärta orsakas oftast av streptokocker.

Springmask kan ibland ge flytningar.

Flytningar hos små barn kan också bero på att barnet har petat upp ett föremål i slidan, till exempel en liten sten eller en legobit, men det är mycket ovanligt.

När ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral eller en barnläkarmottagning om flytningarna inte går över, speciellt om de är missfärgade och luktar illa. Du kan också kontakta barnavårdcentralen till och med att barnet fyller 6 år.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Behandling

De flesta flytningar från slidan hos barn behöver inte behandlas. Men det finns några undantag:

  • Om det finns misstankar om att flytningarna beror på en streptokockinfektion behandlas de med antibiotika.
  • Springmask behandlas med receptfria läkemedel som du kan köpa på ett apotek.
  • Om flytningarna beror på något föremål i slidan måste föremålet plockas bort. Någon enstaka gång kan barnet behöva sövas för att läkaren ska kunna undersöka slidan om föremålet inte syns.
Senast uppdaterad:
2016-12-12
Redaktör:

Kalle Persson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Inga Sjöberg, gynekolog och förlossningsläkare, specialist i allmänmedicin, Ersboda hälsocentral, Umeå

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden