Hur mår du i ditt sexliv?

Ett sexuellt välbefinnande höjer både livskvaliteten och är bra för hälsan. Hur tillfreds du är med din sexualitet beror på ditt förhållningssätt till sex och relationer. I den här artikeln tittar vi närmare på sådant som kan påverka ditt sexuella välbefinnande och delar med oss av några enkla råd för att få igång sexlivet igen.

Du bestämmer över ditt sexliv

Sex kan vara en viktig del av ditt välbefinnande. Några av de positiva effekter ett tillfredsställande sexliv ger är stärkt självkänsla, upplevd ökad livskvalitet, bättre återhämtningsförmåga och minskad stress.

Men vägen till det sexuella välbefinnandet kan vara krokig. Att lära sig vad som ger dig njutning är något som kan ta sin tid. Ibland kan det vara bra att ta till professionell hjälp att hantera sina tankar och känslor kring sitt sexliv.

Ens känslor inför sex och behov av sex är något som varierar från person till person och ingen känsla eller något specifikt behov är mer rätt än något annat. Vissa har ett frodigt sexliv som involverar många partners, andra föredrar en intim relation med en livskamrat, medan somliga aldrig eller sällan känner sig sugna på sex.

Det är du som sätter villkoren för ditt sexliv ー hur du vill ha sex, med vem och hur ofta. Sex ska vara frivilligt. Om du inte vill ha sex så behöver du inte ha det och du har också rätt att avbryta om din lust försvinner eller om du inte känner dig bekväm under sexakten. Ditt sexliv ska vara något som du njuter av.

Enligt forskning kom några studenter fram till att sex förbättrar hälsan, att ha sex minst två gånger i veckan hade en högre nivå av vissa antikroppar än de som inte hade sex alls.

Ens sexlust kan vara konstant eller ha toppar och dalar, mer om det kan du läsa här nedan.

Sex på många olika sätt

Att utforska vad som ger just dig sexuell njutning kan du göra själv eller tillsammans med andra. Det viktiga är att alla som är delaktiga känner sig trygga och bekväma med vad som sker.
Många upplever att sex är något duman lär sdig och att erfarenhet gör ditt sexlivet bättre. Onani är ett bra sätt att på egen hand lära sig vad duman gillar. Och sexuellt umgänge är mer än bara penetrering, att använda andra delar av kroppen så såsom munnen och händerna, kan ta njutningen till nya höjder.

Idag är det vanligt att använda sexleksaker för att krydda och bejaka sin sexualitet. Det finns leksaker och hjälpmedel som kan användas för att göra ditt sexlivet roligare, för att leva ut fantasier och för att underlätta om du har någon för de med funktionsvariationnedsättning. Många använder internet och appar för att utforska vad de tänder på och öka den sexuella upplevelsen.

Ens sexualitet går igenom olika faser och duman kan föredra olika typer och varierande mängd sex vid olika tillfällen i livet. Oavsett ålder bestämmer du över din egen kropp och sexualitet.

Sexuell läggning

Din sexuella läggning beror på vilket kön de du blir kär i eller attraheras av har. Du har rätt att älska och vara tillsammans med vem du vill – oavsett kön, och du har ingen skyldighet att berätta för andra om din sexuella läggning eller vilket sexliv du vill ha.

Att inte kunna vara öppen för sin omgivning med sin sexuella läggning om den avviker från normen kan vara psykiskt påfrestande. Hos RFSL kan du få stöd och hjälp och möjlighet att genom dem träffa andra i samma situation.

  • Asexuell innefattar någon som under en period eller aldrig känner en sexuell attraktion eller lust eller som inte vill inkludera andra i sin sexualitet.
  • Bisexuell innebär att du attraheras av personer oberoende av vilket kön de har.
  • Heterosexuell innebär att du blir attraherad av någon av motsatt kön.
  • Homosexuell betyder att du blir attraherad av en person av samma kön.
  • Pansexuell är du om du attraheras av en person oavsett könsidentitet.

Säkert sex

Att skydda sig mot oönskade graviditeter och könssjukdomar är ett ansvar som ligger på samtliga som deltar i sexakten. Vilket skydd som passar dig bestämmer du själv. Det finns flera typer av preventivmedel, rådgör med barnmorska eller läkare för att hitta vad som passar dig bäst.

Ta som vana att alltid testa dig för könssjukdomar om du haft oskyddat sex, även om det inte varit penetration. Det är inte säkert att du får några symtom trots att du är smittad. Om du eller ni använder sexleksaker under akten, tänk på att tvätta dem och byta kondom om flera personer använder dem. Inget preventivmedel ger garanterat 100 procentigt skydd så därför kan det vara klokt att använda dubbla skydd.

När sex inte är skönt

Både psykisk och fysisk hälsa har en betydande roll för ett skönt sexliv. Press att göra bra ifrån sig, läkemedel, sjukdomar, ekonomi, depression och ens relation är sådant som kan påverka ens lust att ha sex.

Om du får ont vid penetrationssex kan det bero på flera saker, det behöver inte bero på att du har ett dåligt sexliv. Hos kvinnor är torra slemhinnor och vulvasmärtor vanliga orsaker. Och för båda könen kan svampinfektioner eller könssjukdomar leda till obehag. Att som man få erektionsproblem, dvs. få en slak penis, svagt stånd eller impotens någon gång i livet är vanligt och ofta tros det bero på prestationskrav. Om du upplever smärta eller långvariga problem i samband med sex ska du uppsöka en läkare.

För att få ett tillfredsställande sexliv med sin partner är kommunikation och samspel A och O. Det är viktigt att ge sig själv och varandra tid att hinna tända

Förbättra ett dåligt sexliv

Känner du att du och din partner har ett dåligt sexliv? Prata med din partner! Det kan vara känsligt att säga att du tycker att ni har ett dåligt sexliv, så försök ta upp det i en mindre laddad situation. Då kan du till exempel berätta om en artikel du läst om par med dåligt sexliv och sedan leda in det på hur du tycker att ni har det.

Sexliv efter barn ─ inte nödvändigtvis sämre

Att ett sexliv förändras när ni fått barn är ganska naturligt. Då finns det både mindre tid och mindre ork till sex. För vissa kan det vara svårt att starta upp sitt sexliv efter barn. Det kan bero på många olika anledningar som att underlivet gör ont efter förlossningen, sömnbrist, hormonförändringar eller förändrade prioriteringar. Prata med varandra om hur ni känner, se till att fortsätta röra varandra på ett sensuellt sätt och försök undvika att lägga press på varandra. Ditt sexliv efter barn behöver inte bli sämre ー men med största sannolikhet blir det annorlunda, i alla fall till en början

Få igång sexlivet

Oavsett om du vill få igång sexlivet igen, har en tillfällig svacka eller känner att ditt sexliv efter barn inte är vad det en gång varit, så finns det olika knep att ta till. Här är några enkla råd som kan hjälpa dig och din partner att få igång sexlivet:

  1. Böj på knäna. Att svikta lite i benen ibland kan hjälpa blodcirkulationen att flöda till bäckenbotten. Ofta kan stress och oro sätta sig vid bäckenbotten (inte ovanligt efter en graviditet) och göra att blodflödet minskar. Det kan också minska lusten. Även generell träning ökar blodcirkulationen till bäckenbotten och könsorganen vilket kan förbättra förmågan till stånd.
  2. Var nära. Massera varandra med olja eller ligg nakna hud mot hud utan att ha sex. Hud mot hud eller massage ökar frisättningen av hormonet oxytocin som gör att vi mår bra.
  3. Ha sex på egen hand. Se till att få utlopp för din egen sexlust, ofta kan det göra att din lust ökar och att du vill ha mer sex med din partner.
  4. Pröva något nytt. Testa en ny fantasi, en ny leksak eller en annorlunda ställning. Det behöver inte vara något avancerat, pröva bara att göra något i ert sexliv annorlunda.
  5. Ta hjälp. Prata med din barnmorska under uppföljningssamtalet efter förlossningen, ta kontakt med vårdcentralen om du har erektionsproblem eller sök hjälp hos en sexolog.

Mer läsning om sex och intima problem

Här har vi på Apoteksgruppen samlat artiklar som vi tror kan intressera dig:

Referenser: https://www.1177.se/Uppsala-lan/sjukdomar--besvar/konsorgan/besvar-vid-sex/svart-att-fa-stand/#:~:text=Motion%20%C3%B6kar%20blodcirkulationen%20vilket%20kan,de%20du%20har%20sex%20med.