Inspireras till bakning

Simona Muntean är controller hos oss på Apoteksgruppen, bloggare och fotograf. Hon driver den prisbelönta bloggen "Cookies and Sweets" och instragramkontot @simonamuntean_

I år har Simona tagit fram fyra nya recept med Apoteksgruppens julskafferi - chokladbollar med kardemummamandelkross, saffrankaka med krämig frosting, chokladmousse med apelsintryffel och kustader med färskost och senapskräm. Vi har frågat Simona med om hennes blogg, hennes bästa tips när det kommer till bakning och hur får man egentligen tid för julbaket?

Hej Simona! Berätta lite om dig själv och dina sociala kanaler.

Född och uppvuxen i Rumänien, kom till Sverige som 21 årig, följde efter min stora kärlek. Mamma till två och mormor till en liten tjej. Controller med passion för bakning och fotografering, en självlärd bakningsnörd som spenderar de lediga stunderna i köket. Där experimenterar jag vilt, testar nya recept och smakkombinationer. År 2014 startade jag instagramkontot @simonamuntean_ och bloggen www.cookiesandsweets.se . Började blogga på allvar 2016 och 2017 blev min blogg vinnare av Matbloggsprisets Bästa Bak- och Dessertblogg och en av de fyra nominerade till Matbloggsprisets Bästa Foto samma år.

Hur kommer det sig att du blev så intresserad av bakning?

Började som en utmaning till mig själv till att bli bättre på att baka och dekorera tårtor så dottern skulle få sin drömtårta på 18-årsdagen.
Den glädje jag ser i någon annans ögon när jag bjuder på något gott och vackert, den känslan är obeskrivlig. Att skapa ett nytt recept, leva mig in i stylingen och föreviga scenen i en bild är mitt sätt att visa och sprida kärlek, ett bakverk i taget.

Vilket bakverk är din favorit?

Tårta, för det går att variera och garnera till oändlighet.

Ditt bästa tips till en amatör, hemmabagare?

Var inte rädd att misslyckas, så testa, testa, testa.

Vilka tre ingredienser är bra att alltid ha hemma i skafferiet?

Mjöl, smör och strösocker.

Hur får man tid till julbaket?

Börja tidigt, planera noga och baka i förväg. Satsa helst på några få bakverk som du lägger lite extra tid på.

Berätta om din bok!

Min första bakbok, Simonas Söta - sagolika bakverk för fika och fest, kom ut i maj 2020. Boken innehåller 60 härliga recept indelade i 7 kapitel, allt från desserter och småkakor till cheesecake och tårtor.
"En sockerkaka behöver aldrig se tråkig ut" det är min bakfilosofi och det hoppas jag boken är bevis på.

Julklappstips: Simonas bok passar som julklapp till den bakintresserade eller varför inte köpa en till dig själv? 


Inspireras av Simonas recept: 

Chokladbollar med kardemummamandelkross

Saffrankaka med krämig frosting

Chokladmousse med apelsintryffel

Krustader med färskost och senapskräm