Börja med knipövningar ー som gravid eller efter förlossning

Under en graviditet mjukas bäckenbotten upp och under själva förlossningen töjs musklerna ut. Det är därför viktigt att direkt börja med knipövningar, då får du också bättre förutsättningar att hitta rätt muskler. Knipövningar är viktigt för att hålla bäckenbotten stark och minska risken för urinläckage och framfall.

Knipövningar ー gravid

När börjar man med knipövningar? Är du gravid kan du börja direkt, desto tidigare du börjar desto bättre förutsättningar får man att hitta musklerna. I den senare delen av graviditeten är urinläckage mycket vanligt och helt normalt. Det beror på att den växande magen ligger och trycker på urinblåsan. Då kan det nästan räcka med en nysning för att det ska läcka. Det kan också läcka om man gör något fysiskt som att hoppa, hosta eller springa. Därför är det viktigt att göra sina knipövningar, även som gravid.

Knipövningar ー efter förlossning

Efter att du förlösts töjs musklerna ut, det är därför bra att börja med knipövningar så fort som möjligt. De första tre månaderna kan en tumregel vara att göra det tre gånger per dag. Även du som gjort kejsarsnitt ska tänka på att träna upp din bäckenbottenmuskulatur eftersom musklerna har mjukats upp under själva graviditeten. Även efter förlossningen så är ansträngningsläckage mycket vanligt. Många av de större träningskedjorna har anpassade träningspass för nyblivna mammor. På vissa ställen får du till och med ta med dig din lilla bebis.

Hitta musklerna ー hur gör man?

Så hur gör man knipövningar som gravid eller efter förlossningen? Tänk dig att du ska hålla inne en fis, och sedan trycker man fram ändtarmen fram mot slidan, urinröret och blygdbenet. Det ska gå som en rörelse framåt och lite uppåt inuti dig. Det kommer kännas tydligast vid ändtarmen. När du kniper åt drar dina bäckenbottenmuskler i ditt underliv ihop sig. Medan du kniper så kommer ändtarmen, slidan och urinröret att böja sig. Och när det böjs så stängs alla kanaler så att ingenting kan komma ut.

Knipövningar ー Steg för steg

Vi har listat några steg för steg och tips till dig som du kan ta del av för att komma igång.

1. Det första steget är att hitta musklerna, ett tips är att strypa urinstrålen när du kissar. Om du klarar det så har du hittat rätt muskler, men tänk på att inte göra det till en vana. Detta är alltså bara ett första steg för att veta om du hittat rätt muskler.

2. När musklerna drar ihop sig ska det kännas som att du spänner dom in i kroppen. Tänk på att du inte ska spänna vare sig rumpan eller låren.

3. Sedan kniper du framåt och uppåt, runt slidan och runt urinröret.

4. Håll sedan kvar där i några sekunder som att du ska hålla kvar något i ditt underliv. Som gravid kanske man inte orkar så mycket, men klarar man 2-3 sek så är man på god väg.

5. Upprepa knipen så ofta du kan. Är du nyförlöst så är rekommendationen att knipa ca 3 gånger per dag. Gör det till en vana att knipa lite under frukosten, på bussen, vid lunch eller varför inte i soffan till en bra serie.

Vi förstår att det kan vara svårt att hitta rätt, och känner du dig osäker så är vårt tips att vända sig till MVC och rådfråga. Det är viktigt att göra sina knipövningar, även som gravid och efteråt. Behöver du tips med din graviditet, kontakta oss på Apoteket.