Senapstraditionen på Apoteksgruppen

Senap – Hör den verkligen hemma på apotek? Absolut! Senapen har faktiskt en lång tradition av att säljas på apotek och den användes länge som medicin mot bland annat huvudvärk och magåkommor.

Att senapen är ett typiskt inslag på julbordet är nog bekant för många, men kanske är det inte lika självklart att senapen är en produkt som säljs på just apotek? Senapens historia på svenska apotek bevisar faktiskt motsatsen. Senap har sålts på apotek i över 100 år och har under tiden agerat som både medicin och livsmedel. Det förra tillhör historien, nu njuter vi av senapen som en del av apotekens jultradition och det fina julsortimentet som återkommer varje år.

Historiskt sett har senapen använts som medicin för huvudvärk och magåkommor och har av tradition därför fortsatts att säljas på apotek. Dessutom användes den tidigare även mot hicka och för att lindra stela leder och öka blodcirkulationen.

Genom åren har apotekare varit uppfinningsrika och kommit fram med en rad unika och ibland hemliga senapsrecept som de firat julen med. Denna tradition hyllas på Apoteksgruppen genom att vi varje år lanserar en ny senapssmak till vårt julskafferi.

Årets senap 2022 på Apoteksgruppen

I år involverade vi våra apotek runt om i landet som tävlade om vilket senapsrecept som skulle bli Årets senap. Ur denna tävling var det Apoteksgruppen Heby som kom ut som vinnare med sin originalsenap med smak av konjak. Apoteksgruppens nya senapssmak beskrivs som en söt och grovkornig senap med mjuka toner av konjak. Utöver denna goding har vi i år också smakerna Senap Original och Senap Apelsin & Honung. Missa inte att smaka dessa smaskigheter till årets julbord!

Senapsfröerna i årets upplaga av Apoteksgruppens julsenap är odlade på Annelunds Gård i Hov och senapen är tillverkad på̊ ett hantverksmässigt sätt i Vadstena.