Intimprodukter som fungerar

Oroar du dig för lukt eller flytningar från underlivet? Faktum är att en frisk doft och vanliga flytningar tillhör en sund snippa och är faktiskt en del av snippans egna rengöringssystem. För att tvätta snippan på bästa sätt kan du använda intimtvätt eller andra intimprodukter som finns i webbshopen eller inne på ett av våra apotek.

Intimvård ─ så gör du rätt

Snippan är på det stora hela självrengörande! Som tjej räcker det med att tvätta underlivet en gång om dagen, helst bara med vatten. Om man även vill använda någon typ av intimtvätt, så är det bra att använda olja eller intimtvål och att göra det mer sällan.

Ett vanligt besvär med snippan är att den blir torr och irriterad. Ofta beror detta på att man felaktigt tvättar lite för mycket och inte använder rätt intimprodukter från apotek. Här är några enkla råd till en grundläggande intimtvätt:

  • Tvätta med ljummet vatten.
  • Använd en intimolja som lägger sig som ett skyddande lager över slemhinnorna och hindrar snippan från att bli torr.
  • Välj en oparfymerad intimtvål som håller rätt pH-värde i underlivet och verkar återfuktande. Undvik vanlig tvål som kan torka ut slemhinnorna.

OBS! Man ska aldrig tvätta inuti snippan, flytningarna sköter att det är rätt pH-värde och att snippan är nöjd och glad.

Grundläggande intimvård och intimprodukter på vårt apotek

Här kan du läsa mer om intimvård och vilka produkter som rekommenderas för att lindra olika underlivsbesvär.

Hårborttagning

Snippan är täckt av könshår och detta är helt normalt. Hårets funktion är att reglera värme och kyla samt skydda snippan mot bakterier. Om du vill ta bort hår på snippan finns flera tillvägagångssätt: raka, klippa eller vaxa är bara några. Viktigt är att man bara gör det om man själv vill.

Vid rakning finns ett par saker att tänka på angående intimvård. Raka alltid med ren rakhyvel medhårs, det förhindrar eventuell hårsäcksinflammation, och smörj in med oparfymerad hudkräm. Det kan också kännas bra att smörja in det nyrakade området med en svalkande aftershave-gel för intima områden som motverkar irritation och röda prickar.

Se fler intimprodukter i vårt apotek.

Vaxning håller längre än rakning, men gör något ont enligt många. Tillvägagångssättet är en smaksak, försök hitta det som passar dig.

Torr och irriterad

Behöver snippan lite extra fukt? Ett vanligt besvär som kan uppstå är torra slemhinnor vilka oftast kommer av att man använt tvål vid tvätt eller vid frekvent användning av trosskydd. Var extra noga med att inte tvätta med tvål och minska användandet av trosskydd.

Vid torra slemhinnor kan man använda anpassade produkter. Det finns till exempel intimprodukter på vårt apotek som återställer fettbalansen i underlivet och bildar en fuktgivande hinna som dämpar friktion och skyddar känsliga slemhinnor.

Vi har även intimprodukter som verkar mot underlivssvamp och återställer pH-värdet i snippan vid besvär.

Urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion är en vanlig åkomma som vanligen behandlas med antibiotika. Tips är att dricka rikligt med vatten, men att tranbärsjuice skulle hjälpa är en myt. Inte heller att kissa efter samlag minskar risken för urinvägsinfektion. Att man enklare kan få urinvägsinfektion av kyla är heller inte säkerställt.

Varmt välkommen in till oss på Apoteksgruppen för att ställa frågor om intimvård och få råd kring intimprodukter i vårt apotek!

Intimtvätt

En speciellt utvecklad intimtvål ska ge en skonsam och återfuktande rengöring av underlivet och bevara underlivets naturliga pH-balans, för bättre intimvård.

Läs mer om underlivet och känsliga frågor

Vissa ämnen kan vara lite svåra att tala om. Men du är inte ensam. Här har vi samlat några artiklar kring känsliga ämnen som vi tror kan hjälpa dig.