Intimvård

Ett vanligt besvär med snippan är att den blir torr och irriterad. Ofta beror detta på att man felaktigt tvättar lite för mycket. Kanske oroar man sig för lukt eller flytningar, men faktum är att en frisk doft och vanliga flytningar tillhör en sund snippa och är faktiskt en del av snippans egna rengöringssystem.

Rengöring

Snippan är på det stora hela självrengörande! Som tjej räcker det med att tvätta en gång om dagen, helst med vatten bara. Om man även vill tvätta med något utöver vatten så är det bra att använda intimtvål eller olja och göra det mer sällan. Vanlig tvål kan torka ut slemhinnorna och man ska aldrig tvätta inuti snippan flytningarna sköter att det är rätt PH-värde och att snippan är nöjd och glad.

Hårborttagning

Snippan är täckt av könshår och detta är helt normalt. Hårets funktion är att reglera värme och kyla samt skydda snippan mot bakterier. Om du vill ta bort hår på snippan finns flera tillvägagångssätt: raka, klippa eller vaxa är bara några. Viktigt är att man bara gör det om man själv vill. Vid rakning finns ett par saker att tänka på. Raka alltid med ren rakhyvel medhårs, det förhindrar eventuell hårsäcksinflammation, och smörj in med oparfymerad hudkräm. Vaxning håller längre än rakning men gör något ont enligt många. Tillvägagångssättet är en smaksak, försök hitta det som passar dig.

Torr och irriterad

Ett vanligt besvär som kan uppstå är torra slemhinnor vilka oftast kommer av att man använt tvål vid tvätt eller vid frekvent användning av trosskydd. Vid torra slemhinnor kan man använda anpassade produkter som exempelvis olja och återfukta lite extra, produkter finns att köpa på apotek. Var extra noga med att inte tvätta med tvål och minska användandet av trosskydd.

Urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion är en vanlig åkomma som vanligen behandlas med antibiotika. Tips är att dricka rikligt med vatten, men att tranbärsjuice skulle hjälpa är en myt. Inte heller att kissa efter samlag minskar risken för urinvägsinfektion. Att man enklare kan få urinvägsinfektion av kyla är heller inte säkerställt.