Saffranskaka med krämig frosting

Sugen på det där lilla extra med lyxig topping på? Baka Simonas saffranskaka med krämig frosting och toppa med röda bär, grädde och mynta. Det blir inte mer juligt än så. Till vardags jobbar Simona som controller på Apoteksgruppen och driver bakbloggen "Cookies and Sweets".

Saffranskaka med krämig frosting

Antal: ca 16 bitar
Tid: ca 45 min

Saffranskaka:

  • 2 fpk Apoteksgruppen Saffran (mortlad)
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • ½ tsk bakpulver
  • ½ tsk bikarbonat
  • ¼ tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 1 ¼ dl filmjölk
  • 1 ¼ dl rapsolja eller annan neutral olja
  • 50 g vit choklad
  • ½ dl kokhett vatten

Frosting:

  • 150 g färskost naturell, kylskåpskall
  • 1 dl florsocker
  • Ca ½-1 dl vispgrädde, kylskåpskall till önskad konsistens

Förslag på garnering:

  • Färska eller frysta lingon eller röda vinbär
  • Ev. färska myntablad
  • Florsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Smörj och mjöla formen ordentligt och ställ åt sidan.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en stor skål. Tillsätt ägg, filmjölk och olja och vispa till en jämn smet.
  3. Blanda kokhett vatten och choklad och rör tills chokladen har smält. Blanda ner det i smeten.
  4. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 30–35 minuter eller tills mitten på kakan känns torr. Låt kakan svalna i formen ca 10 min innan du vänder den upp och ner på galler. Låt kallna med formen över.
  5. Vispa färskost, vaniljsocker och florsocker fluffigt. Tillsätt vispgrädde under fortsatt vispning. Bred eller spritsa krämen över den kalla kakan. Toppa med bär, mynta och sikta över florsocker precis innan servering.
  6. Förvara kakan i kylskåpet i en låda med lock.