Före graviditet
Oavsett om du vill eller inte vill bli gravid bör du hålla koll på ditt underliv. Både för att snabbt upptäcka eventuella könssjukdomar och för att själv se när du är som mest fertil.
Öka dina chanser
Om man vill bli gravid kan man, förutom att hålla koll på dagarna i sin menscykel, ta snippan till hjälp med den så kallade slidsekret-metoden. Alla kvinnor har flytningar och i vanliga fall är flytningen vattnig och ljust gul eller vit men vid ägglossning så förändras flytningen och blir genomskinlig och seg, lite som rå äggvita.
Om du tar lite sekret från slidan på pekfingret och trycker fingret mot tummen och sedan försiktigt drar isär pekfingret och tummen, uppstår det en tunn slemtråd. Det här är ett tydligt tecken på att sekretet är trådaktigt som det brukar vara vid ägglossning. Vid ägglossning kan det också vara mer sekret än annars. Efter ägglossningen blir flytningen mer gulvit och inte längre genomskinlig.
Utöver denna metod kan man använda sig av ägglossningstest som finns att köpa på Apoteksgruppen. Testet mäter ett speciellt hormon (luteiniserande hormon) som ökar i samband med ägglossning. Slidsekret-metoden och ägglossningstest är enbart ett hjälpmedel om du vill skaffa barn och ingen säker preventivmetod.
Undvika graviditet
Om du vill undvika att bli gravid finns det en rad olika preventivmedel att välja på. Kondom skyddar både mot graviditet och sexuellt överförbara sjukdomar. Det finns även en rad
hormonbaserade preventivmedel exempelvis p-piller, p-stav och hormonspiral, för att nämna några, som enbart skyddar mot graviditet. Dessa väljer man i samråd med sin läkare eller barnmorska och skrivs ut på recept.
Vid graviditet
Under graviditeten är det mycket som händer i kroppen samtidigt. Hormoner kan göra att du får torra slemhinnor som gravid, förhöjt pH-värde i snippan kan ge svampinfektioner och ökad blodgenomströmning i underlivet kan ge sexlusten en rejäl skjuts. Här kan du läsa mer om vad som kan hända i snippan vid en graviditet.
Svullen i underlivet som gravid
Vid en graviditet är det inte bara livmodern och magen som växer utan även underlivet påverkas som gravid. Genomblödningen i snippans slemhinnor ökar och detta leder till att dessa ofta får en mörkare färg. Kanske känner du dig lite svullen i underlivet som gravid och den ökade genomblödningen kan leda till ökad sexlust. Många kvinnor upplever att sex under en graviditet är bättre än vanligt.
Åderbråck i underlivet
Mot slutet av graviditeten kan tyngden från livmodern ge åderbråck i underlivet. Åderbråcket sitter oftast på de inre och yttre blygdläpparna, är ofarligt och beror på att blodkärlen blir vidare och blodet inte kan transporteras tillbaka som det ska. Efter förlossningen brukar detta försvinna av sig själv.
Tänk på att tyngden från graviditeten kan ge inkontinensbesvär, börja gärna med knipövningar tidigt när du är gravid för att förebygga problem.
Blödningar
Att blöda tidigt i en graviditet är inte ovanligt, mindre blödningar kan uppstå genom att livmodertappen blir mer blodfylld och känslig och att ett litet kärl brister, detta är inget farligt. Men blödningar kan också vara tecken på ett begynnande missfall och därmed ska man alltid kontakta sin barnmorska eller vårdcentral om man har en blödning i samband med en graviditet. Senare i graviditeten skall man vid en blödning alltid kontakta förlossningen då det kan vara tecken på att något är allvarligt fel och att bebisen behöver komma ut fort.
Vanligt med klåda i underlivet som gravid
En graviditet kan tillfälligt öka pH-värdet i snippan och det gör att det är vanligt att få klåda i underlivet som gravid. När pH-värdet ökar kan det leda till att de svampar som lever naturligt i underlivet blir fler och balansen rubbas. Detta kan utvecklas till en svampinfektion.
Svampinfektion kan vara en anledning till sköra slemhinnor som gravid. Vid en svampinfektion så känns snippan irriterad och torr och slemhinnorna är ofta ilsket röda. Flytningen går från att vara ljust gul, ljust vit och vattnig till att får en grynig konsistens, likt keso. Men det finns flera bra receptfria läkemedel som inte är farliga för bebisen. Rådfråga din barnmorska och/eller apotekspersonal innan du påbörjar en eventuell behandling mot svamp i ditt underliv som gravid.
Torra, sköra slemhinnor
Det är heller inte ovanligt att få torra, sköra slemhinnor som gravid. De sköra slemhinnorna kan bero på en svampinfektion eller på hormoner i kroppen. Är slemhinnorna torra kan sex vara smärtsamt. På apoteket finns receptfria krämer mot torra slemhinnor att köpa. Fråga personalen om råd för att vara säker på att produkten kan användas under graviditeten.
Urinläckage ー knipövningar förbättrar och förebygger
Under den senare delen av graviditeten är urinläckage mycket vanligt och helt normalt, det beror på att urinblåsan ligger under den stora växande livmodern och får ett ökat tryck. Det kan räcka med en nysning för att det ska läcka. Detta är vad man brukar kalla ansträngningsläckage och uppstår när man gör något fysiskt ansträngande som att hoppa, springa, hosta eller nysa. Denna kan man träna upp med så kallade knipövningar när man är gravid.
Så gör du knipövningar:
- Det första steget är att hitta musklerna. Det bästa sättet att göra det är att försöka strypa urinstrålen när du kissar. Om du klarar att göra det har du hittat rätt muskler för bäckenbottenträningen. Det här är dock bara ett test, så gör det inte till en vana att hålla igen urinen!
- När du drar ihop musklerna bör det kännas som om du spänner dem och drar in dem i kroppen något. Du ska inte spänna skinkorna eller låren, men det kan hjälpa att knipa ihop slutmuskeln runt ändtarmen.
- Knip sedan framåt/uppåt, runt slidan och urinrörets mynning.
- Fortsätt knipa uppåt som om du höll kvar något i underlivet.
- Upprepa dessa knip så ofta du kan i vardagen, kanske kan du göra det till vana att göra några när du väntar på bussen, borstar tänderna eller sitter framför tv:n hemma.
Det kan vara en utmaning att hitta rätt och känner du att du behöver lite vägledning kring knipövningar som gravid kan det vara bra att rådfråga sin barnmorska, en specialiserad sjukgymnast eller träningsinstruktör.
Även efter förlossningen så är ansträngningsläckage mycket vanligt på grund av uttänjd och försvagad bäckenbottenmuskulatur. Många av de större träningskedjorna har anpassade träningspass för nyblivna mammor som fokuserar extra på bäckenbottenmuskulaturen. Så fortsätt göra knipövningar även efter graviditeten.
Efter graviditet
Under en förlossning är trycket stort mot underlivet och därefter kan det hända att vävnaden är svullen några dagar efteråt. Denna svullnad försvinner efterhand utan att någonting behöver göras.
Snippan är otroligt bra på att återhämta sig efter en förlossning, på bara 6-8 veckor drar livmodern ihop sig, från att ha hållit fostervatten, moderkaka och bebis samt vuxit hela vägen upp till revbenen, så återgår livmodern till sin ursprungsstorlek som kan jämföras med ett mindre päron.
Det är vanligt att vara svullen i underlivet efter att ha varit gravid, men dessa är besvär brukar också gå över på samma tid. För många kvinnor mår snippan alldeles utmärkt efter förlossningen, 70-80 procent av kvinnor som fött vaginalt får någon form av bristning, för de flesta läker den av sig själv eller behöver sys med några få stygn och ger inga större besvär. Men cirka 4000 kvinnor varje år får allvarligare bristningar och skador och mörkertalet anses stort.
Utöver bristningar är övriga problem som kan uppstå efter en förlossning urinläckage, framfallsbesvär, avföringsläckage och sexuella störningar. I en studie genomförd på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg 2014 kartlade man kvinnor som fött ett barn, den visade att nästan varannan kvinna som hade fött barn vaginalt drabbats av någon typ av störning.
Upplever du att du har men efter din förlossning som inte går över och som hindrar dig i din vardag eller ställer till problem i ditt sexliv är det viktigt att söka vård. Det finns hjälp att få. Förlossningsskador är inget man ska behöva "stå ut" med.
Snippan och amning
När du ammar din bebis hämmas utsöndringen av könshormonet östrogen vilket gör att slemhinnorna i slidan kan bli tunna och sköra. Man kan känna sig torr och irriterad och vid samlag är det lättare att det gör ont. För att motverka smärtan i samband med samlag är det bra att använda glidmedel och att ta det lugnt och försiktigt. Problemen med slemhinnorna brukar som regel försvinna när man slutar amma. Det finns även kräm och vagitorier med östrogen receptfritt på Apoteksgruppen som kan lindra besvären.
Smärta vid samlag
Om man en tid efter förlossningen upplever smärta i snippan under samlag kan det bero på eventuella förlossningsskador, det kan vara bristningar som inte läkt som de ska och skaver och gör ont. Samlag ska inte göra ont, det ska vara skönt och njutningsfullt. Upplever man smärta är det inget man ska stå ut med utan det är bra att man går till en barnmorska eller gynekolog och blir ordentligt undersökt.
Andra artiklar om snippan, sex och känsliga ämnen
Vissa ämnen kan kännas svåra att prata om. Då kan det var skönt att veta att man inte är ensam. Här har vi på Apoteksgruppen samlat artiklar om just ämnen som kan vara lite besvärande att tala om. Vi hoppas att fortsatt läsning ska ge dig modet att söka hjälp om du upplever besvär.