Enkelt grytbröd

Frasigt grytbröd till julskinkan

Det är få saker som slår doften av nybakat bröd. Julens enklaste grytbröd innehåller enbart 4 ingredienser och förbereds kvällen innan. Ta del av Simona från "Cookies and Sweets by Simonas" recept på enkelt grytbröd. Passar perfekt till skinksmörgåsen!

Enkelt grytbröd

Tid: 30 min + jäsning

Ingredienser deg:

• 8 dl vetemjöl
• 1 ½ tsk salt
• 1 tsk torrjäst
• 4 dl kallt vatten

Gör så här:

1. I en stor skål blanda de torra ingredienserna med en sked eller träslev. Tillsätt vatten och blanda väl. Degen är klibbig. Plasta in skålen och låt den stå i rumstemperatur i 12–18 timmar.
2. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugnsvärme. Ställ en gjutgryta med locket på i ugnen. Ta upp degen på väl mjölat bakbord och vik mot mitten. Lägg brödet i en skål som du har klätt med bakplåtspapper. Lägg bröden i med skarven neråt. Låt det jäsa under en kökshandduk i 30 minuter.
3. Sikta vetemjöl över toppen och snitta med en vass kniv eller rakblad. Ta ut grytan ur ugnen och ta bort locket. Lyft försiktigt degen med bakplåtspapper och lägg den i grytan. Sätt på locket och grädda i nedersta delen av ugnen för 30–35 minuter (beroende på ugn och hur välgräddad skorpa du vill ha.
4. Ta ut grytan ur ugnen, lyft brödet med bakplåtspapper och ställ på galler. Vill du ha mjukare skorpa, täck med en handduk. Låt brödet kallna innan du skär i skivor. Servera med julskinka och Apoteksgruppen Senap.