Abort

Sammanfattning

Abort betyder att avbryta en graviditet. I Sverige har vi fri abort enligt abortlagen och den som är gravid bestämmer själv om abort. Det finns olika sätt att göra abort. Graviditeten avbryts antingen med hjälp av tabletter eller genom en mindre operation.

Alla som gör abort har olika skäl. Det spelar ingen roll vilken orsak som ligger bakom beslutet, alla har lika mycket rätt till abort. Oavsett skäl och oavsett om abortbeslutet känns lätt eller svårt kan det vara bra att få samtalsstöd. Det gäller både dig som är gravid och dig som varit delaktig till graviditeten.

En abort gör inte att det blir svårare att bli gravid i framtiden. 

Du som blivit gravid bestämmer

Det är alltid du som är gravid som bestämmer om du vill göra abort eller inte, det står i abortlagen. Du har också rätt att ändra dig när som helst före själva aborten. Det kan vara bra att prata med den som du blivit gravid tillsammans med om hur du vill göra. Om det går är det också bra att fatta ett gemensamt beslut. Men ibland går inte det och då bestämmer du som är gravid. 

Du som inte får bestämma

Enligt lagen är det alltid personen som har fostret i sin kropp som får bestämma om en abort. Att inte får vara med och bestämma om en abort kan kännas jobbigt. Du kan ha samma känslor som den som är gravid. Du har också rätt att prata om dina känslor kring aborten. Läs mer under rubriken samtalsstöd.

När kan du göra abort?

En graviditet räknas från senaste mensens första dag, inte från själva befruktningstillfället. Fram till och med den 18:e graviditetsveckan har du rätt att göra abort utan att behöva berätta för någon varför du vill göra det.

Efter den 18:e graviditetsveckan måste Socialstyrelsen ge tillstånd för abort. Då måste det finnas särskilda skäl till aborten. Exempel på skäl kan vara att du har problem med alkohol eller droger, mår psykiskt dåligt eller att fostret har någon allvarlig skada eller missbildning. Ålder kan också vara ett särskilt skäl. Vårdpersonalen hjälper dig att söka tillstånd. 

Socialstyrelsen får inte ge tillstånd till abort om fostret kan överleva utanför den gravidas kropp.  

Förberedelser

Om du är gravid och funderar på abort tar du kontakt med en abortmottagning eller en gynekologisk mottagning. Där får du tid för en undersökning för att kontrollera hur länge du varit gravid. Ni pratar även om vilken abortmetod som är bäst för dig. Du blir erbjuden samtalsstöd där du får prata med exempelvis en kurator eller en psykolog. 

Hur förberedelserna går till beror sedan på vilken abortmetod som ska användas. Ibland får du inte äta eller dricka dygnet innan aborten. 

Så går en abort till

En abort kan göras på olika sätt. Vilken metod som används beror på hur länge du varit gravid. Dessutom har olika kliniker olika rutiner. Ofta kan du själv vara med och påverka. 

Medicinsk abort

Vid tidiga aborter, innan vecka 9, är medicinsk abort vanligast. Vid en medicinsk abort får du först ett läkemedel på abortmottagningen. Läkemedlet påbörjar aborten. En del börjar sedan blöda hemma. Två dagar senare får du komma tillbaka till mottagningen. Där får du ett läkemedel som gör att livmodern får sammandragningar, oftast ett läkemedel som förs in i slidan. Du stannar sedan kvar på mottagningen och efter några timmar kommer det en blödning med klumpar och graviditeten stöts ut. Det kan göra ont men i så fall får du smärtlindring och senare samma dag kan du åka hem. 

Ibland kan du få ta den andra omgången tabletter hemma, en så kallad hemabort. För att få göra en hemabort måste du alltid ha någon vuxen hos dig.

Veckorna efter aborten är det vanligt att blöda ungefär som en mens eller kanske lite mer. Några veckor efter aborten får du träffa eller ha kontakt en gynekolog eller barnmorska. Vid efterkontrollen pratar ni igenom hur aborten har gått och du kan få göra ett graviditetstest.

Fördelen med medicinsk abort är att metoden är skonsammare mot kroppen. Metoden går att använda under hela den period då abort är tillåten. Men det är inte alla kliniker som använder medicinsk abort mellan graviditetsvecka 9 och 12. På dessa mottagningar görs istället en kirurgisk abort under dessa veckor.

Kirurgisk abort

Kirurgisk abort kan användas till graviditetsvecka 12 eller 13, men oftast inte under väldigt tidig graviditet. Det är en mindre operation. Ibland får du först ett läkemedel som förs in i slidan och som mjukar upp livmoderhalsen. Sedan blir du nersövd och läkaren för in ett instrument i livmodern, instrumentet är kopplat till en sug. Försiktigt sugs foster och moderkaka ut ur livmodern. Själva ingreppet tar ett par minuter, allt som allt tar aborten ungefär 20 minuter. Efteråt får du stanna kvar på mottagningen i några timmar för att vila. Efter en kirurgisk abort blöder du vanligtvis mindre än efter en medicinsk abort.

Sen abort

Efter vecka 12 eller 13 görs aborter alltid med medicinsk metod, men då är aborten mer långdragen och du får stanna längre på mottagningen. Det är olika hur lång tid aborten tar. Alltifrån några timmar till flera dygn, men för de flesta tar det upp till ett dygn. Ibland måste läkaren avsluta med en skrapning av livmodern, ifall det finns kvar rester av moderkakan. 

Abort när du är under 18 år

Även om du är under 18 år är det du själv som bestämmer om du vill göra abort. Personalen på abortmottagningen har tystnadsplikt och får inte berätta för någon om ditt besök. Men om du är under 18 år brukar personalen föreslå att någon vuxen hemma får veta att du ska göra en abort. Det kan vara bra med någon som kan vara ett stöd både före och efter aborten. 

Går det inte att berätta hemma att du ska göra en abort kan du kanske berätta det för någon annan vuxen som du litar på. Det kan vara en släkting eller någon annan närstående, en kurator eller en skolsköterska. Ju närmare 18 år du är ju mindre har de vuxna som ansvarar för dig rätt att få veta om dina kontakter med vården. 

Att göra abort ska inte innebära att du försätts i en situation där du kan råka illa ut. Men vissa situationer händer det att vårdpersonalen måste ta kontakt med någon vuxen som ansvarar för dig, exempelvis om du hamnat i en situation där du kan fara illa. De kan också behöva göra en anmälan till Socialtjänsten för att du ska få hjälp. I så fall får du alltid själv veta det först.

Efter aborten

Efter en abort kan du leva som vanligt, men det kan vara skönt att vila någon dag. De första dagarna kan du ha litet ont, ungefär som mensvärk. Veckorna efter aborten är det vanligt att blöda ungefär som en mens eller kanske lite mer. Hur länge det kommer blod skiljer sig från person till person. Blödningsmängden beror också på vilken typ av abort du har gått igenom. 

Det finns en ökad risk för infektion efter en abort. För att minska infektionsrisken bör du undvika vaginala samlag så länge du blöder eller har bruna flytningar. Undvik tampong eller menskopp och duscha istället för att bada. 

Mensen brukar ofta komma tillbaka efter 4 till 6 veckor. 

En abort gör inte att det blir svårare att bli gravid i framtiden. 

Samtalsstöd före och efter abort

Oavsett varför du gör abort och avsett om beslutet av lätt eller svårt kan det vara skönt att få hjälp att reda ut tankarna. Du kan ha ett behov av att prata och få stöd både när du står inför beslutet om abort, och i efterhand när aborten är genomförd. Det gäller även dig som varit delaktig till graviditeten.

En del som genomgår en abort känner sig nedstämda efter behandlingen. En del blir lättade. Ibland växlar känslorna. Känslorna kan också komma en tid efteråt. 

Många får stöd av någon närstående, men du kan också få samtalsstöd genom vården. Ibland kan det kännas skönt att få tala med någon som är van vid den här typen av funderingar. Det kan till exempel vara en kurator eller psykolog på abortmottagningen eller en barnmorska på en barnmorskemottagning. 

Om du vill få samtalsstöd bokar du tid för detta genom abortmottagningen. Rådgivningen är kostnadsfri. Du kan få samtalsstöd även om det har gått lång tid sedan aborten.

Senast uppdaterad:
2015-05-05
Redaktör:

Kristin Bengtsson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Johanna Katz-Dalsgaard, barnmorska, gynekologisk vårdavdelning, Södersjukhuset, Stockholm

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden

Här hittar du en mängd artiklar om rådgivning för olika tillstånd och sjukdomar. Förutom information från Apoteksgruppen hittar du även information från 1177 Vårdguiden. På grund av tekniska problem hämtas i nuläget inte 1177 Vårdguidens information om hälsa och vaccination.

Innehållet hämtas från: 1177 Vårdguiden