Knådfri baguette med saffran

Baka en riktigt saftig saffransbaguette till middagen eller varför inte till adventsmys med glögg och julskinka? Följ Simonas recept på nattjästa och knådfria baguetter med saffran. Till vardags jobbar Simona som controller på Apoteksgruppen och hennes stora passion är bakning där hon delar med sig av recept i sin blogg "Cookies and Sweets by Simona". 

Knådfri nattjäst saffransbaguette toppad med Apoteksgruppen Senap

Saffransbaguette

Antal: 2 st
Tid: ca 45 minuter

Ingredienser:

• 7 dl vetemjöl
• 1 1/2 tsk salt
• 1 tsk torrjäst
• 2 påsar Apoteksgruppen saffran
• 4 dl kallt vatten
• ca 1 dl vetemjöl till utbakning
• flingsalt att strö över baguetterna innan gräddning (valfritt)

Gör så här:

1. Blanda de torra ingredienserna i en stor skål. Använd sked eller träslev. Tillsätt vatten och blanda väl. Degen är klibbig. Plasta in skålen och låt den stå i rumstemperatur i 12–18 timmar.
2. Sätt ugnen på 200 grader över- och undervärme. Fodra en ugnsplåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
3. Ta upp degen på väl mjölat bakbord. Dela i 2 bitar. Mjöla ytan rikligt och börja tvina och dra i ändarna, forma till vridna baguette.
4. Lägg på plåt. Upprepa samma procedur med resterande deg.
5. Grädda bröden i mitten av ugnen ca 20–25 minuter (beroende på ugn och hur välgräddad skorpa du vill ha).
6. Ta ut plåten ur ugnen, lyft bröden med bakplåtspapper och ställ på galler. Vill du ha mjukare skorpa, täck med en handduk.

Tips! Kasta ½ dl vatten i botten av ugnen direkt när du sätter in plåten. Då bildas det ånga som gör att bröden jäser fint under gräddningen.