Julens glutenfria saffranskaka

Duka upp med en glutenfri kaka till jul. Saffran och choklad, en smakrik och härlig kombination. Kan det bli bättre? Anneli som driver bloggen "Glutenfria godsaker" bjuder på sitt bästa julrecept med glutenfri saffranskaka.

Glutenfri saffranskaka med Apoteksgruppen chokladtryffel

Glutenfri saffranskaka

Ingredienser:

  • 200 g smör
  • 1 kuvert (0,5 g) saffran
  • 1 sockerbit
  • 3 ägg
  • 3 dl (270 g) strösocker
  • 100 g mandelmassa
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl (55 g) majsstärkelse
  • 2 dl (100 g) mandelmjöl
  • 1,75 dl (140 g) potatismjöl
  • 1,5 dl (150 g) mjölk
  • Smör och mandelmjöl till formen

Garnering:

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 förpackning (200 g) Apoteksgruppen Chokladtryfflar
  • 1/2 dl lingon
  • Florsocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).

2. Smält smöret i en kastrull.

3. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med en sockerbit. Rör ner saffranet i smöret och låt dra en stund.

4. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp.

5. Riv mandelmassan grovt och blanda den med bakpulver, majsstärkelse, mandelmjöl och potatismjöl i en bunke. Vänd ner i smeten tillsammans med det smälta smöret och mjölken.

6. Smörj och mjöla en form (24 cm i diameter) med löstagbara kanter.

7. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Känn efter med en sticka att kakan är färdig innan du tar ut den. Låt kakan kallna.

8. Vispa grädden och spritsa ut den runt kanten på kakan. Garnera med chokladtryfflar och lingon. Pudra florsocker över kakan innan servering.

Varsågod och njut!

Produkttips!