Saftig mjuk pepparkaka med chokladfrosting

Kryddig mjuk pepparkaka med frosting gjord på chokladtryffel smak av salt karamell. Simona bakom "Cookies and Sweets by Simona" är hjärnan bakom julens saftigaste pepparkaka!

Simona Muntean är controller hos Apoteksgruppen och driver även den prisbelönta bloggen och Instagramkontot "Cookies and Sweets by Simona"

Mjuk pepparkaka med chokladfrosting

Antal: ca 12 bitar
Tid: ca 1 timme

Ingredienser pepparkakskryddor:

• 2 tsk malen kanel
• 2 tsk malen ingefära
• 1,5 tsk malen kardemumma
• 1 tsk malen nejlika

Ingredienser smet:

• 5 1/2 dl vetemjöl
• 1 dl brunfarin strö
• 1 ½ dl strösocker
• 1 ½ msk pepparkakskrydda
• 1 ½ tsk bikarbonat
• 1 tsk bakpulver
• 2 tsk vaniljsocker
• 3 mellanstora ägg
• 2 dl mjölk
• 1 dl creme fraiché
• 225 g smör, smält och avsvalnat

Ingredienser glasyr och garnering:

• 1 dl vispgrädde
• 1 fpk Apoteksgruppen Tryffel Seasalt Caramel
• Torkad frukt, bär, 2 pepparkakor smulade

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugnsvärme. Smörja och mjöla en sockerkaksform på minst 2 liter och ställ åt sidan.
2. Blanda alla ingredienser till pepparkakskryddan i en liten skål och häll i en liten burk med lock.
3. Blanda de torra ingredienserna till smeten i en stor bunke, tillsätt smör, mjölk, ägg och creme fraiché och vispa till en jämn smet.
4. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen för ca 45–50 minuter. Kolla upp kakan de sista 10–15 minuterna så du vet om den är klar.
5. Låt kakan vila i formen ca 10–15 minuter. Vänd sen upp och ner den på ett serveringsfat och låt den kallna under formen.
6. Koka upp grädden till glasyren. Hacka chokladen och rör ner i grädden. Låt svalna tills den tjocknar något. Bred över kakan och garnera.