Sockerkaka med glöggarom och chokladtryffelglasyr

En klassisk sockerkaka i julkläder. Simona som driver bakbloggen "Cookies and Sweets by Simona" bjuder på ett nytt recept på sockerkaka med glöggarom och chokladtryffelglasyr. 

Sockerkaka med glöggarom och chokladtryffel

Sockerkaka med glöggarom och chokladtryffel

Antal: ca 12-14 bitar
Tid: ca 60 minuter

Ingredienser sockerkaka:

• 4 dl vetemjöl
• 2 tsk bakpulver
• ca 1 krm salt
• 2 1/2 dl strösocker
• 3 ägg
• 2 msk blå vallmofrön (kan uteslutas)
• ca 10 droppar Apoteksgruppen Glöggarom
• 2 1/2 dl yoghurt (naturell, 10%)
• 3 tsk vaniljsocker
• 2/3 dl rapsolja (eller annan olja neutral i smaken)

Glasyr och garnering:

• 1 dl vispgrädde
• 1 fpk Apoteksgruppen Chokladtryfflar
• Riven kokos och lingon till garnering

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Smörj och mjöla en sockerkaksform. Ställ åt sidan.

2. Sikta vetemjöl, bakpulver och salt i en skål. Ställ även den åt sidan.

3. Vispa strösocker, ägg och vaniljsocker poröst i en separat skål. Tillsätt vallmofrön och glöggarom under vispning.

4. Tillsätt mjölblandningen och vänd med en slickepott till en klumpfri smet.

5. Rör yoghurten mjuk och tillsätt den och oljan till smeten, blanda jämnt.

6. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca. 40–45 minuter eller känn med en provsticka så att kakan är torr i mitten.

7. Låt kakan svalna 5 minuter i formen. Dra eventuellt med en vass kniv runt kanterna på formen innan du lägger upp kakan på ett serveringsfat.

8. Värm grädden tills den nästan börjar koka. Blanda i tryfflarna. Rör till en tjockflytande glasyr. Häll den över kakan med hjälp av en matsked. Garnera med riven kokos, sockrade lingon eller tranbär eller ätbara blommor.

9. Förvaras svalt i låda med lock så den inte torkar ut.

Varsågod och njut!