En glutenfri jul med Anneli

Möt Anneli Bark, apotekare och apotekschef på Apoteksgruppen Sigtuna. På sin fritid driver Anneli bloggen och instagramkontot "Glutenfria godsaker".

I år bjuder Anneli på ett glutenfritt recept för att fira julens härligheter.  Vi passade även på att fråga henne om hennes blogg, bästa tips när det kommer till glutenfri bakning och favorit bakverk.

Anneli Bark vår kollega och bakbloggare driver kontot @glutenfriagodsaker

Hej Anneli! Berätta lite om dig själv och dina sociala kanaler.

Jag är utbildad apotekare och arbetar till vardags som apotekschef på Apoteksgruppen i Sigtuna, där jag bor med min man och dotter på 1 år. Det mesta av min fritid ägnar jag åt att baka och experimentera i köket för att ta fram nya recept som jag lägger upp på min blogg "Glutenfria godsaker." Jag bakar allt ifrån bullar och matbröd till småkakor, tårtor och mjuka kakor. Jag vill inspirera fler till att baka glutenfritt och visa att det inte behöver vara svårt eller komplicerat och att det går att äta minst lika gott utan gluten. Jag strävar efter att göra enkla och goda recept som alla kan lyckas med!

Hur kommer det sig att du blev så intresserad av bakning?

Jag har alltid gillat att baka men intresset för bakning växte när jag fick diagnosen celiaki för 7 år sedan. Det glutenfria utbudet i mataffären var begränsat och det som fanns var inte alls lika gott som det jag tidigare kunde äta. Det sporrade mig till att själv baka glutenfritt, för att kunna äta och njuta av gott bröd och fikabröd igen.

Vilket bakverk är din favorit?

Kladdkaka för att det är så gott! Det är dessutom enkelt att baka och kan varieras med alla möjliga olika smaksättningar.

Ditt bästa tips till en amatör, hemmabagare?

Använd hushållsvåg när du bakar! Glutenfria mjöler är flyktiga och packas lätt samman, därför ger det ett mer exakt resultat att väga än att mäta upp ingredienserna. Om man mäter upp ingredienserna är risken stor att det blir för mycket mjöl och då blir bakverket eller brödet torrt.

Vilka tre ingredienser är bra att alltid ha hemma i skafferiet?

Ägg, smör, strösocker.

Vad ska man tänka på när man bakar glutenfritt?

När man bakar glutenfritt behöver man lära sig att tänka lite annorlunda än när man bakar med gluten. Glutenfria degar beter sig inte på samma sätt som vanliga degar. De är kladdigare och det gäller att man vågar låta dem vara det och inte tillsätta mer mjöl. Gör man det blir resultatet torrt. Ett tips när man bakar ut kladdiga degar är att att fukta händerna med olja eller vatten så fastnar inte degen. Glutenfria degar behöver också ofta jäsa lite längre än vanliga degar och jäser generellt inte lika mycket. Glutenfri bakning är egentligen inte svårare än att baka med gluten, det gäller bara att tänka om och göra lite annorlunda!

Inspireras av Annelis recept: 

Glutenfri saffranskaka