Intimt och könssjukdomar
Intimt är ofta synonymt med att det är personligt och privat, kanske hänger det ihop med varför det kan vara så svårt att prata om könssjukdomar, sex och lust och sitt sexliv. Vill du lära dig mer om könssjukdomar, läs vidare.
Könssjukdomar
Trots att vi i Sverige lär oss om sex och kärlek i skolan tillhör könssjukdomar det vanliga. Det brukar generellt pratas om tre olika typer av skydd för att undvika att bli smittad med könssjukdomar, dessa är kondom, slicklapp och femidom (kvinnlig kondom). Dom utgör alla av en fysisk barriär som skyddar slidan och penisen från bakterier och virus. Det kan ibland kännas svårt att ta upp frågan om skydd när det hettar till, men försök att tänka på alla fördelar med att skydda sig.
Topp 4 anledningar för att skydda sig med fysiska preventivmedel
- Du slipper risken att få klamydia, Hiv eller andra smittsamma könssjukdomar och ett jobbigt samtal med din sexpartner.
- Du slipper bli eller göra någon oplanerat gravid.
- Dagen efter piller skapar ofta ett obehag hos kvinnan med illamående och kramper, ha inte detta som ett alternativ till preventivmedel.
- Det är enklare att göra sig av med sperman som annars kan kladda ner kläder eller området där samlaget ägt rum.
Behöver du fylla på med glidmedel och kondomer? Se våra intimprodukter.
Olika könssjukdomar
Det finns flera olika könssjukdomar som alla påverkar din kropp och ditt intimområde på olika sätt. Vissa könssjukdomar ingår i smittskyddslagen, vilket innebär att du måste testa dig om du misstänker att du blivit smittad med någon av dem. Det är alltid bättre att testa sig för många gånger än för få. På så vis skyddar du både dig själv och dina sexpartners.
Olika könssjukdomar visar olika symtom. Något att hålla utkik efter är om det svider när du kissar eller att du får illaluktande flytningar. Nedan finner du tre vanligt förekommande könssjukdomar i Sverige.
Klamydia
Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige och är en bakteriell infektion som sprids vid oskyddat vaginalt eller anlat samlag. Klamydia kan även spridas via sexlexaker som ni turas om att använda. Det är i många fall svårt att veta om man har klamydia eftersom alla som blir smittade inte får symtom. symtom brukar visa sig 1–3 veckor efter smittotillfället, eller flera månader senare. Klamydia behandlas med antibiotika. Obehandlad klamydia kan minska förmågan att få barn.
Gonorré
Gonorré orsakar av en bakteriell infektion och sprids vid oralt, vaginalt eller analt samlag. Det kan även spridas via könsvätskor om man använder samma leksaker eller tar på sig själv och varandra intimt. Smitta under förlossning är extra farligt eftersom det kan orsaka permanent blindhet hos den nyfödda bebisen. Gonorré som inte upptäcka och således inte blir behandlad kan sprida sig till bitestiklarna, prostatan eller äggledarna och påverka förmågan att få barn. Vanliga symtom på att man blivit smittad är tjocka gröna eller gula flytningar från slidan eller penis och att det svider när man kissar och smärta eller obehag i nedre delen av magen eller slidan. Gonnoré behandlas med en antibiotikainjektion, följt av antibiotika i tablettform.
Syfilis
Syfilis är en kronisk bakteriell infektion som sprids vid vaginalt, analt eller oralt samlag. Ungefär tre veckor efter att du blivit smittad uppstår ett eller flera sår, oftast på könsorganen, runt ändtarmsöppningen eller vid munnen. Såren kan komma tidigare eller senare, från tio dagar upp till tre månader efter att du blivit smittad. Svullna lymfkörtlar i ljumskarna är också vanligt. Såren gör vanligen inte ont och läker av sig själva inom en till två månader, men det betyder inte att du blivit frisk. Smittan finns kvar och det är viktigt att få behandling. Om du tror att du kan vara smittad ska du testa dig för att snabbt få behandling med antibiotika. Obehandlad syfilis kan ge svåra följdsjukdomar.