Sex och lust genom livet
Sex och lust är något mycket individuellt som påverkas av hur du mår och vad som händer i ditt liv. Den kan vara stark, svag, positiv eller negativ av olika skäl. Under ett liv går de flesta av oss igenom många faser med mer eller mindre sex och lust. Gemensamt för de flesta är behovet av närhet, ömhet och tillit för att må bra.
Sex och lust i livets olika stadier
Sex och lust kan vara så mycket och skilja sig på olika sätt genom livet.
Sex och unga
I tonåren förändras och utvecklas kroppen snabbt. En del har då samlag för första gången, men statistik visar också att det är vanligt att inte ha sex förrän i tjugoårsåldern. I tonåren inleder många lite längre förhållanden, andra har flera förhållanden samtidigt och en del har inga förhållanden alls. Under denna period är det vanligt att ha sex mer regelbundet. Det är också en tid då vi lär oss mer om vad sex och lust är, vad vi njuter av eller inte.
Vuxenlivet
Under det vuxna livet blir de flesta allt säkrare på vad som är bra sex för just dem. Kanske inträffar nu en ny fas då du väljer att skaffa barn. Småbarnsåren sätter upp nya villkor och en del upplever svårigheter med just sex och lust och framför allt att få sexlivet att fungera.
På äldre dar
Många fortsätter att njuta av kärlek, närhet och ömhet och har ett bra sexliv långt upp i åren. Problem med torra slemhinnor kan uppstå i samband med klimakteriet. Det kan leda till svårighet att ha sex som i sin tur kan öka stressnivån. I dag finns det många olika glidmedel, fuktkrämer och hormonsalvor som hjälper dig att ha ett bra sexliv. Undersökningar visar att äldre personer har sex högre upp i åldrarna och tycker att sex förbättrar livskvaliteten.
Lust och njutning
Det finns mycket som kan väcka och öka sexlusten. Det kan räcka med en blick, en doft eller en lätt beröring för att lusten ska väckas. Att till exempel röra vid varandras hår eller nackar kan vara skönt, men också upphetsande. Du kan njuta av olika saker vid olika tillfällen och med olika personer. Testa dig fram och utforska vad som känns bra för dig och din kropp.
De flesta föds med förmågan att känna lust och upphetsning. Hos en del upptar sex en stor del av livet, för andra är det inte lika viktigt. En del riktar sin sexlust mest mot sig själva, andra väldigt tydligt mot en annan person. Vissa kan tända på flera personer samtidigt. En del känner bara sexlust till personer de är kära i och andra kan känna sexlust utan att vara kär.
En del tror att det kanske är något fel att tänka mycket på sex och ha lust hela tiden. Men att sexlusten är väldigt stark i perioder är inget ovanligt. Det är till exempel vanligt att känna sig extra sexuell om du är nyförälskad.
Njuta tillsammans
Att undvika att samlivet blir enformigt kan vara en utmaning för människor som valt att leva i en fast längre relation, men många ser också mycket positivt på erfarenheten att ha sex exklusivt med en person under lång tid.
Det är viktigt att ni båda är trygga, mår bra och har det skönt tillsammans. Om du är osäker, våga fråga hur något känns eller om något kan göras annorlunda. Alla människor njuter av olika saker. Det som känns skönt och bra för någon, behöver inte göra det för någon annan. Intimt, tryggt och lustfyllt sex kan stärka relationer. Bra sex ska kännas bra, även efteråt.
Upphetsning
Sexuell upphetsning kan börja i kroppen, genom beröring och smekningar. Den kan också starta i hjärnan av olika upplevelser, intryck och tankar. På den som blir sexuellt upphetsad börjar hjärtat slå fortare. Blodflödet ökar och den kan bli varm. Bröstvårtorna styvnar. Andningen blir snabbare, musklerna spänns och svettningen ökar. I blygdläpparna, klitoris, runt slidöppningen och i penisen finns svällkroppar som fylls med blod.
När svällkropparna i klitoris eller penisen blir hårda och reser sig, kallas det för erektion eller stånd. Slidan vidgas, blir djupare och fuktigare. Den ökade våtheten kallas lubrikation. Om slidan inte är våt kan det kännas obehagligt och till och med göra ont att föra in något.
Det går att få stånd och bli svullen och våt utan att vara upphetsad. Det kan till exempel hända på natten. Då slappnar kroppen och svällkropparna av på samma sätt som vid sexuell upphetsning.
Vad händer i kroppen under en orgasm?
När du är upphetsad byggs det upp en spänning i kroppen. Om du fortsätter att stimuleras kan du få en orgasm. Den sexuella upphetsningen når sin höjdpunkt i regelbundna sammandragningar av musklerna i och runt underlivet. Hur länge sammandragningarna varar och hur lång tiden är mellan dem varierar. Alla upplever heller inte att de har sammandragningar. Orgasmen kan vara olika stark vid olika tillfällen.
Efter orgasmen känner sig en del avslappnade, lugna och kanske lite sömniga, medan andra känner sig pigga och energiska. Vissa kan snart inpå en orgasm uppleva en ny orgasm, om de fortsätter att bli stimulerade. Det kallas för multipla orgasmer.
Är utlösning samma sak som orgasm?
När personer som har en penis får utlösning drar musklerna ihop sig och hjälper till att stöta ut sädesvätska. Utlösning kommer ofta i samband med orgasm, men orgasmen är inte samma sak som utlösningen. Utlösningen är själva sperman medan orgasmen är den sköna känslan. Även personer som har en vagina kan få utlösning i samband med att de får orgasm.
Sex och olust
Sex kan vara så mycket och skiljer sig åt i olika relationer. Samtidigt kan det ibland vara svårt att prata med sin partner om olust. Många gånger kan det vara lättare att låta bli och hoppas på att det ska lösa sig av sig själv. Under tiden kan en må dåligt på olika sätt. Den som har mindre lust kan känna sig pressad och uppleva ett motstånd. Kanske har du sex ändå och kan då känna smärta, nedstämdhet och stress. Ingen mår bra av att inte sätta gränser för vad som inte känns bra. Ha aldrig sex mot din vilja. Det kan leda till att du får svårare att kunna njuta av sex senare i livet.
Torra slemhinnor kan också vara en anledning till varför sex gör ont. Sköra slemhinnor kan bero på hormonella förändringar under graviditeten som påverkar ditt underliv som gravid eller tyda på att du gått in i klimakteriet. Känsliga slemhinnor kan också betyda att du använder fel intimprodukter. Ett enkelt tips är att undvika vanlig tvål och tvätta underlivet med intimolja istället.
Att vara asexuell
En del människor har inte någon sexlust eller är inte intresserade av att ha sex. Det kallas för att vara asexuell. Att vara asexuell kan innebära olika saker och är ett av många sätt att vara. Om du vill kalla dig asexuell, något annat eller ingenting alls bestämmer du själv.
Om lusten försvinner
Sexlusten hänger ihop med hur du mår och hur du har det i ditt liv. Om du tycker att du tappat lusten och att det är ett problem, kan det vara bra att försöka förstå orsaken för att återigen öka sexlusten. Några orsaker till att lusten försvinner kan vara:
- Stress: Långvarig stress sliter på kroppen på flera sätt och kan resultera i minskad lust.
- Trötthet: Ofta är livet hektiskt och du missar sömn och att få en stunds lugn och ro. Det kan påverka sexlusten negativt.
- Alkohol: Alkohol är enligt många avtändande och leder inte sällan till nedsatt sexuell förmåga. Det kan också leda till att du gör saker du egentligen inte vill eller har lust med.
- Att få barn: Sexlusten försvinner inte av att bli eller vara förälder. Däremot finns det inte lika mycket tid som innan barnet kom. Försök att få egen tid för varandra, och någon timme till att bara få vara med sig själv. Sexlusten är inget som försvinner. Det går att öka sexlusten på nytt.
- Depression: Att vara eller känna sig deprimerad blockerar den sexuella lusten. En del antidepressiva medel kan påverka lusten negativt. Fråga din läkare om du känner att du behöver hjälp eller råd för att öka sexlusten.
- Dåligt självförtroende: Om du trivs med dig själv, både med den du är och med din kropp, är det lättare att känna lust. Att kunna slappna av och känna dig trygg i din kropp när du har sex är viktigt för att kunna känna njutning och behag.
- För lite motion och rörelse: Motion och rörelse ökar blodcirkulationen och kan ge mer ork och ökad lust till att vilja ha sex.
- Sexuella problem: Erektionsproblem och orgasmsvårigheter leder lätt till brist på självkänsla och lust. Problem av det här slaget kan vara något att söka hjälp för.
- Intima problem: Inkontinens hos kvinnor och män är ett annat problem som påverkar självkänslan. Inkontinensskydd för män och kvinnor kan hjälpa besvären.
- Brist på testosteron: Bristen på hormonet testosteron kan försämra sexlusten.
- Menopaus/klimakterier: Minskningen av östrogen i klimakteriet, menopaus, kan leda till torra slemhinnor och svårigheter att ha samlag. Men de flesta mår bra under klimakteriet och fortsätter att ha bra sex och livskvalitet.
- Relationsproblem: Ständiga gräl och brist på uppskattning skadar lusten.
- Slentrianmässigt sex: Att ta varandra för givet och sluta att överraska varandra, kan påverka sexlivet negativt. Att dela med sig av sina känslor och berätta vad du själv känner, leder däremot till verklig intimitet som är grunden för både tillit och lust.
- Olika sjukdomar och läkemedel: Olika läkemedel och sjukdomar kan påverka sexlusten. Fråga ditt apotek eller din läkare hur din medicin kan påverka din sexlust.
Sex ska vara lustfyllt
Känn efter vad du tycker om och berätta det för din partner. Att även lyssna på hur någon annan vill ha sex kan dessutom vara tändande och stärka den sexuella självkänslan. Pröva er fram till sex som är lustfyllt och får er båda att njuta och må bra.
Ökad lust
Har du eller ni hamnat i en svacka? Det finns olika sätt att öka sexlusten på. Var fysiskt nära varandra utan att ha sex, berätta om fantasier och utforska sex på egen hand är exempel på sätt som kan öka lusten. Vill du eller ni ge naturen en hjälp på traven för ökad lust finns kosttillskott på apoteket att köpa.