Stelkramp

Sammanfattning

Stelkramp är en mycket ovanlig sjukdom i Sverige. Den orsakas av bakterier och gör att du får kramper i musklerna. De börjar i ansiktet och halsen och sprider sig till armarna och benen. Stelkramp kan vara livshotande, men om du får tidig behandling blir du oftast bra igen.

De flesta personer som är födda och uppvuxna i Sverige efter 1960 har blivit vaccinerade mot stelkramp flera gånger som barn och har ett bra skydd.

Symtom

Stelkramp orsakas av bakterier. De bildar ett gift som blockerar nerver i ryggmärgen och gör att du får kramper i musklerna.

Kramperna börjar i ansiktet och halsen och sprider sig till armarna och benen. De sätts igång av yttre intryck som beröring och ljud. Om du har fått stelkramp och kramper kan du få svårt att andas.

När ska jag söka vård?

Sök vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning om du misstänker att du har stelkramp.
Kontakta en vårdcentral om ett eller fler påståenden som nämns nedan stämmer in på dig

  • inte är vaccinerad mot stelkramp
  • inte har fått så många vaccinationer som behövs
  • får ett djurbett eller annat sår och är osäker på om du har ett tillräckligt vaccinationsskydd.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Så smittar stelkramp

Infektionen börjar oftast i ett litet sår som har kommit i kontakt med bakterierna, som finns i till exempel jord. Du kan också smittas genom bett av vissa djur. Stelkrampsbakterier finns normalt i tarmen hos många djur och i jord som gödslats. Hundar och katter kan ha stelkrampsbakterier i munnen genom att de till exempel bitit på föremål i naturen eller slickat sina tassar efter att ha varit utomhus. Stelkramp smittar inte mellan människor.

Från att du har smittas tills sjukdomen bryter ut kan det gå mellan tre dygn och tre veckor.

Behandling

Vid tidig behandling är det vanligt att få behandling med antibiotika och immunglobulin som fungerar som ett motgift.

Om du har fått stelkramp och kramper kan du riskera att få svårt att andas. Därför kan du få ligga i respirator och vara sövd tills giftet har försvunnit ur kroppen. Stelkramp kan vara livshotande, men ju tidigare du får behandling, desto större är möjligheterna att bli bra.

Kontrollera stelkrampsskyddet

Vid alla typer av sår som kan ha kommit i kontakt med stelkrampsbakterier bör stelkrampsskyddet ses över.

Om det är mer än 20 år sedan din fjärde vaccination kan du behöva förnya din vaccination. Om du är osäker på om du har stelkrampsskydd bör du kontakta en vårdcentral.

Senast uppdaterad:
2016-09-30
Redaktör:

Ingela Andersson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Lars Rombo, läkare, specialist i infektionssjukdomar, Infektionskliniken, Mälarsjukhuset, Eskilstuna.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden

Här hittar du en mängd artiklar om rådgivning för olika tillstånd och sjukdomar. Förutom information från Apoteksgruppen hittar du även information från 1177 Vårdguiden. På grund av tekniska problem hämtas i nuläget inte 1177 Vårdguidens information om hälsa och vaccination.

Innehållet hämtas från: 1177 Vårdguiden