Fröknäcke med senap
En bra balans förlänger livet. Simona har tagit fram ett mer hälsosamt alternativ till alla sötsaker som hör till julen. Med det här fröknäcke-brödet, toppad med Apoteksgruppen senap, får du en balanserad kombination av sött, salt och hetta. Det gör sig perfekt till både julbordet likväl som ett mellanmål eller snacks.
ca 20 bitar
Tid: 1 timme
Ingredienser
1 dl hela linfrön
1 dl skalade solrosfrön
1 dl skalade pumpafrön
1 dl cashewnötter grovt hackade (ersätt med andra nötter eller frön)
1 dl polenta
1 ½ dl havremjöl/malet havregryn
1 tsk salt
½ dl olja, neutral i smaken, typ rapsolja
2 ½ dl kokande vatten
Topping
Blå vallmo-frön
Sesamfrön
Flingsalt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader, över och undervärme. Ta fram en ugnsplåt
2. Blanda alla torra ingredienser väl, i en skål.
3. Tillsätt olja och kokande vatten och rör om ordentligt till en fuktig kladdig deg.
4. Tryck eller kavla ut degen till en tunn rektangel mellan två bakplåtspapper.
5. Lägg bakplåtspappret med degen på en ugnsplåt. Dra bort det övre papperet från degen.
6. Strö över blå vallmofrö, sesam och lite flingsalt. Skär ev ett rutmönster i degen med en pizzaskärare eller en kniv så blir det lättare att bryta knäcket i jämna bitar. Själv föredrar jag bryta loss i mindre bitar.
7. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 45–60 min. Om det fortfarande är lite segt i mitten låt brödet stå kvar i ugnen på eftervärmen.
8. Servera med valfritt pålägg och Apoteksgruppen Senap i den smak du föredrar.