Julens godaste saffranscheesecake

Duka upp med en smakrik och krämig saffranscheesecake till adventsfikat. Saffran, färskost, vit choklad och frasiga kex... Kan det bli bättre? Simona som driver "Cookies and Sweets by Simona" bjuder sitt bästa recept på no bake saffranscheesecake.

Simona Muntean är controller hos Apoteksgruppen och driver även den prisbelönta bloggen och Instagramkontot "Cookies and Sweets by Simona"

No bake saffranscheesecake

Antal: ca 8–10 bitar
Tid: 30 minuter + tid i kylen

Ingredienser botten:

• 300 g Digestivekex, finkrossade
• 125 g smör, smält
Ingredienser cheesecake:
• 500 g färskost, vid rumstemperatur
• 2 kuvert Apoteksgruppens saffran, mortlat med 1 tsk strösocker och blandad med 1 msk citronsaft
• 2 tsk vaniljsocker
• 1 dl vispgrädde
• 250 g vit choklad, smält och avsvalnat

Garnering:

• 8–10 stycken Apoteksgruppen Lakritschoklad Hallon
• 1 Digestivekex, krossat
• 2–3 maränger, grovt krossade
• Citronmeliss eller myntablad

Gör så här:

1. Klä en rund form med löstagbara kanter, ca 20–22 cm i diameter, med bakplåtspapper, både botten och väggar. Ställ åt sidan.
2. Blanda kex och smör till en grynig massa. Häll den i formen och tryck ner i botten, ju bättre du packar kexmassan desto mindre kommer botten smula vid servering. Ställ formen kallt tills du gör cheesecaken.
3. I en stor skål blanda lätt färskosten med saffran och vaniljsocker. Tillsätt vispgrädden under fortsatt vispning. Vispa i den smälta chokladen. Häll cheesecaken över botten och jämna till ytan. Ställ kallt minst 2 timmar.
4. Cheesecaken kan med fördel göras någon dag innan och garneras innan servering.

Tips! Låt saffransblandningen stå och dra i minst 15 minuter, ju längre desto bättre, för att få fram aromen.