Tredagarsfeber

Sammanfattning

Tredagarsfeber är en ofarlig virussjukdom som de flesta barn mellan sex månader och två år får. Febern varar i ungefär tre dygn. Efter det får barnet ofta utslag på magen och ryggen. Förutom febern får de flesta barn så lindriga symtom att sjukdomen knappt märks.

Symtom vid tredagarsfeber

Barnet får först feber, som stiger snabbt. Ibland upp till 40 grader. Febern varar i ungefär tre dygn. De flesta barn är i övrigt pigga och äter och leker som de brukar. För många är sjukdomen så lindrig att den knappt märks alls. Efter tre eller fyra dygn kan febern snabbt sjunka.

En del barn kan få lindrig hosta och snuva. Lymfkörtlarna i nacken kan också bli något svullna.

Febern följs ofta av hudutslag

När febern har försvunnit får barnet ofta utslag på magen, ryggen och halsen. Ibland sprider de sig till armarna och benen. Barn med ljus hud kan få blekröda utslag. Utslagen kan vara svårare att se på mörk hud. Utslagen kliar inte och de försvinner på ett par dagar. Ibland försvinner de redan efter några timmar. En del barn får aldrig några utslag.

När behöver barnet vård?

Tredagarsfeber går oftast över av sig själv.

Sök vård på en vårdcentral eller akutmottagning om barnet

  • är yngre än tre månader och har feber över 38 grader
  • är mellan tre och sex månader och har feber över 39 grader.

Sök vård på en vårdcentral eller akutmottagning om barnet, oavsett ålder

  • har feber över 41 grader
  • inte går att få kontakt med
  • är slött och inte vill äta eller dricka
  • är stelt i nacken
  • får feberkramp för första gången
  • har feber och samtidigt ont i magen eller ryggen.

Kontakta en vårdcentral om barnet får utslag som inte försvinner efter några dagar eller fortfarande har feber efter fyra dygn.

Du kan söka vård på vilken vårdcentral du vill i hela landet. Du har också möjlighet att få en fast läkarkontakt på vårdcentralen. 

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Så smittar tredagarsfeber

Tredagarsfeber orsakas av ett mycket vanligt och smittsamt virus. De allra flesta smittas före två års ålder. Smittan sprids via droppar i luften eller vid direktkontakt, till exempel när barnet nyser eller håller ett annat barn i handen.

Det brukar ta mellan 5 och 15 dagar från att barnet smittats tills febern kommer.

Behandling

Tredagarsfeber behandlas inte. Sjukdomen går över av sig själv efter några dagar.

Vad kan jag göra själv för att hjälpa barnet?

Ett barn som har feber behöver få vara hemma för att vila och återhämta sig. Barnet behöver inte vila i sängen, men ska inte anstränga sig fysiskt. Det bästa är att låta barnet avgöra hur mycket hen orkar vara uppe.

Barn med feber ska dricka ofta

Ett barn som har feber behöver dricka mer än vanligt, för att inte bli uttorkad. Erbjud vatten, saft eller juice. Om barnet har druckit för lite kan barnet bli trött, hängigt och kissa mindre än vanligt.

Ibland vill barn med feber inte äta vanlig mat. Det är ingen fara om barnet har lite minskad aptit under några dagar. Erbjud sådant som barnet tycker om. Till exempel glass, kräm eller välling.

Gör det bekvämt för barnet

Det är vanligt att barn huttrar och fryser när febern stiger. De kan också svettas. Försök att anpassa kläder och sängkläder efter hur varmt barnet är. När barnet har hög feber kan det vara skönt om det är svalt, men inte kallt, i rummet. Du kan ta av filtar och täcken korta stunder, eller låta barnet sova med ett tunt lakan i stället för täcke. Det kan också vara skönt för barnet om du baddar huden med ljummet vatten.

Ge läkemedel mot feber vid behov

Feber är kroppens reaktion på infektionen och ett sätt för kroppen att försvara sig mot virusangrepp.

Om ett barn är mycket matt på grund av hög feber kan du ge receptfria febernedsättande läkemedel med paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil. Det kan ges från tre månaders ålder. Kontakta alltid vården innan du ger ett barn under sex månader läkemedel.

Från sex månaders ålder kan barn få läkemedel som innehåller det verksamma ämnet ibuprofen, som finns i till exempel Ipren eller Ibuprofen. De finns i flytande form och som stolpiller för små barn. För äldre barn finns de i tablettform. Följ anvisningarna på förpackningen noga och kombinera inte olika läkemedel.

Undvik vissa läkemedel

Barn upp till 18 år bör inte använda läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra, till exempel Treo och Bamyl, utan att du som vuxen först har pratat med en läkare. Det finns en risk för sjukdomen Reyes syndrom. Det är en ovanlig sjukdom som bland annat kan leda till en allvarlig hjärnskada.

Ska barnet stanna hemma?

Barn som går i till exempel förskola eller öppen förskola ska stanna hemma tills de har varit feberfria i ett dygn. När de går tillbaka till barnomsorgen ska de vara tillräckligt pigga för att orka delta i gruppaktiviteter en hel dag.

Mer om tredagarsfeber

Det vanligaste är att barn får tredagarsfeber när de är mellan sex månader och två år gamla. Nästan alla barn i den åldern blir smittade, men kan få olika svåra symtom.

Barn under tre månader och över tre år får sällan tredagarsfeber. Upp till tre månaders ålder har spädbarn ett skydd mot sjukdomen, genom antikroppar som förts över från mamman.

Ett barn kan bara få tredagarsfeber en gång och blir sedan immun.

Ovanliga komplikationer

Det händer att barn får feberkramp när de har tredagarsfeber, men det är ovanligt. De flesta barn får aldrig feberkramp, även om febern blir hög. Det kan se obehagligt ut när barnet får kramp, men det är oftast inte skadligt. När ett barn får feberkramp för allra första gången ska du söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning. Det ska göras för att utesluta att krampen har andra orsaker.

Senast uppdaterad:
2016-04-18
Redaktör:

Maud Cordenius, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Åke Stenberg, läkare, specialist i barnmedicin, Lapplands Barnklinik, Gällivare sjukhus

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden

Här hittar du en mängd artiklar om rådgivning för olika tillstånd och sjukdomar. Förutom information från Apoteksgruppen hittar du även information från 1177 Vårdguiden. På grund av tekniska problem hämtas i nuläget inte 1177 Vårdguidens information om hälsa och vaccination.

Innehållet hämtas från: 1177 Vårdguiden