Att operera bort livmodern – hysterektomi

Sammanfattning

Hysterektomi är en operation som innebär att livmodern tas bort. Operationen kan göras om du har muskelknutor, rikliga blödningar, cellförändringar eller endometrios. Men orsaken kan också vara att du har livmodercancer. Ofta kan du lämna sjukhuset dagen efter operationen.

Förberedelser

Berätta för läkaren om du använder något läkemedel. Du som tar blodförtunnande läkemedel som Trombyl eller Waran behöver göra ett uppehåll. Prata med läkaren om det. Tre dagar före operationen ska du även undvika läkemedel som Albyl, Ipren, Brufen, Ibumetin, Diklofenak, Voltaren och Treo.

Det är bra att sluta röka inför operationen

Det finns många fördelar med att sluta röka inför en operation. Såren läker snabbare, blodcirkulationen och konditionen förbättras så att du återhämtar dig fortare. Du bör helst sluta röka helt, men om det inte lyckas så är det bra om du kan avstå från att röka före operationen och även de första veckorna efteråt. Du som behöver hjälp att sluta röka kan prata med en läkare om vilket stöd som finns att få.

Så går operationen till

En hysterektomi kan göras på tre olika sätt:

  • Operationen sker med hjälp av titthålskirurgi i magen, så kallad laparoskopi.
  • Operationen sker genom ett snitt i nedre delen av magen.
  • Operationen sker genom slidan.

Operationen tar en till två timmar.  Vilken metod som används beror bland annat på livmoderns storlek och om du har fött barn. Operationen brukar göras genom slidan eller med titthålskirurgi om det är möjligt. Då återhämtar du dig snabbare än om operationen sker med ett snitt i magen.

Du kan bli sövd och få ryggbedövning vid operationen

Vid en operation med titthålskirurgi blir du sövd. Sömnmedlet sprutas in genom en tunn nål i armen. Det är vanligt att du mår illa när du vaknar efter att ha blivit sövd. Därför får du läkemedel i förväg som minskar illamåendet.

Vid en operation som sker genom ett snitt i nedre delen av magen blir du sövd och du får även ryggbedövning. Ryggbedövningen är till för att ge en bra smärtlindring efter operationen. Den gör att du blir bedövad i nedre delen av kroppen. När du vaknar efter operationen kan du inte röra dina ben. Detta går över på några timmar.

Vid en operation genom slidan får du ryggbedövning och lugnande medel.

Oftast opereras hela livmodern bort

Oftast tar läkaren bort hela livmodern vid operationen. Du som opereras på grund av livmodercancer får oftast ta bort äggledarna och äggstockarna också.

Ibland går det inte att ta bort hela livmodern, utan livmodertappen lämnas kvar. Det kan göra att de blödningar som operationen var avsedd att hjälpa mot, fortsätter efter operationen.

Du får kateter under operationen

Under operationen kan du inte kissa själv. Därför sätts en tunn slang in i urinröret för att leda ut kisset. En sådan slang kallas också för kateter. Katetern tas bort efter ungefär ett dygn.

Så mår du efteråt

De första dygnen efter operationen får du smärtlindring. Dagen efter operationen får du börja vara uppe. Du som har opererats via slidan eller med titthålskirurgi brukar få gå hem dagen efter operationen. Du som har opererats genom ett snitt i magen brukar få stanna kvar på sjukhuset i ytterligare en dag.

Det är viktigt både att vila och att röra på sig efter operationen

Det är vanligt att du känner dig trött den första tiden efter operationen. Det är viktigt att du vilar men det är också viktigt att du rör på dig och att du kommer igång med att äta och dricka som vanligt. Du bör vänta med att lyfta tungt och att träna hårt under fyra till sex veckor. Lättare rörelser som promenader och lättare cykling går bra.

Du kan känna dig svullen i magen efter operationen

Efter operationen kan det ta några dagar innan tarmarna kommer igång som vanligt. Det kan göra att du känner dig svullen i magen. Ett första tecken på att tarmarna börjar komma igång är att det börjar komma gaser.

Du kan få blödningar veckorna efter operationen

Det är vanligt att blöda från slidan i upp till sex veckor efter operationen. Det är också vanligt att det kommer en blödning ett par veckor efter operationen även om du inte har haft någon blödning innan.

Undvik att bada, att använda tampong och att ha vaginala samlag under den tiden du blöder från slidan. Det går däremot bra att duscha som vanligt dagen efter operationen.  

Du blir sjukskriven efter operationen

Hur länge du blir sjukskriven beror på vilken operationsmetod som har använts och på hur tungt arbete du har. De flesta blir sjukskrivna mellan en och fem veckor. 

Du som har opererats med ett snitt i magen

De flesta som opereras med ett snitt i magen har ofta blivit sydda med en tråd som försvinner av sig själv. Om du har blivit sydd med tråd som behöver tas bort, ska detta göras efter ungefär 10 dagar. Det kan du göra hos distriktssköterskan på en vårdcentral eller på den mottagning där operationen gjordes. Förbandet som täcker snittet är vattentätt och tål att duschas med. Förbandet kan sitta kvar tills stygnen tas bort. Det behöver bara bytas innan dess om det blir helt blött av sårvätska.

När förbandet har tagits bort tejpas snittet med kirurgtejp. Tejpen avlastar ärret medan det läker. För att ärret ska läka så fint som möjligt bör snittet tejpas i sex till tolv månader. Byt tejpen vid behov, till exempel när du har duschat. Ärr är känsliga för solstrålning och därför kan det vara bra att skydda ditt ärr med kläder, tejp eller hög solskyddsfaktor upp till ett år efter operationen. 

Komplikationer och följdsjukdomar

Du kan få lite feber under de första dagarna efter operationen. Den går ofta över snabbt och behöver inte behandlas. Om febern inte går över på några dagar kan det bero på en infektion, till exempel urinvägsinfektion. Då behöver du få behandling med antibiotika.  

Efter operationen kan du få svårt att tömma blåsan fullständigt när du kissar. Då kan du behöva få kateter under en kortare period. Du kan få en kateter som ligger kvar i blåsan och som sedan tas bort på mottagningen. Ett annat alternativ är att du dig en teknik där urinblåsan töms med engångskatetrar.

Ibland kan det bildas en blodansamling vid såren i huden eller i slidan efter operationen. Det kan vara obehagligt men det går över.

När ska jag söka vård?

Kontakta mottagningen där operationen genomfördes eller sök vård genast på en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du har ett eller flera av följande besvär den närmaste tiden efter operationen:

  • Du har hög feber, det vill säga över 39 grader.
  • Du har feber i mer än tre dagar.
  • Du har ont i magen som gör allt ondare och som inte går över.
  • Du har rikliga blödningar, det vill säga, du blöder igenom en tjock binda i timmen i mer än 2 timmar.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp att bedöma symtom.

Varför görs operationen?

En hysterektomi kan ofta göras när andra behandlingar mot rikliga blödningar inte fungerat. En annan orsak till att göra hysterektomi är om du har muskelknutor i livmodern, så kallade myom. Myom leder ibland till att du får rikliga, långvariga menstruationer eller besvär av tryck mot urinblåsan eller tarmen. Då kan livmodern behöva opereras bort.

Hysterektomi kan även göras om du har endometrios, cancer i livmodern eller cellförändringar som är ett förstadium till cancer.

När är operationen olämplig?

Operationen kan ställas in om du till exempel har hosta och feber. Det går bra att göra hysterektomi när du har mens.

Så påverkar behandlingen livet

Efter en hysterektomi finns det en ökad risk för framfall och inkontinens. Den risken kan minska genom att läkaren syr ihop översta delen av slidan med de vävnader som hållit livmodern uppe.

Efter att du har gjort en hysterektomi kan du inte bli gravid. Du får inte heller mens.

Sexlivet blir ofta bättre efter operationen

Många som har opererat bort livmodern på grund av till exempel endometrios och muskelkutor tycker att sexlivet blir bättre efter operationen. Det beror på att många av de problem de hade på grund av sjukdomen, försvinner efter operationen.

Påverka och delta i din vård

För att du ska kunna vara delaktig i din vård är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

Senast uppdaterad:
2017-10-18
Redaktör:

Johanna Brydolf, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Ulrika Johannesson, gynekolog, Kvinnokliniken vid Danderyds sjukhus, Stockholm

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden