Intimt och Könssjukdomar

Intimt är ofta synonymt med att det är personligt och privat, kanske hänger det ihop med varför det kan vara så svårt att prata om könssjukdomar, sex och lust och sitt sexliv. Vill du lära dig mer om könssjukdomar, läs vidare så hjälper vi dig bli kunnig inom detta intima ämne.

Könssjukdomar

Trots att vi i Sverige lär oss om sex och kärlek i skolan tillhör könssjukdomar det vanliga. Det brukar generellt pratas om tre olika typer av skydd för att undvika att bli smittad med könssjukdomar, dessa är kondom, slicklapp och femidom. Dessa utgörs alla av en fysisk barriär som skyddar slidan och penisen från bakterier och virus. Det kan ibland kännas svårt att ta upp frågan om skydd när det hettar till intimt, men försök att tänka på alla fördelar med att skydda sig.

Topp 4 anledningar för att skydda sig med fysiska preventivmedel

  1. Du slipper risken att få klamydia, Hiv eller andra smittbara könssjukdomar. På så vis slipper du också ett mycket jobbigt samtal med din sexpartner
  2. Du slipper bli eller göra någon oplanerat gravid
  3. Dagen efter piller skapar ofta ett obehag hos kvinnan med illamående och kramper, var schysst och ha inte detta som ett alternativ till preventivmedel
  4. Det är enklare att göra sig av med sperman som annars kan kladda ner den möbel samlaget ägt rum på

Behöver du fylla på med glidmedel och kondomer? Kika på våra intimprodukter.

Olika könssjukdomar

Det finns flera olika könssjukdomar som alla påverkar din kropp och ditt intimområde på olika sätt. Vissa könssjukdomar ingår i smittskyddslagen, vilket innebär att du måste testa dig om du misstänker att du blivit smittad med någon av dem. Det är alltid bättre att testa sig för många gånger än för få. På så vis skyddar du både dig själv och dina sexpartners.

Olika könssjukdomar visar olika symtom. Något att hålla utkik efter är om det svider när du kissar eller att du får illaluktande flytningar. Nedan finner du tre vanligt förekommande könssjukdomar i Sverige.

Klamydia

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige och är en bakteriell infektion som sprids vid oskyddat vaginalt eller anlat samlag. Klamydia kan även spridas via sexlexaker som ni turas om att använda. Det är i många fall svårt att veta om man har klamydia eftersom alla som blir smittade inte får symtom. symtom brukar visa sig 1–3 veckor efter smittotillfället, eller flera månader senare. Klamydia behandlas med antibiotika. Obehandlad klamydia kan minska förmågan att få barn.

Gonorré

Gonorré orsakar av en bakteriell infektion och sprids vid oralt, vaginalt eller analt samlag. Det kan även spridas via könsvätskor om man använder samma leksaker eller tar på sig själv och varandra intimt. Smitta under förlossning är extra farligt eftersom det kan orsaka permanent blindhet hos den nyfödda bebisen. Gonorré som inte upptäcka och således inte blir behandlad kan sprida sig till bitestiklarna, prostatan eller äggledarna och påverka förmågan att få barn. Vanliga symtom på att man blivit smittad är tjocka gröna eller gula flytningar från slidan eller penis och att det svider när man kissar och smärta eller obehag i nedre delen av magen eller slidan. Gonnoré behandlas med en antibiotikainjektion i skinkan eller låret, följt av antibiotika i tablettform.

Syfilis

Syfilis är en kronisk bakteriell infektion som sprids vid vaginalt, analt eller oralt samlag. Det kan även spridas via närkontakt med ett öppet sår. Vid graviditet kan syfilis leda till en ökad risk för missfall, dödfödsel och för tidig födsel. symtom på Syfilis är små sår i underlivet.